2016-05-11 15:36

2016-05-11 15:36

Ryskt tema hos Samverket

ÅMÅL: Om teets traditioner

Samverket i Åmål gästas på fredagen av Irina Persson från Karlstad som kommer att berätta om rysk tekultur.

Irina Persson är till vardags bibliotekarie på Karlstads universitet och på fritiden missionerar hon gärna om rysk matlagning. På fredagskvällen gästar hon Samverket i Åmål, där hon håller en föreläsning om rysk tekultur.

Irina Persson är också ordförande i föreningen ”Vi pratar ryska” som finns i Karlstad. Hon kommer att hålla en föreläsning om tetraditioner i Ryssland och allmänhet är välkommen till denna föreläsning, som är en del av Samverkets integrationsaktiviteter.

Inte i köket

Irina Persson kan bland annat berätta att man i i Ryssland dricker te nästan överallt – utom i köket. Svart te är vanligast, oftast från Indien eller Sri Lanka.

Hon berättar om samovarer och traktirer, som används vid tillagning, respektive servering. Ordet samovar betyder självkokare och i dag finns det elektriska samovarer att köpa.

Socker, mjölk och citron ska finnas på bordet när man serverar te i Ryssland. Men man blandar aldrig mjölk och citron i samma kopp.

Irina Persson är till vardags bibliotekarie på Karlstads universitet och på fritiden missionerar hon gärna om rysk matlagning. På fredagskvällen gästar hon Samverket i Åmål, där hon håller en föreläsning om rysk tekultur.

Irina Persson är också ordförande i föreningen ”Vi pratar ryska” som finns i Karlstad. Hon kommer att hålla en föreläsning om tetraditioner i Ryssland och allmänhet är välkommen till denna föreläsning, som är en del av Samverkets integrationsaktiviteter.

Inte i köket

Irina Persson kan bland annat berätta att man i i Ryssland dricker te nästan överallt – utom i köket. Svart te är vanligast, oftast från Indien eller Sri Lanka.

Hon berättar om samovarer och traktirer, som används vid tillagning, respektive servering. Ordet samovar betyder självkokare och i dag finns det elektriska samovarer att köpa.

Socker, mjölk och citron ska finnas på bordet när man serverar te i Ryssland. Men man blandar aldrig mjölk och citron i samma kopp.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.