2016-04-06 18:43

2016-04-06 21:28

Kungen gillade däckteknik

ÅSENSBRUK: Besök från kungahuset i Dalsland

På onsdagen gästades Åsensbruk av kung Carl XVI Gustaf. Tillsammans med bland andra Västra Götalands landshövding Lars Bäckström fick kungen en rundvandring hos Scandinavian Enviro Systems däckåtervinningsanläggning.

Uttjänta däck är ett av världens större miljöproblem. I framför allt u-länder används gamla däck som värmekälla vilket genererar en stor spridning av kemikalier. Dessutom orsakar däck som inte tas om hand ordentligt bränder, urlakning och en spridning av skadedjur.

Miljö- och teknikföretaget Scandinavian Enviro System har hittat en lösning på miljöproblemet. Genom sin pyrolysteknik använder företaget uttjänta däck till att framställa kimrök, olja, stål och gas.

Den största fördelen är återvinningen av kimrök, som är en viktig komponent i gummiprodukter och utgör cirka en tredjedel av ett bildäck. I en rapport från 2010 visar Världsnaturfonden, WWF, att användning av Enviros återvunna kimrök medför mer än 60 procent lägre koldioxidutsläpp än vid användning av nyproducerad kimrök.

Kungligt besök

Medan Enviro har utvecklat tekniken, har företaget haft sin produktionsanläggning i Åsensbruk, strax utanför Mellerud. I onsdags besökte kung Carl XVI Gustaf och Västra Götalands landshövding Lars Bäckström anläggningen för att få en rundvandring.

– Det är jätteviktigt att vi hittar nya lösningar för att ta hand om de miljöskrot som finns. Jag har hört talas om Enviros testanläggning i Åsensbruk och nu när utvecklingen av metoden närmar sig sitt slutskede så ville jag åka hit för att se det med egna ögon. Det är en positiv verksamhet med enorm potential, säger kung Carl XVI Gustaf.

Babusjka-korp

Som tack för sitt besök fick kung Carl XVI Gustaf en delbar korpstaty som liknar en babusjkadocka, på så sätt att den är fylld med mindre, också delbara, korpar inuti. Hjärnan bakom konstverket heter Ellen Ljungqvist.

– Motivet blev en korp eftersom det är Dalslands landskapsdjur. Den yttersta och största korpen är gjord avå gamla däckdelar. Inuti den finns det fyra korpar i olika storlekar som är gjorda av olja, kimrök, stål och gas – alla slutprodukter som Enviro skapar av de uttjänta däcken, säger Ellen Ljungqvist.

Uttjänta däck är ett av världens större miljöproblem. I framför allt u-länder används gamla däck som värmekälla vilket genererar en stor spridning av kemikalier. Dessutom orsakar däck som inte tas om hand ordentligt bränder, urlakning och en spridning av skadedjur.

Miljö- och teknikföretaget Scandinavian Enviro System har hittat en lösning på miljöproblemet. Genom sin pyrolysteknik använder företaget uttjänta däck till att framställa kimrök, olja, stål och gas.

Den största fördelen är återvinningen av kimrök, som är en viktig komponent i gummiprodukter och utgör cirka en tredjedel av ett bildäck. I en rapport från 2010 visar Världsnaturfonden, WWF, att användning av Enviros återvunna kimrök medför mer än 60 procent lägre koldioxidutsläpp än vid användning av nyproducerad kimrök.

Kungligt besök

Medan Enviro har utvecklat tekniken, har företaget haft sin produktionsanläggning i Åsensbruk, strax utanför Mellerud. I onsdags besökte kung Carl XVI Gustaf och Västra Götalands landshövding Lars Bäckström anläggningen för att få en rundvandring.

– Det är jätteviktigt att vi hittar nya lösningar för att ta hand om de miljöskrot som finns. Jag har hört talas om Enviros testanläggning i Åsensbruk och nu när utvecklingen av metoden närmar sig sitt slutskede så ville jag åka hit för att se det med egna ögon. Det är en positiv verksamhet med enorm potential, säger kung Carl XVI Gustaf.

Babusjka-korp

Som tack för sitt besök fick kung Carl XVI Gustaf en delbar korpstaty som liknar en babusjkadocka, på så sätt att den är fylld med mindre, också delbara, korpar inuti. Hjärnan bakom konstverket heter Ellen Ljungqvist.

– Motivet blev en korp eftersom det är Dalslands landskapsdjur. Den yttersta och största korpen är gjord avå gamla däckdelar. Inuti den finns det fyra korpar i olika storlekar som är gjorda av olja, kimrök, stål och gas – alla slutprodukter som Enviro skapar av de uttjänta däcken, säger Ellen Ljungqvist.

  • Emma Bäckström

Kimrök

Kimrök är ett svart färgpigment som består av rent kol. Vanligaste användningsområde är som en produktionskomponent i gummiprodukter, framför allt i fordonsdäck. Kimröken ökar slitstyrkan, skyddar mot UV-ljus och utgör cirka 30 procent av däckets totala volym.

Normalt sett produceras kimrök utifrån olja. För att framställa 1 kg kimrök krävs 1,5–2,0 kg råolja.

Enviros återvinningsteknik tillverkar kimrök som är tillräckligt kvalitativ och prisvänlig för att konkurrera mot kimröksproducenter vilka har oljan som sin bas.