2016-03-31 13:27

2016-03-31 21:37

Mordåtalade mannen erkänner misshandel

ÅMÅL: Rättegången om julaftonsmordet har inletts

(UPPDATERAD) Rättegången efter julaftonsmordet i Åmål inleddes på torsdagen i Vänersborgs tingsrätt.
Den 28-årige mannen, som hittills vägrat samarbeta i förundersökningen, erkänner misshandel av normalgraden.

Rättegången i målet där en 28-årig man och en 40-årig kvinna åtalas misstänkta för mord på en man i Åmål under julaftonskvällen, inleddes på torsdagen. Det var första dagen av tre.

Förhandlingarna inleddes med att försvarsadvokaterna redogjorde för sina klienters inställning till vad de åtalas för. Åtalet gäller i första hand mord, men i andra hand grovt vållande till annans död och grov misshandel. Kvinnan åtalas också alternativt för anstiftan eller medhjälp.

Kvinnan nekar till alla former av brott, inklusive att hon på något sätt skulle ha påverkat eller understött den åtalade mannen. 28-åringen, som hittills mest svarat ”inga kommenterar” på förhörsledarnas frågor, erkänner misshandel av normalgraden, men nekar i övrigt.

Det var stort intresse för rättegången. Många åhörare var samlade när de åtalade, som båda suttit häktade sedan början av januari, var och en för sig fördes in i tingssal ett vid Vänersborgs tingsrätt för att sätta sig vid sina respektive försvarsadvokater.

Åklagaren Katarina Olsson spelade redan tidigt i sin sakframställan upp larmsamtalet till 112 på julaftonskvällen, där mannen som senare avlider begär polis och ambulans till bostaden. I bakgrunden hörs då också den åtalade kvinnan. Telefonlistorna visar att han ringt polisen en gång förut under kvällen men då till telefonnumret för icke-akuta ärenden, 114 14, och det samtalet finns inte dokumenterat.

Från att larmsamtalet påbörjas, till att första polispatrullen är på plats dröjer det 40 minuter, och händelserna under den här tidsperioden är de avgörande.

Åklagaren beskrev kvällen som hon menar att den gick till. För att fastställa händelseförloppet lyfte hon ur den skriftliga bevisningen bland annat fram blodspåren och vems dna som fanns var, liksom telefonlistorna där det framgår vem som har kontaktat vem vid vilken tidpunkt och uppkopplad mot vilken mobilmast.

Offrets yttre skador beskrevs ingående. Det handlar om trubbigt våld och skär- och sticksår i ansiktet och ena axeln. Dödsorsaken beskrivs av rättsläkaren i förundersökningsprotokollet som hjärtsjukdom i samverkan med skär- och sticksår, där även alkoholpåverkan kan ha bidragit.

Här kom en fråga från den åtalade 28-åringens försvarsadvokat Tommy Nilsson som antyder att just dödsorsaken kommer att bli en viktig diskussion nästa vecka när rättsläkaren är ett av vittnena som ska förhöras:

– Det fattas en viktig omständighet i protokollet. Hur stor blodförlust är det frågan om? Det finns ingen redovisning av hur mycket det var.

Även kvinnans försvarare Bengt-Erik Sik sade sig vilja fråga rättsläkaren om blodförlusten.

Den avlidne mannens familj fanns på plats under delar av rättegången och berättade känslosamt om hur det kändes att få dödsbeskedet och hur familjen drabbats av det inträffade.

– Det är en sak att avlida av en sjukdom, det går inte att göra något åt, så det är bara att acceptera. Men det här, det kan jag inte acceptera, säger mamman.

De framförde genom sitt målsägarbiträde även skadeståndsanspråk.

Den första rättegångsdagen avslutades sedan med den häktade kvinnans berättelse om vad som hände i julas, både under själva julaftonskvällen och dagarna före och efter. Hennes beskrivning följde vad hon sagt tidigare i polisförhören. Stora delar av berättelsen är detaljrika, medan till exempel tidsbegreppen emellanåt är oklara.

Hon kallar den döde mannen som hon då bodde tillsammans med för sin bäste vän, sin beskyddare och att han var som ett syskon för henne.

Kvinnan instämmer inte i åklagarens beskrivning om att hon skulle ha medverkat till misshandeln och dödsfallet, ens indirekt eller av oaktsamhet. Hon säger i stället att den åtalade 28-åringen skrämde henne, att hon fortfarande är rädd för honom, och att hon blev chockad.

– Jag vågade inte göra något, jag blev helt stel och ville bara därifrån, säger hon och menar att hon förlitade sig på att poliserna snart skulle komma och tyckte det var konstigt att de dröjde.

Rättegången fortsätter på tisdag i nästa vecka. Då kommer förhör att hållas med den misstänkte mannen, som av vad som framkom första dagen kommer att berätta en delvis annorlunda historia.

