2016-04-04 17:40

2016-04-04 17:41

Balderkliniken tar över efter Närhälsan

ÅMÅL: Regionen vill stänga redan den 31 maj

Närhälsan behöver stänga i Åmål redan den 31 maj. Därefter finns det inte tillräckligt med personal kvar för att driva vårdcentralen vidare.
Patienterna ska emellertid inte bli utan vård. Balderkliniken är beredd att ta över.
– Vi har ganska så klara tankar om hur det här ska gå till, säger företagets verksamhetschef Stein Bergheim.

Norra hälso- och sjukvårdsnämnden, som är ansvarig för Åmålsbornas tillgång till primärvård, har ännu inte fattat det formella beslutet att Närhälsan ska få avbryta sitt kontrakt i förtid. Vid senaste mötet begärde nämnden ett tydligt datum för när Närhälsan ville stänga.

Det datumet kommer formellt att beslutas på torsdag när primärvårdsstyrelsen håller ett extra möte med anledning av stängningarna av fem vårdcentraler.

Saknas personal

Allt tyder på att Närhälsan stänger vårdcentralen i Åmål den 31 maj, oavsett om hälso- och sjukvårdsnämnden hinner godkänna eller inte. Det finns helt enkelt inte kvar personal så det räcker för att driva vårdcentralen.

De anställda har redan informerats.

– Efter maj månad har vi svårt att fylla bemanningen. Det är lite kris för oss, säger Ann-Sofie Alm (M) ordförande i primärvårdsstyrelsen.

Men Åmålsborna ska inte bli utan vård. Balderkliniken, som driver den andra vårdcentralen i Åmål, gör sig redo att ta över efter Närhälsan.

Det kommer att bli intensiva månader framöver för Balderkliniken, för det är mycket som måste ordnas vid en överlämning både vad gäller patientärenden, med allt från journaler till provsvar och framtida kallelser, och andra praktiska hänsyn.

Gärna haft mer tid

Företagets verksamhetschef Stein Bergheim hade självklart välkomnat en bättre framförhållning, men tror att många svårigheter kan lösas genom en bra samverkan med Närhälsan.

– Vi har ganska så klara tankar om hur det här ska gå till, säger han.

Ann-Sofie Alm från primärvårdsstyrelsen beklagar att det inte går att driva Närhälsans vårdcentral i Åmål längre än till den 31 maj.

– Jag hade gärna sett att en ny aktör hade tagit över hand i hand. Det känns jättebra att Balderkliniken tar över, men vi hade gärna hållit ut lite till för att underlätta.

Efter att regionen i november aviserade planerna på att lägga ned, har anställda på Närhälsans vårdcentral sökt sig till andra arbetsplatser. Så det problemet med personalbrist har förvärrats, samtidigt som kostnaderna för bemanningsbolag ökat. Primärvårdsdirektören Marie-Louise Gefvert och primärvårdschefen Ulrika Holmqvist kallar det för ”oundvikligt” att stänga senast den 31 maj. Patientsäkerheten kan inte säkerställas, skriver de.

– Den politiska processen är långsam och ibland kommer verkligheten i kapp oss, säger Ann-Sofie Alm.

Primärvårdsstyrelsen har beslutanderätt om att öppna och stänga vårdcentraler, men den har också ett avtal med hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hälso- och sjukvårdsnämnden ställs nu i princip inför valet mellan att snabbt och smidigt godkänna att Närhälsan drar sig ur avtalet i förtid, eller att begära vite för kontraktsbrott.

Brinner i knutarna

Ann-Sofie Alm hade helst sett att norra hälso- och sjukvårdsnämnden hade beslutat om att godkänna stängningen vid sitt möte i mars. Nästa möte är den 22 april, vilket gör att det brinner i knutarna. Det handlar till exempel också om fackliga förhandlingar.

Stein Bergheim på Balderkliniken är övertygad om att det går att ordna ett övertagande på ett patientsäkert sätt, trots att det föreslagna datumet bara ligger två månader bort. Han säger att dialogen med Västra Götalandsregionen fungerat bra och att regionen har erfarenhet sedan tidigare av att stänga vårdcentraler och lämna över i ny regi.

– Genomsnittspatienten kommer inte att märka stor skillnad. På längre sikt tror jag det blir bättre för Åmål. Det kommer att bli enklare att administrera helheten när vården är samlad, säger Stein Bergheim.

Vill dämpa oron

Han vill betona att det inte finns någon anledning till oro för Åmålsborna. Det kommer att bli en omställningsperiod, men han är övertygad om att inga problem kommer att bli värre än att de kan hanteras och tycker inte att de ska överdrivas.

– Vi har erfarenhet av att starta en vårdcentral helt från början och vi har varit en del av Västra Götalandsregionens system i sju år.

Ann-Sofie Alm tror och hoppas att Balderkliniken kommer att klara rekryteringen av läkare till Åmål bättre än vad Västra Götalandsregionen har gjort.

