2016-04-05 14:43

2016-04-05 20:30

Kvinnan fri – inte längre mordåtalad

ÅMÅL: Förhören avslutade i mordrättegång

När förhören avslutats i mordrättegången i Vänersborgs tingsrätt på tisdagen, försattes den 40-åriga kvinnan på fri fot. Hon är inte längre åtalad för mord, utan enbart för anstiftan till grov misshandel.
Den 28-årige mannen tar på sig misshandeln som ledde till Åmålsbons död på julaftonskvällen.

Under rättegångens andra dag efter det så kallade julaftonsmordet i Åmål, bekräftade den mordåtalade 28-årige mannen i stort kvinnans tidigare version. Mannen tar på sig misshandeln som ledde till att den döde Åmålsbon avled på julaftonskvällen. Men han förnekar att det skulle vara frågan om mord, eller ens grov misshandel.

Han erkänner misshandel och medger att han skurit den andre mannen i axeln och slagit honom i ansiktet, men han säger sig aldrig haft en tanke på att den döde skulle avlida till följd av misshandeln.

– Jag är helt säker på att man inte kan dö av de skadorna. Eller, jag var det då. Nu vet jag bättre, säger han.

Litar inte på polisen

Den misstänkte mannen har hela tiden nekat att svara i polisförhören och det här var första gången han gav sin version av vad som hände. Åklagaren frågade varför, eftersom det skulle ha gagnat honom och hans trovärdighet om han berättat direkt. Mannen svarade att han inte litar på polisen. Han ville därför helst berätta sin historia själv i rättssalen, så det han säger inte skulle bli förvrängt.

– Så då får jag stå mitt kast.

28-åringen säger att han ryckte ut till försvar på julaftonskvällen efter att den 40-åriga kvinnan ringt och velat bli hämtad när det var bråkigt. Sedan råkade han ha en pennkniv med sig i fickan, den som polisen senare hittade i lägenheten och som kallats skalpell, eftersom han precis fått den i julklapp. Han ville lära kvinnans lägenhetskamrat en läxa, men så ”rann det över” för honom.

Hävde häktningen

Förloppet under den andra dagen av rättegången, med förhöret av den misstänkte mannen, innebar att tingsrätten beslutade att häva häktningen av kvinnan. Hon försattes på fri fot när huvudförhandlingen avslutades för dagen.

Åklagaren ändrar också åtalet med anledning av den nya bevisning som framkommit och kvinnan är numera enbart misstänkt för anstiftan till grov misshandel.

Mannen står däremot fortfarande åtalad för mord, alternativt grovt vållande till annans död och grov misshandel. Han kommer dessutom att bli kvar i häktet med fortsatta restriktioner. Huvudförhandlingen avslutas på fredag, med åklagarens, målsägarbiträdets och försvarsadvokaternas slutpläderingar.

Strök två förhör

28-åringens berättelse innebar att två vittnesförhör som var inplanerade under tisdagen ströks. De behövdes inte längre eftersom den åtalade medgav de delarna av kvällens händelse.

En av poliserna som var först på plats vittnade om vad patrullen sett i lägenheten.

Därutöver vidareutvecklade och förklarade rättsläkaren Ulf Jonsson slutsatserna efter obduktionen. Dödsorsaken är kombinationen av hjärtproblem och stick- och skärsår.

– Det är inga djupa sår, eller stora kärl skadade. För en ung, frisk person skulle skadorna sannolikt inte leda till döden, säger han.

Den dödes blodförlust var alltså inte större än att en frisk kropp troligen skulle ha klarat av den, men rättsläkaren kallar den ändå för påtaglig och säger att det är ett faktum att mannen avlider kort efter att han fått skärskadorna. Hjärtproblemen i sig kan inte sägas vara dödsorsaken.

 

Under rättegångens andra dag efter det så kallade julaftonsmordet i Åmål, bekräftade den mordåtalade 28-årige mannen i stort kvinnans tidigare version. Mannen tar på sig misshandeln som ledde till att den döde Åmålsbon avled på julaftonskvällen. Men han förnekar att det skulle vara frågan om mord, eller ens grov misshandel.

Han erkänner misshandel och medger att han skurit den andre mannen i axeln och slagit honom i ansiktet, men han säger sig aldrig haft en tanke på att den döde skulle avlida till följd av misshandeln.

– Jag är helt säker på att man inte kan dö av de skadorna. Eller, jag var det då. Nu vet jag bättre, säger han.

Litar inte på polisen

Den misstänkte mannen har hela tiden nekat att svara i polisförhören och det här var första gången han gav sin version av vad som hände. Åklagaren frågade varför, eftersom det skulle ha gagnat honom och hans trovärdighet om han berättat direkt. Mannen svarade att han inte litar på polisen. Han ville därför helst berätta sin historia själv i rättssalen, så det han säger inte skulle bli förvrängt.

– Så då får jag stå mitt kast.

28-åringen säger att han ryckte ut till försvar på julaftonskvällen efter att den 40-åriga kvinnan ringt och velat bli hämtad när det var bråkigt. Sedan råkade han ha en pennkniv med sig i fickan, den som polisen senare hittade i lägenheten och som kallats skalpell, eftersom han precis fått den i julklapp. Han ville lära kvinnans lägenhetskamrat en läxa, men så ”rann det över” för honom.

Hävde häktningen

Förloppet under den andra dagen av rättegången, med förhöret av den misstänkte mannen, innebar att tingsrätten beslutade att häva häktningen av kvinnan. Hon försattes på fri fot när huvudförhandlingen avslutades för dagen.

Åklagaren ändrar också åtalet med anledning av den nya bevisning som framkommit och kvinnan är numera enbart misstänkt för anstiftan till grov misshandel.

Mannen står däremot fortfarande åtalad för mord, alternativt grovt vållande till annans död och grov misshandel. Han kommer dessutom att bli kvar i häktet med fortsatta restriktioner. Huvudförhandlingen avslutas på fredag, med åklagarens, målsägarbiträdets och försvarsadvokaternas slutpläderingar.

Strök två förhör

28-åringens berättelse innebar att två vittnesförhör som var inplanerade under tisdagen ströks. De behövdes inte längre eftersom den åtalade medgav de delarna av kvällens händelse.

En av poliserna som var först på plats vittnade om vad patrullen sett i lägenheten.

Därutöver vidareutvecklade och förklarade rättsläkaren Ulf Jonsson slutsatserna efter obduktionen. Dödsorsaken är kombinationen av hjärtproblem och stick- och skärsår.

– Det är inga djupa sår, eller stora kärl skadade. För en ung, frisk person skulle skadorna sannolikt inte leda till döden, säger han.

Den dödes blodförlust var alltså inte större än att en frisk kropp troligen skulle ha klarat av den, men rättsläkaren kallar den ändå för påtaglig och säger att det är ett faktum att mannen avlider kort efter att han fått skärskadorna. Hjärtproblemen i sig kan inte sägas vara dödsorsaken.