2016-04-13 09:34

2016-04-13 09:35

Cykelkarusell i centrum

ÅMÅL: HDK-studenter på Steneby bjuder in Åmålsborna att delta i deras konstverk

I Åmåls centrum kommer på torsdag eftermiddag att uppföras en rad offentliga konstverk med det gemensamma syftet att få åskådare och förbipasserande att delta.
HDK-studenterna på Steneby i Dals Långed har bland annat byggt en cykelkarusell.

I samband med påskparaden kunde unga kungar och drottningar ropa ut nya lagar och förordningar för kungariket Dalsland från en tron utanför biblioteket. Gustavo De Sá Beuttenmuller Bastos var då först ut av andraårsstudenterna på utbildningen Metallgestaltning på Högskolan för design och konsthantverk Steneby att genomföra sitt projekt i kursen om deltagande som offentlig konst.

Placeras i stadskärnan

På torsdag eftermiddag genomför en grupp av hans studiekamrater sina projekt i Åmåls stadskärna. Deras konstverk kommer att vara utplacerade på olika platser i centrum.

Engagera åskådarna

Meningen med kursen är att studenterna ska undersöka hur konst kan användas för att engagera åskådare och förbipasserande. Arbetet ska göras med en specifik plats i Åmåls centrum i åtanke och bland alla idéer finns till exempel en cykelkarusell som Rikard Ahlin byggt.

Studenterna inleder med att presentera sina idéer för intresserade på biblioteket och där finns också möjlighet att samtala med dem. Därefter ordnas en guidad promenad, med möjlighet att uppleva konstverken. Då finns också upphovsmännen på plats för att förklara hur de tänkt.

I samband med påskparaden kunde unga kungar och drottningar ropa ut nya lagar och förordningar för kungariket Dalsland från en tron utanför biblioteket. Gustavo De Sá Beuttenmuller Bastos var då först ut av andraårsstudenterna på utbildningen Metallgestaltning på Högskolan för design och konsthantverk Steneby att genomföra sitt projekt i kursen om deltagande som offentlig konst.

Placeras i stadskärnan

På torsdag eftermiddag genomför en grupp av hans studiekamrater sina projekt i Åmåls stadskärna. Deras konstverk kommer att vara utplacerade på olika platser i centrum.

Engagera åskådarna

Meningen med kursen är att studenterna ska undersöka hur konst kan användas för att engagera åskådare och förbipasserande. Arbetet ska göras med en specifik plats i Åmåls centrum i åtanke och bland alla idéer finns till exempel en cykelkarusell som Rikard Ahlin byggt.

Studenterna inleder med att presentera sina idéer för intresserade på biblioteket och där finns också möjlighet att samtala med dem. Därefter ordnas en guidad promenad, med möjlighet att uppleva konstverken. Då finns också upphovsmännen på plats för att förklara hur de tänkt.