2016-03-30 17:12

2016-03-30 17:12

Träbjörn lämnar vinteridet

FENGERSFORS: Tre vernissager på Not Quite

Kol, stål och träbjörnen Blåbärsmums står i centrum när vårens första utställningar har vernissage på Not Quite i Fengersfors på lördag.

Officiellt slår Not Quite upp portarna för säsongen den 1 maj, men redan nu till helgen blir det full aktivitet kring de gamla fabriksbyggnaderna. I galleriet ställer konstnären Kristoffer Grip ut drömska kolteckningar under rubriken ”Först ur natten” och i maskinhallen visar Emille de Blanche vad hon har skapat som så kallad Artist in Residence på HDK Steneby i Dals Långed.

Båda utställningarna pågår till och med den 23 april.

Bygger scenografier

Stockholmaren Kristoffer Grip är född 1984 och utbildad på Umeå Konsthögskola. I sina teckningar bygger han upp olika scenografier där skuggor och drömbilder får spelutrymme. Ögonblicket då kolspetsen sätts mot pappret är helt avgörande för slutresultatet, då det ofrånkomligt uppstår ett växelspel mellan intention och materialets faktiska förutsättningar.

Två månaders arbete

Även Emille de Blanche har sina rötter i Stockholm, där hon är utbildad vid Konstfack University of Arts, Craft and Design. Utställningen som hon visar i Fengersfors heter ”1650 mm” och är resultatet av en två månader lång arbetsperiod på HDK Steneby. Utgångspunkten för projektet har varit tankar om objektets auktoritet, betraktarens delaktighet och konst i det offentliga rummet.

Ett återkommande tema i Emille de Blanches konstnärskap är industrialismens behov av eskapism.

Början på en resa

Den tredje utställaren som har vernissage på Not Quite på lördag är formgivaren och Fengersforsbon Lasse Jonsson, som skapat en stor lekskulptur. Verket i fråga kallas för ”Björnen Blåbärsmums” och kommer att visas i utemiljön på bruksområdet fram till den 8 maj. Därefter är det tänkt att björnen ska vandra vidare till andra platser i Sverige för att slutliga medverka på Bomässan i Linköping 2017. Tanken är att uppmana till materialkänsla, äventyr och fantasi.

Gjort en ko tidigare

Många PD-läsare förknippar nog framför allt Lasse Jonsson med diverse lekskepp. Men vid sidan av klättervänliga skrov och master har han tidigare bland annat tagit fram en trojansk ko för Gunnebo slott i Mölndal.

Officiellt slår Not Quite upp portarna för säsongen den 1 maj, men redan nu till helgen blir det full aktivitet kring de gamla fabriksbyggnaderna. I galleriet ställer konstnären Kristoffer Grip ut drömska kolteckningar under rubriken ”Först ur natten” och i maskinhallen visar Emille de Blanche vad hon har skapat som så kallad Artist in Residence på HDK Steneby i Dals Långed.

Båda utställningarna pågår till och med den 23 april.

Bygger scenografier

Stockholmaren Kristoffer Grip är född 1984 och utbildad på Umeå Konsthögskola. I sina teckningar bygger han upp olika scenografier där skuggor och drömbilder får spelutrymme. Ögonblicket då kolspetsen sätts mot pappret är helt avgörande för slutresultatet, då det ofrånkomligt uppstår ett växelspel mellan intention och materialets faktiska förutsättningar.

Två månaders arbete

Även Emille de Blanche har sina rötter i Stockholm, där hon är utbildad vid Konstfack University of Arts, Craft and Design. Utställningen som hon visar i Fengersfors heter ”1650 mm” och är resultatet av en två månader lång arbetsperiod på HDK Steneby. Utgångspunkten för projektet har varit tankar om objektets auktoritet, betraktarens delaktighet och konst i det offentliga rummet.

Ett återkommande tema i Emille de Blanches konstnärskap är industrialismens behov av eskapism.

Början på en resa

Den tredje utställaren som har vernissage på Not Quite på lördag är formgivaren och Fengersforsbon Lasse Jonsson, som skapat en stor lekskulptur. Verket i fråga kallas för ”Björnen Blåbärsmums” och kommer att visas i utemiljön på bruksområdet fram till den 8 maj. Därefter är det tänkt att björnen ska vandra vidare till andra platser i Sverige för att slutliga medverka på Bomässan i Linköping 2017. Tanken är att uppmana till materialkänsla, äventyr och fantasi.

Gjort en ko tidigare

Många PD-läsare förknippar nog framför allt Lasse Jonsson med diverse lekskepp. Men vid sidan av klättervänliga skrov och master har han tidigare bland annat tagit fram en trojansk ko för Gunnebo slott i Mölndal.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.