2016-03-22 11:31

2016-03-22 11:31

Skräddare med höga mål

ÅMÅL: Ahmad Nanas från Syrien vill få ateljén att växa

I 25 år har Ahmad Nana arbetat som skräddare i Syrien och i Grekland. Nu öppnar han en syateljé i Åmål. Målet är utveckla verksamheten till 50 symaskiner och att sälja kläder till hela landet.

Ahmad Nanas intresse för att sy föddes under skolåren i Syrien. Efter att ha tagit sin skolexamen, bestämde han sig för att satsa på skräddaryrket och började som lärling i hemstaden Aleppo.

– Jag tycker om det kreativa i att skapa vackra klädesplagg av några tygbitar. Det är väldigt roligt att arbeta med händerna och att det blir en konkret produkt av det man gör, säger han.

Flyttade till Grekland

Ahmad Nana hade arbetat som skräddare i nästan tio år, när arbetsmarknaden hårdnade i Syrien. Det blev svårare att få och behålla sitt jobb. Lönen var inte heller mycket att prata om. Ahmad Nana var tvungen att göra något åt sin situation och flyttade till Grekland.

– På den tiden var det lätt att komma in i Grekland och att få jobb. Människorna var väldigt snälla, de hjälpte mig med språket och att bli en del av samhället. Dessutom var de grekiska kläderna finare än de syriska, säger han med ett brett leende.

Djurkläder

Flytten till det nya landet innebar några överraskningsmoment. Däribland att grekerna satte kläder på sina husdjur.

– Jag fick en beställning en gång på vad jag trodde var en barndräkt. Men ju längre jag kom på klädesplagget desto mer förbryllad blev jag. Det såg inte rätt ut. Det visade sig att dräkten inte alls var till ett barn, utan till en hund, skrattar Ahmad Nana.

Krossad dröm

Trots att de grekiska kläderna var mer färgglada och fanns i fler modeller än i Syrien, längtade Ahmad Nana tillbaka till sitt hemland. Efter att ha bott i Grekland i tio år, flyttade han tillbaka med sin familj 2010. Drömmen var att öppna en klädbutik i sin hemstad.

Men vistelsen i Syrien blev inte långvarig. 2011 började kriget och Ahmad Nana var återigen tvungen att lämna sitt hemland, den här gången hade han och hans familj bara med sig kläderna som de bar på kroppen.

– Vi återvände till Grekland och jag fick ett tillfälligt jobb i en syateljé, men barnen hade inte rätt papper för att få gå i skolan. Därför var vi tvungna att försöka ta oss till något annat land, säger Ahmad Nana.

Svårt med språket

Eftersom Ahmad Nana bror och föräldrar var bosatta i Sverige sedan några år tillbaka, sökte de sig hit.

– Det svåraste i Sverige har varit språket. Jag lärde mig grekiska efter sex månader. Nu har jag bott i Sverige i ett år, men har fortfarande inte lärt mig språket, säger Ahmad Nana och erkänner att han inte har gått SFI.

– Jag vill inte få bidrag och sitta i skolbänken. Jag vill arbeta och bidra till samhället. Jag lär mig språket på gatan, i mötet med svenskar, säger han.

För tillfället är Ahmad Nana i full gång med att öppna en syateljé på Kyrkogatan i Åmål. Tanken är att den ska vara helt klar i slutet på mars. Han är främst inriktad på damkläder, men kan även göra herrkläder.

– I dagsläget har butiken två symaskiner. Det långsiktiga målet är att ha 50 stycken och att sälja kläder till hela landet. Jag vet flera i Åmål som kan sy och som inte har någon sysselsättning, säger Ahmad Nana.

Ahmad Nanas intresse för att sy föddes under skolåren i Syrien. Efter att ha tagit sin skolexamen, bestämde han sig för att satsa på skräddaryrket och började som lärling i hemstaden Aleppo.

– Jag tycker om det kreativa i att skapa vackra klädesplagg av några tygbitar. Det är väldigt roligt att arbeta med händerna och att det blir en konkret produkt av det man gör, säger han.

Flyttade till Grekland

Ahmad Nana hade arbetat som skräddare i nästan tio år, när arbetsmarknaden hårdnade i Syrien. Det blev svårare att få och behålla sitt jobb. Lönen var inte heller mycket att prata om. Ahmad Nana var tvungen att göra något åt sin situation och flyttade till Grekland.

– På den tiden var det lätt att komma in i Grekland och att få jobb. Människorna var väldigt snälla, de hjälpte mig med språket och att bli en del av samhället. Dessutom var de grekiska kläderna finare än de syriska, säger han med ett brett leende.

Djurkläder

Flytten till det nya landet innebar några överraskningsmoment. Däribland att grekerna satte kläder på sina husdjur.

– Jag fick en beställning en gång på vad jag trodde var en barndräkt. Men ju längre jag kom på klädesplagget desto mer förbryllad blev jag. Det såg inte rätt ut. Det visade sig att dräkten inte alls var till ett barn, utan till en hund, skrattar Ahmad Nana.

Krossad dröm

Trots att de grekiska kläderna var mer färgglada och fanns i fler modeller än i Syrien, längtade Ahmad Nana tillbaka till sitt hemland. Efter att ha bott i Grekland i tio år, flyttade han tillbaka med sin familj 2010. Drömmen var att öppna en klädbutik i sin hemstad.

Men vistelsen i Syrien blev inte långvarig. 2011 började kriget och Ahmad Nana var återigen tvungen att lämna sitt hemland, den här gången hade han och hans familj bara med sig kläderna som de bar på kroppen.

– Vi återvände till Grekland och jag fick ett tillfälligt jobb i en syateljé, men barnen hade inte rätt papper för att få gå i skolan. Därför var vi tvungna att försöka ta oss till något annat land, säger Ahmad Nana.

Svårt med språket

Eftersom Ahmad Nana bror och föräldrar var bosatta i Sverige sedan några år tillbaka, sökte de sig hit.

– Det svåraste i Sverige har varit språket. Jag lärde mig grekiska efter sex månader. Nu har jag bott i Sverige i ett år, men har fortfarande inte lärt mig språket, säger Ahmad Nana och erkänner att han inte har gått SFI.

– Jag vill inte få bidrag och sitta i skolbänken. Jag vill arbeta och bidra till samhället. Jag lär mig språket på gatan, i mötet med svenskar, säger han.

För tillfället är Ahmad Nana i full gång med att öppna en syateljé på Kyrkogatan i Åmål. Tanken är att den ska vara helt klar i slutet på mars. Han är främst inriktad på damkläder, men kan även göra herrkläder.

– I dagsläget har butiken två symaskiner. Det långsiktiga målet är att ha 50 stycken och att sälja kläder till hela landet. Jag vet flera i Åmål som kan sy och som inte har någon sysselsättning, säger Ahmad Nana.

  • Emma Bäckström

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.