2016-04-13 16:05

2016-04-13 16:05

Platt organisation är ett framgångsrecept

NÄRINGSLIV: Nya Stålia hall och Nya Åmåls plåt utvecklas sida vid sida i gemensamma lokaler

Syskonföretagen Nya Stålia hall AB och Nya Åmåls plåt AB har blivit sambor på Nygårdsområdet. Närheten underlättar samarbete och stärker vi-känslan bland de anställda.
– Vi ska bli Västsveriges bästa arbetsplats, säger ägarbolagets ordförande Stefan Gabrielsson.

Hur presterade Zlatan i senaste matchen? Och vad har hänt med sjunde hålet på Forsbacka? Det är småprat som gäller när hela personalstyrkan på Nya Stålia hall och Nya Åmåls plåt dagligen samlas till gemensam frukost i lunchrummet. Svårare än så behöver det inte vara att lägga grunden för en platt organisation där alla månar om varandra och företagen.

– Vi är ett team – ett lag – allihop, säger Stefan Gabrielsson, som äger Nya Stålia hall och Nya Åmåls plåt ihop med Linus Fritzson.

Har byggt ny verkstad

Tidigare låg företagen i olika delar av staden, men nyligen flyttade de ihop på Hovslagaregatan. Fastigheten som senast hyrdes av Elektroautomatik i Sverige AB har totalrenoverats och byggts om för att bli mer ändamålsanpassad med verkstad respektive kontorsdel. Snart finns det också en välsorterad utställningsyta, dit vanliga kunderna kan komma för att se och ta på företagens produkter.

– Vi håller också på att utveckla en ny affärsområdesinriktning. Det är hemligt vad det handlar om, men i nuläget lägger vi tio procent av våra resurser på det, säger Linus Fritzon, som lärde känna Stefan Gabrielsson genom IF Viken.

Kamratskapet resulterade i ett bolag som 2012 blev erbjudet och köpte dåvarande Åmåls plåt AB. Året därpå förvärvades även konkursboet efter Stålia hall AB, där Linus Fritzon tidigare var anställd.

– Vi såg synergieffekter av att äga båda företagen. De har lite samma typer av leverantörer, säger Fritzson.

Från Närke till Norge

Medan Åmåls Plåt mest arbetar med att leverera taklösningar åt byggföretag och privatpersoner i norra Dalsland, så verkar Stålia hall över ett område som spänner från Närke till en bit in i Norge. På hemmaplan har de bland annat konstruerat djurstall åt lantbrukarparet Bäckström och byggt en ny butiksdel för maskinföretaget HPJ.

– När vi tog över företagen hade de tre anställda. Nu är vi tio och fortfarande på jakt efter mer folk, säger Stefan Gabrielsson, som är extra stolt över att nå framgång med en platt organisation.

Personalen måste vara självgående och flexibel, eftersom det periodvis överförs resurser från det ena företaget till det andra. Men i gengäld försöker ägarna hitta och ta till vara på styrkan hos varje anställd, vilket innebär att de måste kommer ganska nära varandra.

– Personalpolitiken är a och o för att skapa en positiv anda, säger Linus Fritzon.

Hur presterade Zlatan i senaste matchen? Och vad har hänt med sjunde hålet på Forsbacka? Det är småprat som gäller när hela personalstyrkan på Nya Stålia hall och Nya Åmåls plåt dagligen samlas till gemensam frukost i lunchrummet. Svårare än så behöver det inte vara att lägga grunden för en platt organisation där alla månar om varandra och företagen.

– Vi är ett team – ett lag – allihop, säger Stefan Gabrielsson, som äger Nya Stålia hall och Nya Åmåls plåt ihop med Linus Fritzson.

Har byggt ny verkstad

Tidigare låg företagen i olika delar av staden, men nyligen flyttade de ihop på Hovslagaregatan. Fastigheten som senast hyrdes av Elektroautomatik i Sverige AB har totalrenoverats och byggts om för att bli mer ändamålsanpassad med verkstad respektive kontorsdel. Snart finns det också en välsorterad utställningsyta, dit vanliga kunderna kan komma för att se och ta på företagens produkter.

– Vi håller också på att utveckla en ny affärsområdesinriktning. Det är hemligt vad det handlar om, men i nuläget lägger vi tio procent av våra resurser på det, säger Linus Fritzon, som lärde känna Stefan Gabrielsson genom IF Viken.

Kamratskapet resulterade i ett bolag som 2012 blev erbjudet och köpte dåvarande Åmåls plåt AB. Året därpå förvärvades även konkursboet efter Stålia hall AB, där Linus Fritzon tidigare var anställd.

– Vi såg synergieffekter av att äga båda företagen. De har lite samma typer av leverantörer, säger Fritzson.

Från Närke till Norge

Medan Åmåls Plåt mest arbetar med att leverera taklösningar åt byggföretag och privatpersoner i norra Dalsland, så verkar Stålia hall över ett område som spänner från Närke till en bit in i Norge. På hemmaplan har de bland annat konstruerat djurstall åt lantbrukarparet Bäckström och byggt en ny butiksdel för maskinföretaget HPJ.

– När vi tog över företagen hade de tre anställda. Nu är vi tio och fortfarande på jakt efter mer folk, säger Stefan Gabrielsson, som är extra stolt över att nå framgång med en platt organisation.

Personalen måste vara självgående och flexibel, eftersom det periodvis överförs resurser från det ena företaget till det andra. Men i gengäld försöker ägarna hitta och ta till vara på styrkan hos varje anställd, vilket innebär att de måste kommer ganska nära varandra.

– Personalpolitiken är a och o för att skapa en positiv anda, säger Linus Fritzon.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.