2016-05-11 11:32

2016-05-11 11:32

VM i sikte för svetsare

ÅMÅL: Karlbergseleven Jonathan Larsson tävlar i yrkes-SM

På onsdagen startade yrkes-SM för ungdomar. Karlbergsgymnasiet i Åmål representeras av svetsaren Jonathan Larsson, som siktar på att kvalificera sig till VM i Abu Dhabi.

Över 200 ungdomar möts under de närmaste dagarna på Malmömässan för att göra upp i nästan 40 olika yrken. För Åmålskillen Jonathan Larsson gäller det att prestera bättre än fem andra svetsare om han ska uppnå sitt mål om landslagsplats och direktkvalificering till EM respektive VM.

– Det hade varit en upplevelse att få åka till Abu Dhabi, sa Karlbergseleven till PD inför SM-kvalet.

Svetstävlingarna brukar bestå av ett antal moment som deltagarna ska utföra inom en bestämd tidsperiod. Bland annat kan det handla om att svetsa ihop rör och utföra v-fogar på ett snyggt sätt. Vinnaren utses av en expertjury.

Syftet med yrkes-SM är att öka intresset och rekryteringen till utbildningar inom bygg, design, industri, IT, vård- och tekniksektorn. Bakom satsningen står LO, Svenskt Näringsliv och staten. Målet är kunna förse arbetsmarknaden med den kompetens som efterfrågas i dag.

Kungen i publiken

Årets tävlingar i Malmö förväntas följas av 20 000 åskådare, däribland kung Carl XVI Gustaf. Förutom sex koncentrerade svetsare kommer de att få se allt från fingerfärdiga guldsmeder och hårfrisörer till händiga plattsättare och plåtslagare.

Över 200 ungdomar möts under de närmaste dagarna på Malmömässan för att göra upp i nästan 40 olika yrken. För Åmålskillen Jonathan Larsson gäller det att prestera bättre än fem andra svetsare om han ska uppnå sitt mål om landslagsplats och direktkvalificering till EM respektive VM.

– Det hade varit en upplevelse att få åka till Abu Dhabi, sa Karlbergseleven till PD inför SM-kvalet.

Svetstävlingarna brukar bestå av ett antal moment som deltagarna ska utföra inom en bestämd tidsperiod. Bland annat kan det handla om att svetsa ihop rör och utföra v-fogar på ett snyggt sätt. Vinnaren utses av en expertjury.

Syftet med yrkes-SM är att öka intresset och rekryteringen till utbildningar inom bygg, design, industri, IT, vård- och tekniksektorn. Bakom satsningen står LO, Svenskt Näringsliv och staten. Målet är kunna förse arbetsmarknaden med den kompetens som efterfrågas i dag.

Kungen i publiken

Årets tävlingar i Malmö förväntas följas av 20 000 åskådare, däribland kung Carl XVI Gustaf. Förutom sex koncentrerade svetsare kommer de att få se allt från fingerfärdiga guldsmeder och hårfrisörer till händiga plattsättare och plåtslagare.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.