2016-04-04 19:13

2016-04-04 19:25

Kungen besöker Åsensbruk

DALSLAND: Däckåtervinningsanläggning får fint besök

Scandinavian Enviro Systems däckåtervinningsanläggning i Åsensbruk får på onsdag besök av kung Carl XVI Gustaf.
Han kommer tillsammans med andra inbjudna gäster att visas runt i fabriken.

Miljö- och teknikföretaget Scandinavian Enviro System med en produktionsanläggning i Åsensbruk har i år tagit ett stort steg framåt. Företaget äger en patenterad teknik att genom torrdestillering återvinna i huvudsak kimrök ur begagnade däck. Det finfördelade kolet kan sedan återanvändas till att tillverka nytt gummi och nu har Volvo Cars godkänt tekniken för produktion av chassipluggar.

Viktigt genombrott

Det godkännandet ses som ett viktigt och betydande kommersiellt genombrott som kan öppna många nya dörrar.

Kung Carl XVI Gustaf har ett omvittnat natur- och miljöintresse och han kommer till Dalsland enkom för att besöka återvinningsanläggningen. Det är hans enda inplanerade program här.

Även landshövdingen

Under kungabesöket deltar även bland andra landshövdingen Lars Bäckström och Enviros grundare Bengt Sture Ershag, numera utvecklingschef, som uppfann den särskilda pyrolystekniken som återvinningen bygger på. Gästerna kommer att få en presentation av företaget och processen och dessutom guidas på en rundtur i fabriken.

Vid en lunch i Håverud efteråt är kommunfullmäktiges ordförande i Mellerud Morgan E. Andersson värd.

För demonstration

Scandinavian Enviro Systems fabrik i Åsensbruk är en fullskalig produktions-, demonstrations- och testanläggning. Fabriken, som drivs och ägs av dotterbolaget Tyre Recycling in Sweden AB, byggdes och togs i provdrift 2013. Den är viktig vid försäljning av anläggningar, men där pågår även tillverkning av kimrök.

Miljö- och teknikföretaget Scandinavian Enviro System med en produktionsanläggning i Åsensbruk har i år tagit ett stort steg framåt. Företaget äger en patenterad teknik att genom torrdestillering återvinna i huvudsak kimrök ur begagnade däck. Det finfördelade kolet kan sedan återanvändas till att tillverka nytt gummi och nu har Volvo Cars godkänt tekniken för produktion av chassipluggar.

Viktigt genombrott

Det godkännandet ses som ett viktigt och betydande kommersiellt genombrott som kan öppna många nya dörrar.

Kung Carl XVI Gustaf har ett omvittnat natur- och miljöintresse och han kommer till Dalsland enkom för att besöka återvinningsanläggningen. Det är hans enda inplanerade program här.

Även landshövdingen

Under kungabesöket deltar även bland andra landshövdingen Lars Bäckström och Enviros grundare Bengt Sture Ershag, numera utvecklingschef, som uppfann den särskilda pyrolystekniken som återvinningen bygger på. Gästerna kommer att få en presentation av företaget och processen och dessutom guidas på en rundtur i fabriken.

Vid en lunch i Håverud efteråt är kommunfullmäktiges ordförande i Mellerud Morgan E. Andersson värd.

För demonstration

Scandinavian Enviro Systems fabrik i Åsensbruk är en fullskalig produktions-, demonstrations- och testanläggning. Fabriken, som drivs och ägs av dotterbolaget Tyre Recycling in Sweden AB, byggdes och togs i provdrift 2013. Den är viktig vid försäljning av anläggningar, men där pågår även tillverkning av kimrök.