2016-04-05 09:25

2016-04-05 09:25

"Iréne är ju inget prinsessnamn"

GRATTIS: Bokhandlaren Iréne Picha är inte så noga med sin namnsdag

I dag kan vi gratulera bokhandlaren Iréne Picha på namnsdagen. Men så värst mycket till firande lär det inte bli hemma på Stafettgatan i Åmål.

– Vi har ingen speciell tradition för namnsdagar i vår familj, säger Iréne Picha, som är inställd på en helt vanlig arbetsdag.

– Kanske att någon av våra söner har koll på kalendern. Då kan det hända att det kommer ett grattismejl.

Har du fått någon förklaring till varför du heter Iréne?

– Jag vet inte riktigt var namnet kommer ifrån, men kanske var det lite populärt i början av 1950-talet. Jag fick Margareta i mellannamn också, men då är vi på Haga slott. Min yngre syster heter både Birgitta och Kristina, som två andra Hagasessor. Men Iréne är ju inget prinsessnamn.

Ursprungligen kommer Iréne Picha från Laxarby, varifrån hon flyttade 1965, då hon började på realskolan i Bengtsfors. Därefter blev det gymnasiestudier i Åmål, staden som hon har varit trogen sedan dess.

Hur kommer det sig att du hamnade i bokhandlarbranschen?

– När de skulle lägga ned Davidsons bokhandel kände både Heimo och jag att vi ville göra någonting annat, så vi tog över verksamheten. Det var den 15 juni 1979, säger Iréne Picha.

Satsningen var vågad. Dels hade makarna Picha både ett nybyggt hus och tre söner att ta hand om, dels var 1970-talet en krisartad tid för svensk bokhandel. Först slopades de fasta priserna, sedan förlorade handlarna kommunernas bokbeställningar till skolorna. Och ännu värre blev läget när det ena förlaget efter det andra startade egna bokklubbar som vände sig direkt till kunderna.

– Vare sig jag eller Heimo hade gått någon direkt bokhandlarutbildning när vi tog över, säger Iréne Picha, som i början lärde sig mycket bara genom att lyssna på vad Åmålsborna ville ha.

– Men efter hand har det nästan blivit så att vi och våra kunder utbildar varandra.

– Vi har ingen speciell tradition för namnsdagar i vår familj, säger Iréne Picha, som är inställd på en helt vanlig arbetsdag.

– Kanske att någon av våra söner har koll på kalendern. Då kan det hända att det kommer ett grattismejl.

Har du fått någon förklaring till varför du heter Iréne?

– Jag vet inte riktigt var namnet kommer ifrån, men kanske var det lite populärt i början av 1950-talet. Jag fick Margareta i mellannamn också, men då är vi på Haga slott. Min yngre syster heter både Birgitta och Kristina, som två andra Hagasessor. Men Iréne är ju inget prinsessnamn.

Ursprungligen kommer Iréne Picha från Laxarby, varifrån hon flyttade 1965, då hon började på realskolan i Bengtsfors. Därefter blev det gymnasiestudier i Åmål, staden som hon har varit trogen sedan dess.

Hur kommer det sig att du hamnade i bokhandlarbranschen?

– När de skulle lägga ned Davidsons bokhandel kände både Heimo och jag att vi ville göra någonting annat, så vi tog över verksamheten. Det var den 15 juni 1979, säger Iréne Picha.

Satsningen var vågad. Dels hade makarna Picha både ett nybyggt hus och tre söner att ta hand om, dels var 1970-talet en krisartad tid för svensk bokhandel. Först slopades de fasta priserna, sedan förlorade handlarna kommunernas bokbeställningar till skolorna. Och ännu värre blev läget när det ena förlaget efter det andra startade egna bokklubbar som vände sig direkt till kunderna.

– Vare sig jag eller Heimo hade gått någon direkt bokhandlarutbildning när vi tog över, säger Iréne Picha, som i början lärde sig mycket bara genom att lyssna på vad Åmålsborna ville ha.

– Men efter hand har det nästan blivit så att vi och våra kunder utbildar varandra.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.