2016-04-18 12:53

2016-04-18 12:53

Personliga och starkatolkningar av tidlös musik

ÅMÅL: Timo Räisänen-konsert med Ted Gärdestads musik

Timo Räisänens starka band till Ted Gärdestads musik har lett honom ut på en turné kantad med hyllningar från både publik och kritiker.
I lördags kom han till Åmål för en konsert i en nästan fullsatt Karlbergsteater.

Timo Räisänen berättar under konserten mycket om hur han sent i livet upptäckte Ted Gärdestads låtskatt och hur han tagit till sig musiken och texterna – även det som han ansett vara banalt och lättviktigt. Den inlevelse och de uttryck han under kvällen tar till, visar tydligt den respekt och känsla som han känner för musiken. Timo Räisänen är en artist med brett register och stark scennärvaro, fullt fokuserad på att ge publiken allt.

Mycket snack

Fokuserad – åtminstone under låtarna. Timo Räisänen pratar nämligen mycket och ibland skenar mellansnacket iväg, han tappar tråden, skojar, hittar sidospår utan poänger och det tar en timme innan han på allvar har värmt upp sig – och kylt ned sig – och då har han bara hunnit med fem låtar.

Men det är ju ändå lördagskväll och stimmigare människor har vi ju hängt med en lördagskväll. Timo Räisänen har dessutom en mycket sympatisk läggning, blir närmast personlig med sin publik och betonar flera gånger hur glad han är över det bemötande och den starka respons som publiken i Åmål ger honom.

– Att stå här på scenen och spela live för er, ger mig så mycket energi, säger han med ett leende.

Fullfjädrad artist

Och det blir nämligen bättre, betydligt bättre, efter den pratiga första timmen. Musikaliskt kan man inte önska mer. Timo Räisänen är en fullfjädrad och genommusikalisk artist, en utmärkt sångare som ger allt och hans två medmusikanter, Martin Schaub på klaviatur och gitarr samt Martin Holmberg på bas, bidrar i allra högsta grad till att Ted Gärdestads klassiska låtar och visor presenteras på allra bästa sätt, väl i paritet med den utmärkta skiva med Ted Gärdestad-tolkningar som Timo Räisänen släppte tidigare i vintras.

Publiken får höra många av Ted Gärdestads älskade och tidlösa klassiker som ”Jag vill ha en egen måne”, ”Helena”, ”Buffalo Bill”, ”Eiffeltornet” och så vidare. Det är riktigt bra.

Men ibland blir det extra bra. ”Himlen är oskyldigt blå”, ”Jag ska fånga en ängel” och ”Helen”a är några av de låtar som tar andan ur publiken. Speciellt för publiken i Åmål framförde trion också ”Nobody loves you now” som man aldrig tidigare har spelat offentligt och publiken lämnade den nästan fullsatta salongen med två magnifika extranummer: ”Come give me love” och paradnumret ”För kärlekens skull”, två av Ted Gärdestads allra bästa låtar.

Efter den avslutningen var det inte många som gick hem utan att köpa med sig ett signerat exemplar av den nya skiva som trion sålde efter konserten.

Det är svårt och nästan överflödigt att jämföra hur olika artister tolkar Ted och Kenneth Gärdestads låtskatt. Nyligen såg vi en annan, mycket bra, variant på scenen i Säffle men jämförelsen är överflödig. Timo Räisänen har ändå gjort en av de bästa tolkningar som undertecknad har hört.

Timo Räisänen berättar under konserten mycket om hur han sent i livet upptäckte Ted Gärdestads låtskatt och hur han tagit till sig musiken och texterna – även det som han ansett vara banalt och lättviktigt. Den inlevelse och de uttryck han under kvällen tar till, visar tydligt den respekt och känsla som han känner för musiken. Timo Räisänen är en artist med brett register och stark scennärvaro, fullt fokuserad på att ge publiken allt.

Mycket snack

Fokuserad – åtminstone under låtarna. Timo Räisänen pratar nämligen mycket och ibland skenar mellansnacket iväg, han tappar tråden, skojar, hittar sidospår utan poänger och det tar en timme innan han på allvar har värmt upp sig – och kylt ned sig – och då har han bara hunnit med fem låtar.

Men det är ju ändå lördagskväll och stimmigare människor har vi ju hängt med en lördagskväll. Timo Räisänen har dessutom en mycket sympatisk läggning, blir närmast personlig med sin publik och betonar flera gånger hur glad han är över det bemötande och den starka respons som publiken i Åmål ger honom.

– Att stå här på scenen och spela live för er, ger mig så mycket energi, säger han med ett leende.

Fullfjädrad artist

Och det blir nämligen bättre, betydligt bättre, efter den pratiga första timmen. Musikaliskt kan man inte önska mer. Timo Räisänen är en fullfjädrad och genommusikalisk artist, en utmärkt sångare som ger allt och hans två medmusikanter, Martin Schaub på klaviatur och gitarr samt Martin Holmberg på bas, bidrar i allra högsta grad till att Ted Gärdestads klassiska låtar och visor presenteras på allra bästa sätt, väl i paritet med den utmärkta skiva med Ted Gärdestad-tolkningar som Timo Räisänen släppte tidigare i vintras.

Publiken får höra många av Ted Gärdestads älskade och tidlösa klassiker som ”Jag vill ha en egen måne”, ”Helena”, ”Buffalo Bill”, ”Eiffeltornet” och så vidare. Det är riktigt bra.

Men ibland blir det extra bra. ”Himlen är oskyldigt blå”, ”Jag ska fånga en ängel” och ”Helen”a är några av de låtar som tar andan ur publiken. Speciellt för publiken i Åmål framförde trion också ”Nobody loves you now” som man aldrig tidigare har spelat offentligt och publiken lämnade den nästan fullsatta salongen med två magnifika extranummer: ”Come give me love” och paradnumret ”För kärlekens skull”, två av Ted Gärdestads allra bästa låtar.

Efter den avslutningen var det inte många som gick hem utan att köpa med sig ett signerat exemplar av den nya skiva som trion sålde efter konserten.

Det är svårt och nästan överflödigt att jämföra hur olika artister tolkar Ted och Kenneth Gärdestads låtskatt. Nyligen såg vi en annan, mycket bra, variant på scenen i Säffle men jämförelsen är överflödig. Timo Räisänen har ändå gjort en av de bästa tolkningar som undertecknad har hört.