2016-05-04 14:49

2016-05-04 14:49

Guldglans på cykeldagen

ÅMÅL: OS-hjälten Bernt Johansson toppar programmet

Nästa lördag, den 14 maj, uppmärksammas cykelns dag under festliga former vid gamla bryggeriet i Åmål. Programmet är spikat, fullspäckat och toppas av en föreläsning med OS-guldmedaljören Bernt Johansson.

– Det roliga med cykelns dag är att så många parter står bakom evenemanget. Samverkan borgar för ett varierat program med någonting för alla åldrar och smaker, säger Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare i Åmåls kommun.

Konferencieren Bente Hjelm lär få fullt upp med att dirigera besökarna mellan alla aktiviteter som äger rum utanför och inne i bryggeriet under firandet. Det största dragplåstret blir en föreläsning i Kulturmagasinet av och med Bernt Johansson, mest känd för sitt OS-guld i Montréal 1976. Samma år belönades han med Svenska Dagbladets bragdguld, vilket han delade med friidrottaren Anders Gärderud.

Cykelns dag är en rikstäckande manifestation som handlar om att uppmärksamma hur roligt, miljövänligt och hälsosamt det kan vara att trampa sig fram genom tillvaron. Om man bara tänker lite på sin egen och andras säkerhet.

Lyfter ett problem

– Vi har ett problem med cyklandet i Åmåls centrum och det här är ett sätt att ta tag i den här frågan, säger Ulrika Abrahamsson, och syftar på nästa helgs firande, vilket kommer att ha lite extra fokus på skyddsutrustning och trafikregler.

Exempelvis uppmanas alla barn som vill medverka i ett sparkcykellopp runt gamla kyrkogården att ta med sig hjälm. Loppet kallas för posttrampet för kids och anordnas av idrottsföreningen Åmåls cykelamatörer.

Mest liv lär det ändå bli utanför butiken Mak:s cykelservice, där det anordnas en kombinerad minimässa och marknad med allt från en teknikbana för barn till annorlunda hemslöjd.

– Bland annat kommer vi få hit en privatperson som tillverkar saker av gamla cykelslangar. Hon var här och visade en fin väska häromdagen, säger butiksägaren Mats Kjellebäck.

Rullande tipspromenad

En våning upp i bryggeriet håller Etage 5/Säfflehälsan öppet hus och bortåt Örnäsområdet anordnar Europa Direkt Fyrbodal en cykeltipspromenad med miljötema. Frågorna, som vänder sig både till barn och vuxna, kompletteras med tankeväckande faktauppgifter.

Även Tösse IF, Samverket, Ride of hope och Sisu idrottsutbildarna står bakom firandet av cykelns dag i Åmål.

– Det roliga med cykelns dag är att så många parter står bakom evenemanget. Samverkan borgar för ett varierat program med någonting för alla åldrar och smaker, säger Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare i Åmåls kommun.

Konferencieren Bente Hjelm lär få fullt upp med att dirigera besökarna mellan alla aktiviteter som äger rum utanför och inne i bryggeriet under firandet. Det största dragplåstret blir en föreläsning i Kulturmagasinet av och med Bernt Johansson, mest känd för sitt OS-guld i Montréal 1976. Samma år belönades han med Svenska Dagbladets bragdguld, vilket han delade med friidrottaren Anders Gärderud.

Cykelns dag är en rikstäckande manifestation som handlar om att uppmärksamma hur roligt, miljövänligt och hälsosamt det kan vara att trampa sig fram genom tillvaron. Om man bara tänker lite på sin egen och andras säkerhet.

Lyfter ett problem

– Vi har ett problem med cyklandet i Åmåls centrum och det här är ett sätt att ta tag i den här frågan, säger Ulrika Abrahamsson, och syftar på nästa helgs firande, vilket kommer att ha lite extra fokus på skyddsutrustning och trafikregler.

Exempelvis uppmanas alla barn som vill medverka i ett sparkcykellopp runt gamla kyrkogården att ta med sig hjälm. Loppet kallas för posttrampet för kids och anordnas av idrottsföreningen Åmåls cykelamatörer.

Mest liv lär det ändå bli utanför butiken Mak:s cykelservice, där det anordnas en kombinerad minimässa och marknad med allt från en teknikbana för barn till annorlunda hemslöjd.

– Bland annat kommer vi få hit en privatperson som tillverkar saker av gamla cykelslangar. Hon var här och visade en fin väska häromdagen, säger butiksägaren Mats Kjellebäck.

Rullande tipspromenad

En våning upp i bryggeriet håller Etage 5/Säfflehälsan öppet hus och bortåt Örnäsområdet anordnar Europa Direkt Fyrbodal en cykeltipspromenad med miljötema. Frågorna, som vänder sig både till barn och vuxna, kompletteras med tankeväckande faktauppgifter.

Även Tösse IF, Samverket, Ride of hope och Sisu idrottsutbildarna står bakom firandet av cykelns dag i Åmål.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.