2016-05-12 09:34

2016-05-12 09:34

Lilla orgeln firas med konsert

ÅMÅL: Åmåls kyrkas kororgel fyller 25 år

Åmåls kyrkas kororgel fyller 25 år och det kommer att firas med en rad konserter under året.
På lördag kväll inleder domkyrkokantor Eneken Berglund.

Den lilla rosa kororgel längst fram i Åmåls kyrka fyller 25 år i år. Den byggdes 1991 av Smedmans orgelbyggeri i Lidköping och har 21 stämmor fördelade på två manualer och pedal.

Detta jubileum har Åmåls församling beslutat att fira med en serie orgelkonserter under året, där olika organister verksamma i Karlstads stift bjuds in för att komma och spela.

Den första konserten hålls nu på pingstafton då domkyrkokantor Eneken Berglund inleder jubileumsfirandet.

Under hösten är det inplanerat tre lunchkonserter.

Åmålskonstnären Björn Carlén fick uppdraget att färgsätta kororgeln när den installerades och han valde färger som på en gång är iögonenfallande och tar upp toner i den övriga utsmyckningen av kyrkan. En särskild detalj, som kanske inte alla tänkt på, är att fasaden pryds av Dalslands landskapsblomma förgätmigej.

Under våren har orgeln fått en genomgripande rengöring, utförd av Karl Nelsons orgelbyggeri i Lidköping. Då konstaterades att orgeln är i mycket bra skick och fortfarande så gott som ny, även om den var smutsig.

Den lilla rosa kororgel längst fram i Åmåls kyrka fyller 25 år i år. Den byggdes 1991 av Smedmans orgelbyggeri i Lidköping och har 21 stämmor fördelade på två manualer och pedal.

Detta jubileum har Åmåls församling beslutat att fira med en serie orgelkonserter under året, där olika organister verksamma i Karlstads stift bjuds in för att komma och spela.

Den första konserten hålls nu på pingstafton då domkyrkokantor Eneken Berglund inleder jubileumsfirandet.

Under hösten är det inplanerat tre lunchkonserter.

Åmålskonstnären Björn Carlén fick uppdraget att färgsätta kororgeln när den installerades och han valde färger som på en gång är iögonenfallande och tar upp toner i den övriga utsmyckningen av kyrkan. En särskild detalj, som kanske inte alla tänkt på, är att fasaden pryds av Dalslands landskapsblomma förgätmigej.

Under våren har orgeln fått en genomgripande rengöring, utförd av Karl Nelsons orgelbyggeri i Lidköping. Då konstaterades att orgeln är i mycket bra skick och fortfarande så gott som ny, även om den var smutsig.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.