2016-04-06 14:45

2016-04-06 14:46

"Naturligtvis en oerhörd lättnad" säger försvarsadvokaten

ÅMÅL

När tingsrätten beslutade att häva häktningen av den åtalade kvinnan fick hon en kram av sin försvarsadvokat Bengt-Erik Sik.
– Naturligtvis är det en oerhörd lättnad för henne.

Bengt-Erik Sik har varit upprörd över både mordåtalet och den långa häktningstiden som han tycker är helt felaktiga.

– Det är sällan jag säger det, men den här gången så: Vad var det jag sa?

Han är ändå inte nöjd med det ändrade åtalet, utan menar att det är ett försök från åklagaren att rädda ansiktet. Han menar att hans klient borde frikännas helt, men tror att åklagaren i sin plädering kommer att yrka på ett fängelsestraff som motsvarar häktningstiden.

– Annars måste staten betala en massa pengar.

Den åtalade kvinnan var naturligtvis lättad och dessutom glad över att få träffa sin familj och få åka hem.

Ser ingen grund

Bengt-Erik Sik tycker det är märkligt att det från början blev ett åtal för mord mot hans klient. Tingsrätten har tidigare inte velat häkta kvinnan på sannolika skäl misstänkt för mord. För att döma någon för brottet krävs starkare bevisning än för häktning.

– Om det inte ens finns så det räcker för sannolika skäl har jag svårt att se att det finns objektiv grund för ett åtal.

”Psykisk press”

Sveriges långa häktningstider är en fråga som engagerar honom. Han tycker att domstolarna häktar brottsmisstänkta för lättvindigt.

– Det här är en person som är helt ostraffad sedan tidigare och som har suttit isolerad med fulla restriktioner i tre och en halv månad. Det är en skräckupplevelse för en människa som inte är van vid detta. Hon har också haft den psykiska pressen att vara anklagad för ett brott som kan ge livstids fängelse och dessutom mot en person som hon tyckte om, säger Bengt-Erik Sik.

Bengt-Erik Sik har varit upprörd över både mordåtalet och den långa häktningstiden som han tycker är helt felaktiga.

– Det är sällan jag säger det, men den här gången så: Vad var det jag sa?

Han är ändå inte nöjd med det ändrade åtalet, utan menar att det är ett försök från åklagaren att rädda ansiktet. Han menar att hans klient borde frikännas helt, men tror att åklagaren i sin plädering kommer att yrka på ett fängelsestraff som motsvarar häktningstiden.

– Annars måste staten betala en massa pengar.

Den åtalade kvinnan var naturligtvis lättad och dessutom glad över att få träffa sin familj och få åka hem.

Ser ingen grund

Bengt-Erik Sik tycker det är märkligt att det från början blev ett åtal för mord mot hans klient. Tingsrätten har tidigare inte velat häkta kvinnan på sannolika skäl misstänkt för mord. För att döma någon för brottet krävs starkare bevisning än för häktning.

– Om det inte ens finns så det räcker för sannolika skäl har jag svårt att se att det finns objektiv grund för ett åtal.

”Psykisk press”

Sveriges långa häktningstider är en fråga som engagerar honom. Han tycker att domstolarna häktar brottsmisstänkta för lättvindigt.

– Det här är en person som är helt ostraffad sedan tidigare och som har suttit isolerad med fulla restriktioner i tre och en halv månad. Det är en skräckupplevelse för en människa som inte är van vid detta. Hon har också haft den psykiska pressen att vara anklagad för ett brott som kan ge livstids fängelse och dessutom mot en person som hon tyckte om, säger Bengt-Erik Sik.