– Stein Bergheim har ett stort kontaktnät och han har presenterat en plan som jag tror på, säger hon.

Företaget Praktikertjänst, som tidigare aviserat sitt intresse för att öppna vårdcentral i Åmål, är fortfarande intresserat, men har inte hittat rätt person som vill starta och driva den.

Norra hälso- och sjukvårdsnämnden, som är ansvarig för Åmålsbornas tillgång till primärvård, har ännu inte fattat det formella beslutet att Närhälsan ska få avbryta sitt kontrakt i förtid. Vid senaste mötet begärde nämnden ett tydligt datum för när Närhälsan ville stänga.

Det datumet kommer formellt att beslutas på torsdag när primärvårdsstyrelsen håller ett extra möte med anledning av stängningarna av fem vårdcentraler.

Saknas personal

Allt tyder på att Närhälsan stänger vårdcentralen i Åmål den 31 maj, oavsett om hälso- och sjukvårdsnämnden hinner godkänna eller inte. Det finns helt enkelt inte kvar personal så det räcker för att driva vårdcentralen.

De anställda har redan informerats.

– Efter maj månad har vi svårt att fylla bemanningen. Det är lite kris för oss, säger Ann-Sofie Alm (M) ordförande i primärvårdsstyrelsen.

Men Åmålsborna ska inte bli utan vård. Balderkliniken, som driver den andra vårdcentralen i Åmål, gör sig redo att ta över efter Närhälsan.

Det kommer att bli intensiva månader framöver för Balderkliniken, för det är mycket som måste ordnas vid en överlämning både vad gäller patientärenden, med allt från journaler till provsvar och framtida kallelser, och andra praktiska hänsyn.

Gärna haft mer tid

Företagets verksamhetschef Stein Bergheim hade självklart välkomnat en bättre framförhållning, men tror att många svårigheter kan lösas genom en bra samverkan med Närhälsan.

– Vi har ganska så klara tankar om hur det här ska gå till, säger han.

Ann-Sofie Alm från primärvårdsstyrelsen beklagar att det inte går att driva Närhälsans vårdcentral i Åmål längre än till den 31 maj.

– Jag hade gärna sett att en ny aktör hade tagit över hand i hand. Det känns jättebra att Balderkliniken tar över, men vi hade gärna hållit ut lite till för att underlätta.

Efter att regionen i november aviserade planerna på att lägga ned, har anställda på Närhälsans vårdcentral sökt sig till andra arbetsplatser. Så det problemet med personalbrist har förvärrats, samtidigt som kostnaderna för bemanningsbolag ökat. Primärvårdsdirektören Marie-Louise Gefvert och primärvårdschefen Ulrika Holmqvist kallar det för ”oundvikligt” att stänga senast den 31 maj. Patientsäkerheten kan inte säkerställas, skriver de.

– Den politiska processen är långsam och ibland kommer verkligheten i kapp oss, säger Ann-Sofie Alm.

Primärvårdsstyrelsen har beslutanderätt om att öppna och stänga vårdcentraler, men den har också ett avtal med hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hälso- och sjukvårdsnämnden ställs nu i princip inför valet mellan att snabbt och smidigt godkänna att Närhälsan drar sig ur avtalet i förtid, eller att begära vite för kontraktsbrott.

Brinner i knutarna

Ann-Sofie Alm hade helst sett att norra hälso- och sjukvårdsnämnden hade beslutat om att godkänna stängningen vid sitt möte i mars. Nästa möte är den 22 april, vilket gör att det brinner i knutarna. Det handlar till exempel också om fackliga förhandlingar.

Stein Bergheim på Balderkliniken är övertygad om att det går att ordna ett övertagande på ett patientsäkert sätt, trots att det föreslagna datumet bara ligger två månader bort. Han säger att dialogen med Västra Götalandsregionen fungerat bra och att regionen har erfarenhet sedan tidigare av att stänga vårdcentraler och lämna över i ny regi.

– Genomsnittspatienten kommer inte att märka stor skillnad. På längre sikt tror jag det blir bättre för Åmål. Det kommer att bli enklare att administrera helheten när vården är samlad, säger Stein Bergheim.

Vill dämpa oron

Han vill betona att det inte finns någon anledning till oro för Åmålsborna. Det kommer att bli en omställningsperiod, men han är övertygad om att inga problem kommer att bli värre än att de kan hanteras och tycker inte att de ska överdrivas.

– Vi har erfarenhet av att starta en vårdcentral helt från början och vi har varit en del av Västra Götalandsregionens system i sju år.

Ann-Sofie Alm tror och hoppas att Balderkliniken kommer att klara rekryteringen av läkare till Åmål bättre än vad Västra Götalandsregionen har gjort.

– Stein Bergheim har ett stort kontaktnät och han har presenterat en plan som jag tror på, säger hon.

Företaget Praktikertjänst, som tidigare aviserat sitt intresse för att öppna vårdcentral i Åmål, är fortfarande intresserat, men har inte hittat rätt person som vill starta och driva den.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.