2016-03-29 18:51

2016-03-29 18:51

Sörknattens reservat växer in i Bengtsfors

ÅNIMSKOG: Naturreservatet utökas med ytterligare 13 hektar

Länsstyrelsen i Västra Götaland utökar naturreservatet Sörknatten med ytterligare 13 hektar i nordväst, mot sjön Djup. Åmålsreservatet, som är ett av Dalslands mest besökta, sträcker sig nu även in i Bengtsfors kommun.

Den här utökningen, liksom den som gjordes ifjol, är gjorda genom Kometprogrammet, vilket betyder att det är markägaren som har tagit initiativ till reservatsbildningen.

Totalt omfattar naturreservatet Sörknatten, som till största delen ligger i Ånimskog, nu cirka 390 hektar. I det karga området finns naturskog med en del mycket gamla träd, några mer än 300 år gamla, och här finns också fåglar som tjäder, järpe, nattskärra och trädlärka.

Området på 13 hektar som har tillkommit ligger i den nordvästra delen, mot Uddarneberget och sjön Djup, och på andra sidan kommungränsen. Det innebär att naturreservatet nu till en liten del ligger i Bengtsfors kommun. I det nya området finns framför allt gammal tallskog, men också en dalgång med rikare tillgång på lövträd, bland annat ek.

I fjol utökades reservatet i den sydöstra delen, med flera mindre fastigheter i Västra Berg, ner mot Bergtjärnet, totalt 7,2 hektar. Det är också ett skogsområde, men med äldre, lövblandad barrskog och sumpskog.

Naturreservatet Sörknatten bildades 1981 och utökades kraftigt 1997. Vandringsleden som går genom det kuperade området med de karaktäristiska och unika vita bergsryggarna marknadsförs ofta i turistsammanhang, och naturen kring Sörknatten kallas ofta Ronjabergen, efter filmen ”Ronja Rövardotter” som spelades in här 1983.Vandringsleden fortsätter i norr in i Baståsens naturreservat.

Den här utökningen, liksom den som gjordes ifjol, är gjorda genom Kometprogrammet, vilket betyder att det är markägaren som har tagit initiativ till reservatsbildningen.

Totalt omfattar naturreservatet Sörknatten, som till största delen ligger i Ånimskog, nu cirka 390 hektar. I det karga området finns naturskog med en del mycket gamla träd, några mer än 300 år gamla, och här finns också fåglar som tjäder, järpe, nattskärra och trädlärka.

Området på 13 hektar som har tillkommit ligger i den nordvästra delen, mot Uddarneberget och sjön Djup, och på andra sidan kommungränsen. Det innebär att naturreservatet nu till en liten del ligger i Bengtsfors kommun. I det nya området finns framför allt gammal tallskog, men också en dalgång med rikare tillgång på lövträd, bland annat ek.

I fjol utökades reservatet i den sydöstra delen, med flera mindre fastigheter i Västra Berg, ner mot Bergtjärnet, totalt 7,2 hektar. Det är också ett skogsområde, men med äldre, lövblandad barrskog och sumpskog.

Naturreservatet Sörknatten bildades 1981 och utökades kraftigt 1997. Vandringsleden som går genom det kuperade området med de karaktäristiska och unika vita bergsryggarna marknadsförs ofta i turistsammanhang, och naturen kring Sörknatten kallas ofta Ronjabergen, efter filmen ”Ronja Rövardotter” som spelades in här 1983.Vandringsleden fortsätter i norr in i Baståsens naturreservat.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.