2016-04-25 10:34

2016-04-25 10:34

Fyrbent glädjespridare praktiserade hos äldre

TÖSSE: Mojje utbildas till besöks- och terapihund

Som licensierad besöks- och terapihund kommer Mojje både kunna hjälpa barn att lära sig läsa och sänka blodtrycket för äldre. Nyligen prövade han sina vingar på Solsätershemmet i Tösse.

Visst är det lite ovant att springa runt och hälsa på okända människor i en helt ny miljö. Men fyraåringen Mojje skötte sig exemplarisk när han och matte Bitte Cervin avslutade sin grundpraktik på Solsäter i fredags. Därmed kan ekipaget ta nästa steg i sin utbildning för besöks- och terapihundar.

– Vi har hållit på i snart två. Det har varit mycket arbete, uppgifter och miljöträning innan vi kom hit, berättar Bitte Cervin, som även har tagit med Mojje till äldreboendena Adolfsberg och Åmålsgården.

Gensvaret är nästan alltid detsamma: Medan vissa gärna ville leka lite med sin nyvunne vän, så nöjer sig andra med några försiktig klappar eller bara att titta på den lilla dansk-svenska gårdshunden.

– Att ta in djur på ett äldreboende har många positiva effekter. Det sänker blodtryck, höjer välbefinnandet och fungerar som isbrytare, säger Bitte Cervin.

Konceptet med besöks- och terapihundar kommer ursprungligen från USA och handlar om att inspirera människor till förbättring och utveckling. Bland annat används hundarna för att hjälpa barn med lässvårigheter.

– Många barn har svårt för att läsa högt. Då kan man få läsa för hunden i stället, på en plats där man har gjort det lite mysigt. En hund dömer inte, säger Bitte Cervin, som menar att metoden bidrar till stärkt självförtroende och därmed bättre skolresultat även i andra ämnen än svenska.

Det räcker inte med svans och tassar för att bli en bra besöks- och terapihund. Djurets personlighet måste passa för uppgiften.

– Mojje är väldigt vänlig, trevlig och glad i människor, säger Bitte Cervin. Hemma har jag en hund till som är tolv år, men den mycket mer brôtig än den här lille.

Nästa utmaning för Mojje blir att ta sig igenom en lite tuffare specialpraktik. Därefter väntar examination och förhoppningsvis ett diplom från Svenska terapihundsinstitutet.

Visst är det lite ovant att springa runt och hälsa på okända människor i en helt ny miljö. Men fyraåringen Mojje skötte sig exemplarisk när han och matte Bitte Cervin avslutade sin grundpraktik på Solsäter i fredags. Därmed kan ekipaget ta nästa steg i sin utbildning för besöks- och terapihundar.

– Vi har hållit på i snart två. Det har varit mycket arbete, uppgifter och miljöträning innan vi kom hit, berättar Bitte Cervin, som även har tagit med Mojje till äldreboendena Adolfsberg och Åmålsgården.

Gensvaret är nästan alltid detsamma: Medan vissa gärna ville leka lite med sin nyvunne vän, så nöjer sig andra med några försiktig klappar eller bara att titta på den lilla dansk-svenska gårdshunden.

– Att ta in djur på ett äldreboende har många positiva effekter. Det sänker blodtryck, höjer välbefinnandet och fungerar som isbrytare, säger Bitte Cervin.

Konceptet med besöks- och terapihundar kommer ursprungligen från USA och handlar om att inspirera människor till förbättring och utveckling. Bland annat används hundarna för att hjälpa barn med lässvårigheter.

– Många barn har svårt för att läsa högt. Då kan man få läsa för hunden i stället, på en plats där man har gjort det lite mysigt. En hund dömer inte, säger Bitte Cervin, som menar att metoden bidrar till stärkt självförtroende och därmed bättre skolresultat även i andra ämnen än svenska.

Det räcker inte med svans och tassar för att bli en bra besöks- och terapihund. Djurets personlighet måste passa för uppgiften.

– Mojje är väldigt vänlig, trevlig och glad i människor, säger Bitte Cervin. Hemma har jag en hund till som är tolv år, men den mycket mer brôtig än den här lille.

Nästa utmaning för Mojje blir att ta sig igenom en lite tuffare specialpraktik. Därefter väntar examination och förhoppningsvis ett diplom från Svenska terapihundsinstitutet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.