2016-04-12 17:40

2016-04-12 17:40

Drottning Kristinas plats kan få prinsessinvigning

ÅMÅL: Dialogmöte om den gamla stadsdelen

Området mellan gamla kyrkan och marinan i Åmål kommer förmodligen att döpas till Drottning Kristinas plats i samband med stadens 375-årsjubileum. Kommunen har redan bjudit in kronprinsparet till invigningen.

Drygt 30 personer fanns på plats i bibliotekets hörsal när det på torsdagskvällen anordnades ett dialogmöte om gamla staden i Åmål. Fler platser diskuterades, men ingenting väckte mer engagemang bland åhörarna än den påbörjade och av vissa hårt kritiserade ombyggnaden av Plantaget.

– Jag kan erkänna att vi gick lite för fort fram, säger kommunalrådet Michael Karlsson (S), som höll i dialogmötet ihop med Carl-Gustav Bergenholtz, chef för tillväxtenheten, Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare, Margareta Nilars, kommunarkivarie, och Jan Andersson, kommunikatör.

Slott eller rådhus

Cirka 200 personer har undertecknat ett medborgarförslag om att den nya stadsparken bör ta avstamp i områdets verkliga historia, och inte försöka efterlikna någon påhittad slottsträdgård. Därför vill de bygga en paviljong på ungefär samma plats där det första rådhuset låg.

– Förmodligen var det där man tog emot stadsprivilegierna, säger politikern Håkan Sandberg (L), en av initiativtagarna till det nämnda medborgarförslaget.

Men alla är inte lika förtjusta i tanken på bebyggelse mitt i parken.

– Plantaget ska vara lågt. Vad ni än gör, gör så att vi även fortsättningsvis kan se kåkarna runtomkring, säger konstnären Lars-Erik Ohlsson, som fick medhåll av Studieförbundet Vuxenskolans verksamhetsutvecklare Anders Hansson.

– Det är viktigt att bevara de öppna ytorna i parken, så att vi inte begränsar oss senare, säger Hansson.

Föreslår namnbyte

Kulturmagasinet är en annan plats som ägnades mycket tid under torsdagens dialogmöte. De flesta åhörarna verkade vara överens om att byggnaden borde återfå sitt tidigare namn – gamla kyrkan.

– Jag tycker det är konstigt hur man håller på och skalar bort ordet kyrka ur olika sammanhang. Det är som om det finns en beröringsskräck mot vår gamla kultur, säger politikern Christer Törnell (KD).

Åsikten delar han bland andra med den före detta rektorn Tage Stahre, som har lämnat in ett medborgarförslag om att återinföra namnet gamla kyrkan. Hans tyngsta argument är att Kulturmagasinet aldrig har fått något riktigt genomslag.

Kommunalrådet Michael Karlsson kunde så klart varken säga bu eller bä om förslaget i hörsalen. Men han hintade om att det nuvarande namnet inte är speciellt välförankrat bland beslutsfattarna heller.

– Det var tre–fem personer som bestämde att det skulle vara på det sättet, säger Karlsson.

Inför jubileumsåret

Som en del av utvecklingsplanen för Åmåls bäst bevarade stadsdel vill kommunen göra någonting mer av utrymmet mellan Kulturmagasinet och Marinan på Södra hamnplan. Området går under arbetsnamnet Drottning Kristinas plats och är tänkt att stå färdigt lagom till stadens 375-årsjubileum.

– Det hade varit fint om kronprinsparet kommer hit och inviger platsen, säger Michael Karlsson, och berättar att kommunen redan har varit i kontakt med hovet.

Konstnären Björn Carlén passade på att presentera sitt förslag till utsmyckning av Drottning Kristinas plats: En nio meter hög skulptur med titeln ”Möte”. Verket föreställer två stiliserade handflator som möts i en österländsk hälsningsgest.

– Jag tror att det skulle kunna bli en grej som får folk att prata om Åmål, säger Björn Carlén, som också vill att före detta restaurang Seaside omvandlas till ett museum för lokala konstnärer.

”Litet Louisiana”

Verksamheten skulle kunna skötas av personal på turistbyrån, om dessa flyttas till samma byggnad.

– Museet kan bli ett litet Louisiana ihop med det där, säger Carlén, och pekar på en häcklabyrint för barn som han vill uppföra på udden bakom byggnaden.

