2016-04-19 06:00

2016-04-19 06:00

Jättebamse roade elever

FENGERSFORS: Kreativa skolbarn gästade Not Quite

Träbjörnen Blåbärsmums visade sig vara en utmärkt inspiratör när elever från Fengersfors skola nyligen utforskade sin kreativitet hos det lokala kulturkooperativet Not Quite.

Formgivaren Lasse Jonsson vet vad barn gillar. Sedan flera år tillbaka tillverkar han klättervänliga lekskepp på bruket i Fengersfors och nu är han aktuell med en ihålig träbjörn av jätteformat. Nästa år ska björnen ställas ut på bomässan i Linköping, men redan förrförra onsdagen omgärdades den av nyfikenhet, då det anordnades skapande skola hos kulturkooperativet Not Quite.

Under ledning av Lasse Jonsson fick Fengersforseleverna både gå på blåbärsjakt i den gamla fabriksbyggnaden och leka med träbjörnen, som de sedan skrev korta berättelser om. Dessa går nu att läsa vid björnens tillfälliga boplats, på lastbryggan utanför Oceanhallen.

– Det är lite oklart var skulpturen ska ställas ut när den lämnar Fengersfors. Men Form/Design Center i Malmö har visat intresse. Likaså Virserums konsthall, berättar Lasse Jonsson.

Skapande skola är en statligt finansierad satsning som handlar om att alla elever, oavsett var de bor, ska få kännedom om samhällets kulturutbud. Detta sker ofta genom samarbete med konstnärer, hantverkare, skådespelare, etcetera.

Formgivaren Lasse Jonsson vet vad barn gillar. Sedan flera år tillbaka tillverkar han klättervänliga lekskepp på bruket i Fengersfors och nu är han aktuell med en ihålig träbjörn av jätteformat. Nästa år ska björnen ställas ut på bomässan i Linköping, men redan förrförra onsdagen omgärdades den av nyfikenhet, då det anordnades skapande skola hos kulturkooperativet Not Quite.

Under ledning av Lasse Jonsson fick Fengersforseleverna både gå på blåbärsjakt i den gamla fabriksbyggnaden och leka med träbjörnen, som de sedan skrev korta berättelser om. Dessa går nu att läsa vid björnens tillfälliga boplats, på lastbryggan utanför Oceanhallen.

– Det är lite oklart var skulpturen ska ställas ut när den lämnar Fengersfors. Men Form/Design Center i Malmö har visat intresse. Likaså Virserums konsthall, berättar Lasse Jonsson.

Skapande skola är en statligt finansierad satsning som handlar om att alla elever, oavsett var de bor, ska få kännedom om samhällets kulturutbud. Detta sker ofta genom samarbete med konstnärer, hantverkare, skådespelare, etcetera.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.