2016-05-05 09:00

2016-05-05 09:00

Tyst manifestation hölls för offren i Aleppo

ÅMÅL: Den röda färgen skulle visa samhörighet med de sårade

Ett 80-tal personer från Syrien radade upp sig längs Kungsgatan i Åmål i tisdags kväll för att genom en manifestation uppmärksamma offren i de intensifierade striderna i Aleppo, där bland annat flera sjukhus attackerats.
– Det är tio dagar i dag, sedan de började bomba, sa Fadi Al Krad.

Attacken mot barnsjukhuset i syriska miljonstaden Aleppo i förra veckan har fått många att reagera. De civila offren i de intensifierade striderna i staden är många och liknande manifestationer som den som hölls i Åmål i tisdags har hållits på olika platser i Sverige och i övriga Europa.

Det var ett drygt 80-tal personer som hade samlats på trottoaren på Kungsgatan för att demonstrera. Det var den lokala föreningen Jasmin Alsham i Åmål som hade arrangerat en tyst manifestation, för att symbolisera att världen tyst ser på medan syrierna lider och dör. Deltagarna bar syriska flaggor, plakat, banderoller och visade bilder på blodiga offer.

Många var klädda i rött, för att visa solidaritet och samhörighet med de dödade och sårade.

– Vi vill att människor i Sverige ska känna till vad som händer i Syrien och Aleppo, säger Osama Alzin.

– Vi försöker förklara vad som händer i staden, så världen kan göra något. Sverige gör redan mycket, som har tagit emot oss. Vi kan äta och bo här, men de som fortfarande är kvar har ingenting. Kanske kan vi motivera någon som jobbar politiskt, säger Fadi Al Krad.

Delad stad

Aleppo i nordvästra Syrien är landets näst största stad. Före kriget bodde där två miljoner människor, men nu beräknas ungefär hälften vara kvar i den sargade staden. Aleppo är sedan 2012 delat, där president Bashar al-Assads regim kontrollerar den västra delen, där de flesta invånarna bor, och olika rebellstyrkor den östra.

Det är nu två veckor sedan de förnyade, upptrappade striderna började. Regeringen vill återta kontroll över staden. Invånarna plågas av regimens flygattacker och dessutom granater och beskjutning från båda sidor. Inte minst har attackerna mot sjukhusen väckt reaktioner världen över.

Demonstranterna i Åmål satte likhetsstecken mellan Bashar al-Assad och extremisterna i IS (Daesh). Båda är lika farliga och skördar offer bland lokalbefolkningen, menade de.

De hade förberett ett litet drama för att illustrera att det är barn som dör av bomberna. Vid en kraftig knall ramlade en grupp pojkar ihop på marken. Samtidigt stod ”världen”, symboliserad av sju män, tysta med röda munkavlar vid sidan av.

Attacken mot barnsjukhuset i syriska miljonstaden Aleppo i förra veckan har fått många att reagera. De civila offren i de intensifierade striderna i staden är många och liknande manifestationer som den som hölls i Åmål i tisdags har hållits på olika platser i Sverige och i övriga Europa.

Det var ett drygt 80-tal personer som hade samlats på trottoaren på Kungsgatan för att demonstrera. Det var den lokala föreningen Jasmin Alsham i Åmål som hade arrangerat en tyst manifestation, för att symbolisera att världen tyst ser på medan syrierna lider och dör. Deltagarna bar syriska flaggor, plakat, banderoller och visade bilder på blodiga offer.

Många var klädda i rött, för att visa solidaritet och samhörighet med de dödade och sårade.

– Vi vill att människor i Sverige ska känna till vad som händer i Syrien och Aleppo, säger Osama Alzin.

– Vi försöker förklara vad som händer i staden, så världen kan göra något. Sverige gör redan mycket, som har tagit emot oss. Vi kan äta och bo här, men de som fortfarande är kvar har ingenting. Kanske kan vi motivera någon som jobbar politiskt, säger Fadi Al Krad.

Delad stad

Aleppo i nordvästra Syrien är landets näst största stad. Före kriget bodde där två miljoner människor, men nu beräknas ungefär hälften vara kvar i den sargade staden. Aleppo är sedan 2012 delat, där president Bashar al-Assads regim kontrollerar den västra delen, där de flesta invånarna bor, och olika rebellstyrkor den östra.

Det är nu två veckor sedan de förnyade, upptrappade striderna började. Regeringen vill återta kontroll över staden. Invånarna plågas av regimens flygattacker och dessutom granater och beskjutning från båda sidor. Inte minst har attackerna mot sjukhusen väckt reaktioner världen över.

Demonstranterna i Åmål satte likhetsstecken mellan Bashar al-Assad och extremisterna i IS (Daesh). Båda är lika farliga och skördar offer bland lokalbefolkningen, menade de.

De hade förberett ett litet drama för att illustrera att det är barn som dör av bomberna. Vid en kraftig knall ramlade en grupp pojkar ihop på marken. Samtidigt stod ”världen”, symboliserad av sju män, tysta med röda munkavlar vid sidan av.

Kriget i Syrien

Inbördeskriget i Syrien startade i mars 2011 som ett fredligt uppror för att avsätta president Bashar al-Assad och regeringen. Regeringens säkerhetsstyrkor svarade med brutalt våld för att slå ned protesterna och händelserna eskalerade till ett inbördeskrig.

FN beräknar att hundratusentals civila har dött i Syrien.

Exempelvis Amnesty har kraftigt fördömt attackerna mot civila mål. På tisdagen utfärdade FN:s säkerhetsråd en resolution som kräver skydd för sjukhus, vårdpersonal, sjuka och sårade i krigszoner. Röda Korset och Läkare utan gränser fanns på plats vid mötet. Även på onsdagen diskuterade säkerhetsrådet Syrien.