2016-04-13 12:58

2016-04-13 12:59

Timo sjunger Teds låtar

ÅMÅL: Poppig jubileumsturné stannar till på Karlbergsteatern

På lördag är det trallvänlig 1970-talspop som gäller när Timo Räisänen tolkar Ted Gärdestad på Karlbergsteatern i Åmål.

För nästan exakt två månader sedan skulle Ted Gärdestad ha fyllt 60 år. Jubileet uppmärksammas bland andra av Timo Räisänen, som är ute på en längre hyllningsturné. Avstampet togs den 27 februari i skidorten Hemavan och i morgon väntar Karlbergsteatern i Åmål.

Vid sidan av Abba är Ted Gärdestad förmodligen den största svenska poptalangen som kom fram under 1970-talet. Trots att han gick ur tiden bara 41 år gammal, så efterlämnade han en musikskatt utan dess like. Varken före eller efter Gärdestad har det funnits någon blågul artist som varit bättre på att förmedla tonårstankar genom treminutersdängor.

Rock och tv

Som före detta gitarrist och bakgrundssångare i Håkan Hellströms band vet även Timo Räisänen hur det känns att vara en tvättäkta flickrumshjälte. Men sedan avhoppet för tolv år sedan har han testat på allt från skramlig festivalrock med Her Majesty till solokarriär och diverse tv-uppdrag.

Förra våren inledde Timo Räisänen ett hyllat och omtalat samarbete med Göteborg Wind Orchestra. Tillsammans skapade de showen ”Fångar en ängel – en hyllning till Ted”, som delvis ligger till grund för lördagens spelning på Karlbergsteatern. Publiken får följa med på en musikalisk (och ganska humoristisk) tidsresa, från Ted Gärdestads genombrott som 15-åring med ”Jag vill ha en egen måne” till det efterlängtade comebackalbumet ”Äntligen på väg”.

Anslaget är kaxigt och fullt av självdistans.

– För mig var Ted bara sommarskval, som flög förbi och inte berörde mig, har Timo Räisänen tidigare sagt om Gärdestad.

Men efter samarbetet med Göteborg Wind Orchestra låter omdömet helt annorlunda. Framförallt har Räisänen fångats av bredden i sin föregångares låtskatt.

– Det är de tvära kasten mellan djup sorg, stark kärlek, larvig naivitet och humor och hur det blandas, sa sångaren till Skånska Dagbladet inför den pågående turnén.

I Åmål uppträder han bland annat med pianisten och gitarristen Martin Schaub.

För nästan exakt två månader sedan skulle Ted Gärdestad ha fyllt 60 år. Jubileet uppmärksammas bland andra av Timo Räisänen, som är ute på en längre hyllningsturné. Avstampet togs den 27 februari i skidorten Hemavan och i morgon väntar Karlbergsteatern i Åmål.

Vid sidan av Abba är Ted Gärdestad förmodligen den största svenska poptalangen som kom fram under 1970-talet. Trots att han gick ur tiden bara 41 år gammal, så efterlämnade han en musikskatt utan dess like. Varken före eller efter Gärdestad har det funnits någon blågul artist som varit bättre på att förmedla tonårstankar genom treminutersdängor.

Rock och tv

Som före detta gitarrist och bakgrundssångare i Håkan Hellströms band vet även Timo Räisänen hur det känns att vara en tvättäkta flickrumshjälte. Men sedan avhoppet för tolv år sedan har han testat på allt från skramlig festivalrock med Her Majesty till solokarriär och diverse tv-uppdrag.

Förra våren inledde Timo Räisänen ett hyllat och omtalat samarbete med Göteborg Wind Orchestra. Tillsammans skapade de showen ”Fångar en ängel – en hyllning till Ted”, som delvis ligger till grund för lördagens spelning på Karlbergsteatern. Publiken får följa med på en musikalisk (och ganska humoristisk) tidsresa, från Ted Gärdestads genombrott som 15-åring med ”Jag vill ha en egen måne” till det efterlängtade comebackalbumet ”Äntligen på väg”.

Anslaget är kaxigt och fullt av självdistans.

– För mig var Ted bara sommarskval, som flög förbi och inte berörde mig, har Timo Räisänen tidigare sagt om Gärdestad.

Men efter samarbetet med Göteborg Wind Orchestra låter omdömet helt annorlunda. Framförallt har Räisänen fångats av bredden i sin föregångares låtskatt.

– Det är de tvära kasten mellan djup sorg, stark kärlek, larvig naivitet och humor och hur det blandas, sa sångaren till Skånska Dagbladet inför den pågående turnén.

I Åmål uppträder han bland annat med pianisten och gitarristen Martin Schaub.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.