2016-03-23 17:29

2016-03-23 17:29

Öfolket och åkare fick pris

DALSLAND: Hushållningssällskapet delade ut utmärkelser

Den ideella föreningen Öfolket från Åmål och åkaren Johan Eklund från Segersbyn var några av dem som fick ta emot pris på Hushållningssällskapet Västs årsstämma i helgen. Båda premierades genom Erik Petterssons i Risa minnesfond.

Hushållningssällskapet Väst höll i lördags årsstämma på naturbruksgymnasiet Nuntorp och delade då som brukligt ut en rad utmärkelser och premieringar till personer och organisationer i området som på ett eller annat sätt främjat landsbygden.

Från Åmål fick dels åkaren Johan Åkerlund från Segersbyn, dels den idella föreningen Öfolket ta emot premier från Erik Petterssons i Risa minnesfond.

Fonden till minne av Åmålsprofilen från traktens äldsta släktgård belönar värdefullt arbete för landsbygdens utveckling inom Tössbo hushållningsgilles område.

Öfolket får priset med motiveringen ”För att med många ideella krafter ha lyckats restaurera och vårda Storöns byggnader samt dess omgivningar med mål att ge sjöfarare, scouter och andra intresserade möjlighet att förstå hur det var för bosättare förr i tiden att bo på en ö och även för att ge rekreationsmöjligheter för människor som vill ägna sig åt en aktiv fritid. Alla dessa människor ideella arbete har också varit mycket värdefullt för att visa hur hembygden inkluderar även Åmåls kommuns rika skärgård i Vänern.”

Tredje generationen

Företagaren Johan Eklund får sitt pris med följande motivering: ”Johan driver som tredje generationen vidare Leif Eklunds Åkeri AB tillsammans med familjen. Företaget har under många decennier ansvarat för djurtransporter för traktens lantbrukare. Upphämtningsområdet är numera Dalsland och delar av Bohuslän och Västergötland. Transporterna har under alla tider utförts med mycket stort ansvarstagande för djurens välbefinnande så att våra konsumenter får njuta av bästa tänkbara svenska köttkvalitet.”

Karin Hilmér, som tillsammans med sin familj driver Bäckens gård i Mellerud, premierades av Föreningsbankernas fond i Dalsland. Fonden belönar personer eller organisationer som lagt ner ett stort och idérikt arbete för landsbygdens utveckling i Dalsland. Motiveringen lyder bland annat ”För att tack vare sitt starka engagemang och sin energiska företagsanda utvecklat ett företag i tiden med målet att bygga ett långsiktigt hållbart lantbruk med god lönsamhet...”

Magnus Karlsson, Brålanda, och Birgitta Gustafsson, Högsäter, fick hederspris ur hästavelsfonden som ägare till bästa ponny (Gläntans Sukett) respektive bästa kallblod (Randi LV Zmilla).

Lotta Ohlsson, Frändefors, och Anne-Marie Andersson, Älvängen, får Hushållningssällskapets silverbrosch till kvinnor som verkar för landsbygden.

Hushållningssällskapet Väst höll i lördags årsstämma på naturbruksgymnasiet Nuntorp och delade då som brukligt ut en rad utmärkelser och premieringar till personer och organisationer i området som på ett eller annat sätt främjat landsbygden.

Från Åmål fick dels åkaren Johan Åkerlund från Segersbyn, dels den idella föreningen Öfolket ta emot premier från Erik Petterssons i Risa minnesfond.

Fonden till minne av Åmålsprofilen från traktens äldsta släktgård belönar värdefullt arbete för landsbygdens utveckling inom Tössbo hushållningsgilles område.

Öfolket får priset med motiveringen ”För att med många ideella krafter ha lyckats restaurera och vårda Storöns byggnader samt dess omgivningar med mål att ge sjöfarare, scouter och andra intresserade möjlighet att förstå hur det var för bosättare förr i tiden att bo på en ö och även för att ge rekreationsmöjligheter för människor som vill ägna sig åt en aktiv fritid. Alla dessa människor ideella arbete har också varit mycket värdefullt för att visa hur hembygden inkluderar även Åmåls kommuns rika skärgård i Vänern.”

Tredje generationen

Företagaren Johan Eklund får sitt pris med följande motivering: ”Johan driver som tredje generationen vidare Leif Eklunds Åkeri AB tillsammans med familjen. Företaget har under många decennier ansvarat för djurtransporter för traktens lantbrukare. Upphämtningsområdet är numera Dalsland och delar av Bohuslän och Västergötland. Transporterna har under alla tider utförts med mycket stort ansvarstagande för djurens välbefinnande så att våra konsumenter får njuta av bästa tänkbara svenska köttkvalitet.”

Karin Hilmér, som tillsammans med sin familj driver Bäckens gård i Mellerud, premierades av Föreningsbankernas fond i Dalsland. Fonden belönar personer eller organisationer som lagt ner ett stort och idérikt arbete för landsbygdens utveckling i Dalsland. Motiveringen lyder bland annat ”För att tack vare sitt starka engagemang och sin energiska företagsanda utvecklat ett företag i tiden med målet att bygga ett långsiktigt hållbart lantbruk med god lönsamhet...”

Magnus Karlsson, Brålanda, och Birgitta Gustafsson, Högsäter, fick hederspris ur hästavelsfonden som ägare till bästa ponny (Gläntans Sukett) respektive bästa kallblod (Randi LV Zmilla).

Lotta Ohlsson, Frändefors, och Anne-Marie Andersson, Älvängen, får Hushållningssällskapets silverbrosch till kvinnor som verkar för landsbygden.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.