2016-04-15 14:13

2016-04-15 18:10

Sambon frias efter julaftonsmordet – 28-åringen döm till fängelse

ÅMÅL: "Rättvisa har skipats – min klient är hur nöjd som helst"

Tingsrätten i Vänersborg dömer den 28-årige Åmålsbon till två års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död efter dödsmisshandeln i Åmål på julaftonskvällen.
– Vi är väldigt, väldigt nöjda med domen. Rättvisa har skipats, säger 28-åringens försvarsadvokat.

Den 28-årige man som stod åtalad för mord efter händelserna på julafton i Åmål, dömdes i tingsrätten på fredagseftermiddagen till två års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död.

En man från Åmål avled av sina skador efter en misshandel med knytnävar och med ett vasst stickvapen. Dödsmisshandeln inträffade i mannens lägenhet på julaftonskvällen.

Led av hjärtsjukdom

Tingsrätten anser det bevisat att 28-åringen orsakat Åmålsbons död, genom att misshandla honom med knytnävsslag och sticka honom med ett vasst vapen. Men enligt obduktionsrapporten var inte skadorna så allvarliga att en frisk man avlidit till följd av dem. Den dödade led av en allvarlig hjärtsjukdom. Och eftersom det inte är bevisat att 28-åringen känt till den dödades tillstånd, så anser rätten att det inte handlar om att 28-åringen haft ett uppsåt att döda.

Men genom sitt agerande, menar rätten, har 28-åringen visat en särskild hänsynslöshet och ska dömas för grov misshandel. Och skadorna är ändå av sådan art att 28-åringen anses ha dödat mannen av oaktsamhet. Därför ska han, enligt rätten, också dömas för vållande till annans död.

Den dömde ska sitta kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

”Hur nöjd som helst”

– Jag har precis pratat med min klient och han är hur nöjd som helst, säger 28-åringens försvarare, advokat Tommy Nilsson.

– Rättvisa har skipats och det är vi väldigt, väldigt nöjda med. Som domen återgivits så stämmer det överens med vårt resonemang och med vår bild av vad som hänt.

”En vanlig misshandel”

28-åringens försvarsadvokat uppfattar domen som välskriven och rimlig.

– Utfallet av domen var ungefär vad vi hade väntat oss. Vi har hela tiden hävdat att det rörde sig om en vanlig misshandel. Sedan blir det ju ett vållande i och med att det finns en oaktsamhet. Det går inte att komma ifrån. Där har man strikt ansvar.

Från 28-åringens sida finns inga planer på att gå vidare.

– Jag tycker inte heller att det finns någon anledning för hovrätten att riva upp den här domen. Och då menar jag i alla delar. Den är såpass välskriven och bra.

Kvinnan frikändes

Den 40-åriga kvinnan, som bodde i samma lägenhet som den döde, frikändes helt. Under rättegången ändrades åtalet till anstiftan av grov misshandel. Men tingsrätten underkänner även den åtalspunkten. Rätten anser inte att det, enbart genom kvinnans telefonsamtal med den 28-årige mannen, är bevisat att hon bett honom komma till lägenheten för att utföra misshandeln.

Den dödade mannens föräldrar och bror hade yrkat på ett skadestånd på 50 000 kronor vardera. Tingsrätten tillerkände de båda föräldrarna 25 000 kronor vardera, medan brodern fick 15 000 kronor i skadestånd.

PD har inte lyckats nå vare sig åklagare Katarina Olsson eller 40-åringens försvarare Bengt-Erik Sik för en kommentar.

Den 28-årige man som stod åtalad för mord efter händelserna på julafton i Åmål, dömdes i tingsrätten på fredagseftermiddagen till två års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död.

En man från Åmål avled av sina skador efter en misshandel med knytnävar och med ett vasst stickvapen. Dödsmisshandeln inträffade i mannens lägenhet på julaftonskvällen.

Led av hjärtsjukdom

Tingsrätten anser det bevisat att 28-åringen orsakat Åmålsbons död, genom att misshandla honom med knytnävsslag och sticka honom med ett vasst vapen. Men enligt obduktionsrapporten var inte skadorna så allvarliga att en frisk man avlidit till följd av dem. Den dödade led av en allvarlig hjärtsjukdom. Och eftersom det inte är bevisat att 28-åringen känt till den dödades tillstånd, så anser rätten att det inte handlar om att 28-åringen haft ett uppsåt att döda.

Men genom sitt agerande, menar rätten, har 28-åringen visat en särskild hänsynslöshet och ska dömas för grov misshandel. Och skadorna är ändå av sådan art att 28-åringen anses ha dödat mannen av oaktsamhet. Därför ska han, enligt rätten, också dömas för vållande till annans död.

Den dömde ska sitta kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

”Hur nöjd som helst”

– Jag har precis pratat med min klient och han är hur nöjd som helst, säger 28-åringens försvarare, advokat Tommy Nilsson.

– Rättvisa har skipats och det är vi väldigt, väldigt nöjda med. Som domen återgivits så stämmer det överens med vårt resonemang och med vår bild av vad som hänt.

”En vanlig misshandel”

28-åringens försvarsadvokat uppfattar domen som välskriven och rimlig.

– Utfallet av domen var ungefär vad vi hade väntat oss. Vi har hela tiden hävdat att det rörde sig om en vanlig misshandel. Sedan blir det ju ett vållande i och med att det finns en oaktsamhet. Det går inte att komma ifrån. Där har man strikt ansvar.

Från 28-åringens sida finns inga planer på att gå vidare.

– Jag tycker inte heller att det finns någon anledning för hovrätten att riva upp den här domen. Och då menar jag i alla delar. Den är såpass välskriven och bra.

Kvinnan frikändes

Den 40-åriga kvinnan, som bodde i samma lägenhet som den döde, frikändes helt. Under rättegången ändrades åtalet till anstiftan av grov misshandel. Men tingsrätten underkänner även den åtalspunkten. Rätten anser inte att det, enbart genom kvinnans telefonsamtal med den 28-årige mannen, är bevisat att hon bett honom komma till lägenheten för att utföra misshandeln.

Den dödade mannens föräldrar och bror hade yrkat på ett skadestånd på 50 000 kronor vardera. Tingsrätten tillerkände de båda föräldrarna 25 000 kronor vardera, medan brodern fick 15 000 kronor i skadestånd.

PD har inte lyckats nå vare sig åklagare Katarina Olsson eller 40-åringens försvarare Bengt-Erik Sik för en kommentar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.