Därutöver kommer fyra vittnen att förhöras, bland annat rättsläkaren.

Fredag den 8 april avslutas rättegången med slutpläderingar.

Rättegången i målet där en 28-årig man och en 40-årig kvinna åtalas misstänkta för mord på en man i Åmål under julaftonskvällen, inleddes på torsdagen. Det var första dagen av tre.

Förhandlingarna inleddes med att försvarsadvokaterna redogjorde för sina klienters inställning till vad de åtalas för. Åtalet gäller i första hand mord, men i andra hand grovt vållande till annans död och grov misshandel. Kvinnan åtalas också alternativt för anstiftan eller medhjälp.

Kvinnan nekar till alla former av brott, inklusive att hon på något sätt skulle ha påverkat eller understött den åtalade mannen. 28-åringen, som hittills mest svarat ”inga kommenterar” på förhörsledarnas frågor, erkänner misshandel av normalgraden, men nekar i övrigt.

Det var stort intresse för rättegången. Många åhörare var samlade när de åtalade, som båda suttit häktade sedan början av januari, var och en för sig fördes in i tingssal ett vid Vänersborgs tingsrätt för att sätta sig vid sina respektive försvarsadvokater.

Åklagaren Katarina Olsson spelade redan tidigt i sin sakframställan upp larmsamtalet till 112 på julaftonskvällen, där mannen som senare avlider begär polis och ambulans till bostaden. I bakgrunden hörs då också den åtalade kvinnan. Telefonlistorna visar att han ringt polisen en gång förut under kvällen men då till telefonnumret för icke-akuta ärenden, 114 14, och det samtalet finns inte dokumenterat.

Från att larmsamtalet påbörjas, till att första polispatrullen är på plats dröjer det 40 minuter, och händelserna under den här tidsperioden är de avgörande.

Åklagaren beskrev kvällen som hon menar att den gick till. För att fastställa händelseförloppet lyfte hon ur den skriftliga bevisningen bland annat fram blodspåren och vems dna som fanns var, liksom telefonlistorna där det framgår vem som har kontaktat vem vid vilken tidpunkt och uppkopplad mot vilken mobilmast.

Offrets yttre skador beskrevs ingående. Det handlar om trubbigt våld och skär- och sticksår i ansiktet och ena axeln. Dödsorsaken beskrivs av rättsläkaren i förundersökningsprotokollet som hjärtsjukdom i samverkan med skär- och sticksår, där även alkoholpåverkan kan ha bidragit.

Här kom en fråga från den åtalade 28-åringens försvarsadvokat Tommy Nilsson som antyder att just dödsorsaken kommer att bli en viktig diskussion nästa vecka när rättsläkaren är ett av vittnena som ska förhöras:

– Det fattas en viktig omständighet i protokollet. Hur stor blodförlust är det frågan om? Det finns ingen redovisning av hur mycket det var.

Även kvinnans försvarare Bengt-Erik Sik sade sig vilja fråga rättsläkaren om blodförlusten.

Den avlidne mannens familj fanns på plats under delar av rättegången och berättade känslosamt om hur det kändes att få dödsbeskedet och hur familjen drabbats av det inträffade.

– Det är en sak att avlida av en sjukdom, det går inte att göra något åt, så det är bara att acceptera. Men det här, det kan jag inte acceptera, säger mamman.

De framförde genom sitt målsägarbiträde även skadeståndsanspråk.

Den första rättegångsdagen avslutades sedan med den häktade kvinnans berättelse om vad som hände i julas, både under själva julaftonskvällen och dagarna före och efter. Hennes beskrivning följde vad hon sagt tidigare i polisförhören. Stora delar av berättelsen är detaljrika, medan till exempel tidsbegreppen emellanåt är oklara.

Hon kallar den döde mannen som hon då bodde tillsammans med för sin bäste vän, sin beskyddare och att han var som ett syskon för henne.

Kvinnan instämmer inte i åklagarens beskrivning om att hon skulle ha medverkat till misshandeln och dödsfallet, ens indirekt eller av oaktsamhet. Hon säger i stället att den åtalade 28-åringen skrämde henne, att hon fortfarande är rädd för honom, och att hon blev chockad.

– Jag vågade inte göra något, jag blev helt stel och ville bara därifrån, säger hon och menar att hon förlitade sig på att poliserna snart skulle komma och tyckte det var konstigt att de dröjde.

Rättegången fortsätter på tisdag i nästa vecka. Då kommer förhör att hållas med den misstänkte mannen, som av vad som framkom första dagen kommer att berätta en delvis annorlunda historia.

Därutöver kommer fyra vittnen att förhöras, bland annat rättsläkaren.

Fredag den 8 april avslutas rättegången med slutpläderingar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.