2016-05-12 14:41

2016-05-12 14:41

Gömda gravar bland vitsippor och sly

BOLSTAD: Dalsländska silverskatter och storhögar

Silverskatten i Bolstad var ämnet för en konferens helgen som gick. Även gravhögar stod på programmet när deltagarna gav sig ut bland vitsippor och sly.

Dalslands fornminnes- och hembygdsförbund har arrangerat en konferens om dalsländska silverskatter och storhögar i Bolstad Prästgård. Ulf Ragnesten, arkeolog vid Göteborgs stadsmuseum och ordförande i Högsäters hembygdsförening, föreläste om dalsländska silverskatter och storhögar från järnålder och vikingatid.

Under eftermiddagen blev det utflykt i strålande solsken till några närliggande platser med anknytning till föredraget.

Skatt hittades 1819

Byn Tillhagen i Bolstads socken besöktes. Där hittade man 1819 hittade en stor silverskatten som vägde 1,2 kilo och som bestod av bland annat nio halsringar och över 300 silvermynt. Fyndet gjordes på nuvarande gärdet vid Nämans gård i Tillhagen. Tillhageskatten finns idag på Statens historiska museum.

Turen fortsatte därefter till Kårebyhög som räknas till Dalslands stora gravhögar med sina 24 meter i omkrets och drygt två meters höjd.

– Ulf Ragnesten berättade inte bara om Kåreby hög ur arkeologisk synvinkel, utan även om sägenfloran kring gravhögen med Kung Kåre och hans björnfäll, säger Gudrun Rydberg, studieansvarig i Dalslands fornminnes- och hembygdsförening.

Avslutningsvis på inspektionsresan gjordes ett besök vid storhögen med tillhörande damm vid Bergs kullar i Erikstads socken.

– Det var en vacker naturupplevelse att gå genom den vitsippsfyllda skogen till gravhögarna. Men det fanns även gott om sly. Ulf Ragnesten påpekade att Melleruds kommun behöver röja på detta gravfält för när löven slår ut blir det svårt att kunna hitta gravhögarna, säger Gudrun Rydberg.

Dalslands fornminnes- och hembygdsförbund har arrangerat en konferens om dalsländska silverskatter och storhögar i Bolstad Prästgård. Ulf Ragnesten, arkeolog vid Göteborgs stadsmuseum och ordförande i Högsäters hembygdsförening, föreläste om dalsländska silverskatter och storhögar från järnålder och vikingatid.

Under eftermiddagen blev det utflykt i strålande solsken till några närliggande platser med anknytning till föredraget.

Skatt hittades 1819

Byn Tillhagen i Bolstads socken besöktes. Där hittade man 1819 hittade en stor silverskatten som vägde 1,2 kilo och som bestod av bland annat nio halsringar och över 300 silvermynt. Fyndet gjordes på nuvarande gärdet vid Nämans gård i Tillhagen. Tillhageskatten finns idag på Statens historiska museum.

Turen fortsatte därefter till Kårebyhög som räknas till Dalslands stora gravhögar med sina 24 meter i omkrets och drygt två meters höjd.

– Ulf Ragnesten berättade inte bara om Kåreby hög ur arkeologisk synvinkel, utan även om sägenfloran kring gravhögen med Kung Kåre och hans björnfäll, säger Gudrun Rydberg, studieansvarig i Dalslands fornminnes- och hembygdsförening.

Avslutningsvis på inspektionsresan gjordes ett besök vid storhögen med tillhörande damm vid Bergs kullar i Erikstads socken.

– Det var en vacker naturupplevelse att gå genom den vitsippsfyllda skogen till gravhögarna. Men det fanns även gott om sly. Ulf Ragnesten påpekade att Melleruds kommun behöver röja på detta gravfält för när löven slår ut blir det svårt att kunna hitta gravhögarna, säger Gudrun Rydberg.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.