2016-04-29 20:28

2016-04-29 20:29

Fullmäktigemöte fram till midnatt

ÅMÅL: Lång dagordning förlängdes med debatt och omröstningar

Klockan var på väg över till torsdag innan kommunfullmäktige bröt upp i Päronsalen i onsdags kväll.
En mycket lång dagordning förlängdes av intensiv debatt och en rad voteringar och reservationer.

Det var ovanligt mycket som skulle avhandlas på kommunfullmäktige den här månaden. Orimligt mycket, tyckte Tomas Lindström, som redan när dagordningen skulle fastslås begärde att de 14 punkter som gällde motioner och medborgarförslag, varav flera redan väntat i flera år på behandling, skulle skjutas upp till nästa möte.

Han fick gehör hos Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, men det räckte inte för bordläggning. Den stora majoriteteten av ledamöterna tyckte att ärendelistan skulle ligga som den låg, med 50 punkter.

Nästan midnatt

Det skulle visa sig bli en sen kväll. När ordförande Laila Andrén (S) klubbade för att avsluta mötet var det nästan midnatt och fullmäktige hade redan en gång fått ta paus för att inbrottslarmet i stadshuset inte skulle gå igång.

Det som drog ut på tiden var framför allt en lång politisk debatt om de kommunala bolagens årsstämmor och arvoden. Kommunstyrelsen visade sig ha fattat ett juridiskt felaktigt formulerat beslut inför fullmäktige och det krävdes flera ajourneringar för att reda ut vad som gällde. Mer om detta i tisdagstidningen.

Tomas Lindström fick mycket kritik när han därefter, för att visa sin poäng i att dagordningen borde ha kortats, började begära votering och reservera sig i nästan varje beslut när det var dags att ge ansvarsfrihet till nämnder och beredningar. Normalt går förfarandet snabbt när väl alla jävsförhållanden har retts ut, men nu drog det ut på tiden. Omröstningarna, efter att alla namnen lästs upp, slutade likadant, att Tomas Lindström var ensam emot att ge ansvarsfrihet.

Bad om motivering

Kurt Svensson (C) gick upp i talarstolen och sa att Tomas Lindström visserligen var i sin fulla rätt att begära votering, men bad honom att åtminstone motivera varför han inte ville ge ansvarsfrihet. Svaret blev att det berodde på att majoriteten antagit en dagordning på 50 punkter.

Tomas Lindström gjorde efter åtta voteringar ett nytt försök att få med sig majoriteten på att korta dagordningen, men den var ju då redan fastställd.

Kommunalrådet Michael Karlsson (S) ogillade försöket:

– Jag kan sitta hela natten om det är så. Det är inga problem, sa han.

Det var ovanligt mycket som skulle avhandlas på kommunfullmäktige den här månaden. Orimligt mycket, tyckte Tomas Lindström, som redan när dagordningen skulle fastslås begärde att de 14 punkter som gällde motioner och medborgarförslag, varav flera redan väntat i flera år på behandling, skulle skjutas upp till nästa möte.

Han fick gehör hos Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, men det räckte inte för bordläggning. Den stora majoriteteten av ledamöterna tyckte att ärendelistan skulle ligga som den låg, med 50 punkter.

Nästan midnatt

Det skulle visa sig bli en sen kväll. När ordförande Laila Andrén (S) klubbade för att avsluta mötet var det nästan midnatt och fullmäktige hade redan en gång fått ta paus för att inbrottslarmet i stadshuset inte skulle gå igång.

Det som drog ut på tiden var framför allt en lång politisk debatt om de kommunala bolagens årsstämmor och arvoden. Kommunstyrelsen visade sig ha fattat ett juridiskt felaktigt formulerat beslut inför fullmäktige och det krävdes flera ajourneringar för att reda ut vad som gällde. Mer om detta i tisdagstidningen.

Tomas Lindström fick mycket kritik när han därefter, för att visa sin poäng i att dagordningen borde ha kortats, började begära votering och reservera sig i nästan varje beslut när det var dags att ge ansvarsfrihet till nämnder och beredningar. Normalt går förfarandet snabbt när väl alla jävsförhållanden har retts ut, men nu drog det ut på tiden. Omröstningarna, efter att alla namnen lästs upp, slutade likadant, att Tomas Lindström var ensam emot att ge ansvarsfrihet.

Bad om motivering

Kurt Svensson (C) gick upp i talarstolen och sa att Tomas Lindström visserligen var i sin fulla rätt att begära votering, men bad honom att åtminstone motivera varför han inte ville ge ansvarsfrihet. Svaret blev att det berodde på att majoriteten antagit en dagordning på 50 punkter.

Tomas Lindström gjorde efter åtta voteringar ett nytt försök att få med sig majoriteten på att korta dagordningen, men den var ju då redan fastställd.

Kommunalrådet Michael Karlsson (S) ogillade försöket:

– Jag kan sitta hela natten om det är så. Det är inga problem, sa han.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.