2016-05-11 18:38

2016-05-11 18:38

"Vi ska tydliggöra vart vi ska"

Åmålsbornas synpunkter ska användas när kommunens Gamla staden-grupp framöver tar fram riktlinjer för kvarteren mellan ån, Kungsberget och Vänern. Siktet är inställt på 375-årsjubileet om två år.
– Utifrån dialogen ska vi tydliggöra vart vi ska någonstans med det här området, säger kulturchef Stefan Jacobson.

Kulturchefen Stefan Jacobson fanns med i den grupp som har hållit i utställningen i biblioteket och medborgardialogen under våren. Han tycker generellt att den här formen för att få in synpunkter från kommuninvånarna är ett bra sätt att arbeta.

– Det är oerhört värdefullt att ha den här typen av aktiviteter där vi kan sätta fokus på en speciell fråga, säger han.

Särskild grupp

Det finns i Åmåls kommun en särskild Gamla staden-grupp, som arbetar för att utveckla området med de äldsta stadskvarteren, de som klarade sig vid branden 1901. Gruppen kommer att ta hand om synpunkterna som har kommit in.

– Vi ser området som en helhet. Det var därför vi gjorde den här medborgardialogen. Inget är spikat i det här läget. Utifrån dialogen ska vi tydliggöra vart vi ska med det här området. Tyckandet, tänkandet och de väl genomarbetade idéerna ska då vävas in i det, säger Stefan Jacobson.

Han tycker också att det finns anledning att fundera över vilka det är som har kommit till tals i medborgardialogen, vilka grupper som är röststarka.

– Jag tänker till exempel på barnen och ungdomarna. Var finns deras områden och hur kan de komma till tals?

Mobil grafittivägg

En del idéer för aktiviteter i området är redan i gång, som en mobil graffitivägg som Makerspace ansvarar för. En del förslag som är enkla att genomföra, som att förbättra badplatsen vid gamla bryggeriet, skulle kunna bli verklighet inom en snar framtid.

Plantaget utreds

Eftersom det finns två medborgarförslag kring Plantaget, som håller på att utredas, kommer stadsparken att höra till det som blir aktuellt först. Planen är att medborgarförslagen ska besvaras på kommunfullmäktiges möte i juni.

Siktet med hela arbetet är inställt på Åmåls stads 375-årsjubileum om två år.

Stefan Jacobson säger att kommunen aktivt provar och testar väldigt många saker i området och ser det som angeläget att skapa aktiviteter.

– Därför var det viktigt att kommunen köpte Seaside. Den fastigheten har strategisk betydelse för området, även om det också är ett stort åtagande.

Kulturchefen Stefan Jacobson fanns med i den grupp som har hållit i utställningen i biblioteket och medborgardialogen under våren. Han tycker generellt att den här formen för att få in synpunkter från kommuninvånarna är ett bra sätt att arbeta.

– Det är oerhört värdefullt att ha den här typen av aktiviteter där vi kan sätta fokus på en speciell fråga, säger han.

Särskild grupp

Det finns i Åmåls kommun en särskild Gamla staden-grupp, som arbetar för att utveckla området med de äldsta stadskvarteren, de som klarade sig vid branden 1901. Gruppen kommer att ta hand om synpunkterna som har kommit in.

– Vi ser området som en helhet. Det var därför vi gjorde den här medborgardialogen. Inget är spikat i det här läget. Utifrån dialogen ska vi tydliggöra vart vi ska med det här området. Tyckandet, tänkandet och de väl genomarbetade idéerna ska då vävas in i det, säger Stefan Jacobson.

Han tycker också att det finns anledning att fundera över vilka det är som har kommit till tals i medborgardialogen, vilka grupper som är röststarka.

– Jag tänker till exempel på barnen och ungdomarna. Var finns deras områden och hur kan de komma till tals?

Mobil grafittivägg

En del idéer för aktiviteter i området är redan i gång, som en mobil graffitivägg som Makerspace ansvarar för. En del förslag som är enkla att genomföra, som att förbättra badplatsen vid gamla bryggeriet, skulle kunna bli verklighet inom en snar framtid.

Plantaget utreds

Eftersom det finns två medborgarförslag kring Plantaget, som håller på att utredas, kommer stadsparken att höra till det som blir aktuellt först. Planen är att medborgarförslagen ska besvaras på kommunfullmäktiges möte i juni.

Siktet med hela arbetet är inställt på Åmåls stads 375-årsjubileum om två år.

Stefan Jacobson säger att kommunen aktivt provar och testar väldigt många saker i området och ser det som angeläget att skapa aktiviteter.

– Därför var det viktigt att kommunen köpte Seaside. Den fastigheten har strategisk betydelse för området, även om det också är ett stort åtagande.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.