2016-04-18 15:50

2016-04-18 21:50

"Tämligen uteslutet att vi överklagar"

ÅMÅL: Det lutar åt att domarna för julaftonsmisshandeln står fast

Det lutar åt att domen mot den 28-årige Åmålsbon, för grov misshandel och vållande till annans död, efter julmisshandeln i Åmål, kommer att stå fast.
– Det är tämligen uteslutet att vi överklagar, säger Karl-Henry Salomonsson, målsägarbiträde åt den dödades anhöriga.

Åklagare Katarina Olsson har naturligtvis tagit del av domen från i fredags där den 28-årige mannen fälls för grov misshandel och vållande till annans död, efter händelserna på julaftonskvällen i Åmål, där lägenhetsinnehavaren misshandlades till döds. Den 40-åriga kvinnan, som åtalades för anstiftan, friades helt.

– Under rättegången justerade jag ju ned åtalet vad gäller kvinnan, men jag kan konstatera att domen ligger en bra bit från vad jag yrkade. Ärendet är inte helt enkelt juridiskt, det finns många nivåer. Nu får jag fundera på det här och också konsultera målsägarbiträdet. Inom tre veckor måste jag ha bestämt mig för om jag vill överklaga, säger Katarina Olsson.

Den dödade mannens anhörigas målsägarbiträde, advokat Karl-Henry Salomonsson, är inte inne på att överklaga.

– Vi är nöjda med att de anhöriga har fått skadestånd som står i paritet med vad mannen dömdes för. Och domen är väl korrekt. Det visade sig ju relativt tidigt i rättegången att det inte kunde bli aktuellt att döma mannen för mord. Jag ser det som tämligen uteslutet att vi överklagar, säger Salomonsson.

Den 28-årige mannen har via sin advokat Tommy Nilsson, framfört att han är nöjd med domen på två års fängelse och inte heller från deras håll finns något intresse av att överklaga.

Den 40-åriga kvinnan friades helt.

– Inget annat var att vänta, säger kvinnans försvarsadvokat Bengt-Erik Sik. Jag skulle kanske inte säga det, men gör det ändå: Vad var det jag sa? Åklagaren ska inte väcka åtal om det inte finns objektiva skäl för en fällande dom. Och det fanns det inte här.

Som felaktigt frihetsberövad, misstänkt för mord, kan det nu bli fråga om ett rejält skadestånd för kvinnan.

– Det är klart. Hon har suttit häktad i tre månader med restriktioner. Staten har ådragit sig en skadeståndsskuld gentemot kvinnan. Det finns ju till och med reglerat i lag. Men sådant får vi ta ställning till senare, säger Bengt-Erik Sik.

Åklagare Katarina Olsson har naturligtvis tagit del av domen från i fredags där den 28-årige mannen fälls för grov misshandel och vållande till annans död, efter händelserna på julaftonskvällen i Åmål, där lägenhetsinnehavaren misshandlades till döds. Den 40-åriga kvinnan, som åtalades för anstiftan, friades helt.

– Under rättegången justerade jag ju ned åtalet vad gäller kvinnan, men jag kan konstatera att domen ligger en bra bit från vad jag yrkade. Ärendet är inte helt enkelt juridiskt, det finns många nivåer. Nu får jag fundera på det här och också konsultera målsägarbiträdet. Inom tre veckor måste jag ha bestämt mig för om jag vill överklaga, säger Katarina Olsson.

Den dödade mannens anhörigas målsägarbiträde, advokat Karl-Henry Salomonsson, är inte inne på att överklaga.

– Vi är nöjda med att de anhöriga har fått skadestånd som står i paritet med vad mannen dömdes för. Och domen är väl korrekt. Det visade sig ju relativt tidigt i rättegången att det inte kunde bli aktuellt att döma mannen för mord. Jag ser det som tämligen uteslutet att vi överklagar, säger Salomonsson.

Den 28-årige mannen har via sin advokat Tommy Nilsson, framfört att han är nöjd med domen på två års fängelse och inte heller från deras håll finns något intresse av att överklaga.

Den 40-åriga kvinnan friades helt.

– Inget annat var att vänta, säger kvinnans försvarsadvokat Bengt-Erik Sik. Jag skulle kanske inte säga det, men gör det ändå: Vad var det jag sa? Åklagaren ska inte väcka åtal om det inte finns objektiva skäl för en fällande dom. Och det fanns det inte här.

Som felaktigt frihetsberövad, misstänkt för mord, kan det nu bli fråga om ett rejält skadestånd för kvinnan.

– Det är klart. Hon har suttit häktad i tre månader med restriktioner. Staten har ådragit sig en skadeståndsskuld gentemot kvinnan. Det finns ju till och med reglerat i lag. Men sådant får vi ta ställning till senare, säger Bengt-Erik Sik.