2016-03-26 17:14

2016-03-26 17:14

Påskafton är alltid en folkfest i Åmål

ÅMÅL: Tusentals personer på stan när paraden drog fram

Påskafton och påskparad betyder folkfest i Åmål. Då fylls bokstavligen gator och torg med folk – Åmålsbor och tillresta.
Rekord, utropade konferencieren Nina Nilsson från scenen och det var det kanske inte riktigt. Men väldigt, väldigt många.

När orkestern och cheerflickorna som gick i täten tågade in på torget över Mellanbron, var det väldigt många i paraden som fortfarande var kvar på Kungsgatan. När alla kommit fram, var torget välfyllt. Så har det sett ut de senaste åren.

Det är fascinerande att Åmåls centrum kan rymma så många människor på en gång. Många utflyttade Åmålsbor uppskattar hemortens intensiva firande och passar på att hälsa på med familjen.

Cyklist med rosa hår

Frida Nyström från Stockholm satt uppflugen på en cykel som en diva med intensivt rosa hår och spektakulära, glittriga glasögon. Påskparad i Åmål är en tradition för henne, men kompisarna därhemma gör inget liknande.

– Nej, Stockholm är nog för stort, säger hon.

Ärvda kläder

Ebba Ovesen från Åmål hade i sista stund fått med sig sin extramormor Annika Kihlander i paraden. De bestämde sig på långfredagskvällen och genom en räd i garderoberna var dräkterna ordnade.

– Det är tur ibland, att man sparar på allting, säger Annika Kihlander.

Följden blev att de var två extra traditionsrika påskkärringar. För hucklena har troligen en gång Annika Kihlanders mormor haft och Ebba Ovesens rosarandiga förkläde hade Annika Kihlanders mamma som barn.

Ett knappt tiotal barn utnyttjade möjligheten att få låna utklädningskläder innan paraden startade.

Flerdubbla led

Paraden lockade med all säkerhet en bit över tusen personer och åskådarna var minst lika många. De utklädda möttes som vanligt av publik i flerdubbla led när de svängde ut på Kungsgatan. Många på trottoarerna hade kamerorna i högsta hugg.

På torget blev det sedan såväl prisutdelning som en trolleriföreställning. Magikern Simon Söderqvist hade god hjälp av femåriga Ebba Runelid, som inte tvekade att assistera. Hon hittade båda röda bollar och vita solägg.

När orkestern och cheerflickorna som gick i täten tågade in på torget över Mellanbron, var det väldigt många i paraden som fortfarande var kvar på Kungsgatan. När alla kommit fram, var torget välfyllt. Så har det sett ut de senaste åren.

Det är fascinerande att Åmåls centrum kan rymma så många människor på en gång. Många utflyttade Åmålsbor uppskattar hemortens intensiva firande och passar på att hälsa på med familjen.

Cyklist med rosa hår

Frida Nyström från Stockholm satt uppflugen på en cykel som en diva med intensivt rosa hår och spektakulära, glittriga glasögon. Påskparad i Åmål är en tradition för henne, men kompisarna därhemma gör inget liknande.

– Nej, Stockholm är nog för stort, säger hon.

Ärvda kläder

Ebba Ovesen från Åmål hade i sista stund fått med sig sin extramormor Annika Kihlander i paraden. De bestämde sig på långfredagskvällen och genom en räd i garderoberna var dräkterna ordnade.

– Det är tur ibland, att man sparar på allting, säger Annika Kihlander.

Följden blev att de var två extra traditionsrika påskkärringar. För hucklena har troligen en gång Annika Kihlanders mormor haft och Ebba Ovesens rosarandiga förkläde hade Annika Kihlanders mamma som barn.

Ett knappt tiotal barn utnyttjade möjligheten att få låna utklädningskläder innan paraden startade.

Flerdubbla led

Paraden lockade med all säkerhet en bit över tusen personer och åskådarna var minst lika många. De utklädda möttes som vanligt av publik i flerdubbla led när de svängde ut på Kungsgatan. Många på trottoarerna hade kamerorna i högsta hugg.

På torget blev det sedan såväl prisutdelning som en trolleriföreställning. Magikern Simon Söderqvist hade god hjälp av femåriga Ebba Runelid, som inte tvekade att assistera. Hon hittade båda röda bollar och vita solägg.