Fisktorget och badviken intill gamla bryggeriet var övriga platser som diskuterades under dialogmöte. Men varken det ena eller det andra föranledde några konkreta utvecklingsförslag.

Drygt 30 personer fanns på plats i bibliotekets hörsal när det på torsdagskvällen anordnades ett dialogmöte om gamla staden i Åmål. Fler platser diskuterades, men ingenting väckte mer engagemang bland åhörarna än den påbörjade och av vissa hårt kritiserade ombyggnaden av Plantaget.

– Jag kan erkänna att vi gick lite för fort fram, säger kommunalrådet Michael Karlsson (S), som höll i dialogmötet ihop med Carl-Gustav Bergenholtz, chef för tillväxtenheten, Ulrika Abrahamsson, centrumutvecklare, Margareta Nilars, kommunarkivarie, och Jan Andersson, kommunikatör.

Slott eller rådhus

Cirka 200 personer har undertecknat ett medborgarförslag om att den nya stadsparken bör ta avstamp i områdets verkliga historia, och inte försöka efterlikna någon påhittad slottsträdgård. Därför vill de bygga en paviljong på ungefär samma plats där det första rådhuset låg.

– Förmodligen var det där man tog emot stadsprivilegierna, säger politikern Håkan Sandberg (L), en av initiativtagarna till det nämnda medborgarförslaget.

Men alla är inte lika förtjusta i tanken på bebyggelse mitt i parken.

– Plantaget ska vara lågt. Vad ni än gör, gör så att vi även fortsättningsvis kan se kåkarna runtomkring, säger konstnären Lars-Erik Ohlsson, som fick medhåll av Studieförbundet Vuxenskolans verksamhetsutvecklare Anders Hansson.

– Det är viktigt att bevara de öppna ytorna i parken, så att vi inte begränsar oss senare, säger Hansson.

Föreslår namnbyte

Kulturmagasinet är en annan plats som ägnades mycket tid under torsdagens dialogmöte. De flesta åhörarna verkade vara överens om att byggnaden borde återfå sitt tidigare namn – gamla kyrkan.

– Jag tycker det är konstigt hur man håller på och skalar bort ordet kyrka ur olika sammanhang. Det är som om det finns en beröringsskräck mot vår gamla kultur, säger politikern Christer Törnell (KD).

Åsikten delar han bland andra med den före detta rektorn Tage Stahre, som har lämnat in ett medborgarförslag om att återinföra namnet gamla kyrkan. Hans tyngsta argument är att Kulturmagasinet aldrig har fått något riktigt genomslag.

Kommunalrådet Michael Karlsson kunde så klart varken säga bu eller bä om förslaget i hörsalen. Men han hintade om att det nuvarande namnet inte är speciellt välförankrat bland beslutsfattarna heller.

– Det var tre–fem personer som bestämde att det skulle vara på det sättet, säger Karlsson.

Inför jubileumsåret

Som en del av utvecklingsplanen för Åmåls bäst bevarade stadsdel vill kommunen göra någonting mer av utrymmet mellan Kulturmagasinet och Marinan på Södra hamnplan. Området går under arbetsnamnet Drottning Kristinas plats och är tänkt att stå färdigt lagom till stadens 375-årsjubileum.

– Det hade varit fint om kronprinsparet kommer hit och inviger platsen, säger Michael Karlsson, och berättar att kommunen redan har varit i kontakt med hovet.

Konstnären Björn Carlén passade på att presentera sitt förslag till utsmyckning av Drottning Kristinas plats: En nio meter hög skulptur med titeln ”Möte”. Verket föreställer två stiliserade handflator som möts i en österländsk hälsningsgest.

– Jag tror att det skulle kunna bli en grej som får folk att prata om Åmål, säger Björn Carlén, som också vill att före detta restaurang Seaside omvandlas till ett museum för lokala konstnärer.

”Litet Louisiana”

Verksamheten skulle kunna skötas av personal på turistbyrån, om dessa flyttas till samma byggnad.

– Museet kan bli ett litet Louisiana ihop med det där, säger Carlén, och pekar på en häcklabyrint för barn som han vill uppföra på udden bakom byggnaden.

Fisktorget och badviken intill gamla bryggeriet var övriga platser som diskuterades under dialogmöte. Men varken det ena eller det andra föranledde några konkreta utvecklingsförslag.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.