2016-03-22 15:59

2016-03-22 15:59

Anton från Åmål hundra meter från tunnelbaneterrorn

BRYSSEL: "Det är förstås väldigt obehagligt"

Anton Andersson, 26, från Åmål jobbar i EU-kvarteren i Bryssel, 100 meter från tunnelbanestationen Maelbeek som drabbades av terrorattentat under tisdagen.
– Det är förstås väldigt obehagligt, säger han.

Anton Andersson jobbar som EU-tjänsteman i centrala Bryssel. Han bor nära sin arbetsplats och går till och från jobbet varje dag.

– Jag hade precis kommit fram till jobbet när den första pushnotisen kom, om flygplatsen. Strax därefter kom det om tunnelbanestationen och då blev det förstås obehagligt nära. När jag åker kollektivt så är det den stationen jag oftast använder mig av och jag har många kollegor som använder den varje dag, säger Anton Andersson.

Alla i Bryssel uppmanades på tisdagen att hålla sig inomhus, på sina arbetsplatser och i skolor. Tunnelbanor och bussar stoppades. Hela stan lamslogs.

– Vi håller oss inne på arbetsplatsen och följer händelserna i media. Just nu kommer rykten om att en polisjakt ska vara i gång, men samtidigt har media här i Belgien uppmanats att inte rapportera från händelserna i realtid, säger Anton Andersson som ändå verkar behålla lugnet ganska väl.

– Vi får se vad som händer. Nu är det sagt att vi ska ha en information här på jobbet klockan fyra. Men sen försöker jag nog ändå ta mig hem, säger han.

Slumpen gjorde att denna dramatiska dag i Bryssel också var sista dagen på jobbet inom EU.

– Ja, det var en tråkig sistadag på jobbet. Jag ska flytta hem för att börja jobba i Stockholm. Meningen är att jag ska flyga hem i morgon (onsdag). Vi får väl se hur det blir, säger Anton Andersson.

De senaste tidens upptrappning av terrorn i Frankrike och Belgien, gör förstås att det känns mer otryggt att bo och verka i Bryssel.

– Men jag tycker fortfarande Bryssel är en fantastisk stad och jag hoppas ändå komma tillbaka hit för att arbeta, säger Anton Andersson.

Anton Andersson jobbar som EU-tjänsteman i centrala Bryssel. Han bor nära sin arbetsplats och går till och från jobbet varje dag.

– Jag hade precis kommit fram till jobbet när den första pushnotisen kom, om flygplatsen. Strax därefter kom det om tunnelbanestationen och då blev det förstås obehagligt nära. När jag åker kollektivt så är det den stationen jag oftast använder mig av och jag har många kollegor som använder den varje dag, säger Anton Andersson.

Alla i Bryssel uppmanades på tisdagen att hålla sig inomhus, på sina arbetsplatser och i skolor. Tunnelbanor och bussar stoppades. Hela stan lamslogs.

– Vi håller oss inne på arbetsplatsen och följer händelserna i media. Just nu kommer rykten om att en polisjakt ska vara i gång, men samtidigt har media här i Belgien uppmanats att inte rapportera från händelserna i realtid, säger Anton Andersson som ändå verkar behålla lugnet ganska väl.

– Vi får se vad som händer. Nu är det sagt att vi ska ha en information här på jobbet klockan fyra. Men sen försöker jag nog ändå ta mig hem, säger han.

Slumpen gjorde att denna dramatiska dag i Bryssel också var sista dagen på jobbet inom EU.

– Ja, det var en tråkig sistadag på jobbet. Jag ska flytta hem för att börja jobba i Stockholm. Meningen är att jag ska flyga hem i morgon (onsdag). Vi får väl se hur det blir, säger Anton Andersson.

De senaste tidens upptrappning av terrorn i Frankrike och Belgien, gör förstås att det känns mer otryggt att bo och verka i Bryssel.

– Men jag tycker fortfarande Bryssel är en fantastisk stad och jag hoppas ändå komma tillbaka hit för att arbeta, säger Anton Andersson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.