2016-03-21 15:08

2016-03-21 15:08

Toveks storsatsar på lastbilscentral

ÅMÅL: Nytt bygge planeras vid rondellen

Byggplan. 30 miljoner kronor och 1 000 kvadratmeter blir nyckelsiffrorna för den lastbilscentral som Toveks AB planerar att bygga vid E45-rondellen i Åmål
– Vi hoppas och tror att satsningen kan leda till nyanställningar i framtiden, säger företagets vd Jan Grimling.

Nybygget vid rondellen ska bli en kombinerad lastbils- och bussverkstad, med försäljning av nytillverkade Scania-fordon, samt släp. Det har stått klart sedan Toveks Lastbilar AB köpte tomten av Åmåls kommun för 434 700 kronor i slutet av januari.

För närvarande ligger bollen hos Skanska, den tilltänkta entreprenören.

– Vi filar fortfarande lite på måttsättningen, men jag skulle kunna tänka mig att den totala byggytan landar någonstans kring 1 000 kvadratmeter, säger Jan Grimling, vd och försäljningschef på Toveks Lastabilar AB.

Vad kommer bygget att kosta?

– Vi har ännu inte fått någon slutoffert från Skanska, men det rör sig nog om en satsning i storleksordningen 30 miljoner kronor.

När allt är färdigt kommer Åmål att ha den modernaste anläggningen i Tovekskoncernen. En förklaring till varför satsningen sker här och inte i Lidköping, Skövde, Mariestad, Vara eller Trollhättan, där Toveks också sysslar med lastbilar, är att den nuvarande anläggningen på Mörtebol har tjänat ut sitt syfte.

– Den gamla anläggningen är otidsenlig och dyr i drift med höga uppvärmningskostnader, säger Jan Grimling. Personalen går över till den nya anläggningen, som är anpassad för moderna åkares krav på korta reparationstider.

Kan köra igenom

Bland annat kommer den nya anläggningen, till skillnad mot den gamla, att ha ett genomkörningsskepp. Det innebär att lastbilarna och bussarna kan köra rakt igenom byggnaden, vilket i sin tur ger kortare väntetider och mindre köer.

– Förhoppningen är att vi ska rekrytera ytterligare personal på lastbilssidan, om verksamheten växer i den takt som vi hoppas och tror att den kommer göra, säger Jan Grimling.

Eftersom Skanska ännu inte har lämnat någon slutoffert, så återstår det att se när bygget kommer i gång. Troligtvis hinner inte spaden sättas i marken förrän till hösten.

– Målet är att verksamheten ska komma i gång under våren 2017, säger Jan Grimling.

Tovekskoncernen grundades 1994 och är i dag verksamma på 14 orter, från Åmål i norr till Falkenberg i söder. Tillsammans har de cirka 600 anställda och omsätter ungefär 3 miljarder kronor.

Nybygget vid rondellen ska bli en kombinerad lastbils- och bussverkstad, med försäljning av nytillverkade Scania-fordon, samt släp. Det har stått klart sedan Toveks Lastbilar AB köpte tomten av Åmåls kommun för 434 700 kronor i slutet av januari.

För närvarande ligger bollen hos Skanska, den tilltänkta entreprenören.

– Vi filar fortfarande lite på måttsättningen, men jag skulle kunna tänka mig att den totala byggytan landar någonstans kring 1 000 kvadratmeter, säger Jan Grimling, vd och försäljningschef på Toveks Lastabilar AB.

Vad kommer bygget att kosta?

– Vi har ännu inte fått någon slutoffert från Skanska, men det rör sig nog om en satsning i storleksordningen 30 miljoner kronor.

När allt är färdigt kommer Åmål att ha den modernaste anläggningen i Tovekskoncernen. En förklaring till varför satsningen sker här och inte i Lidköping, Skövde, Mariestad, Vara eller Trollhättan, där Toveks också sysslar med lastbilar, är att den nuvarande anläggningen på Mörtebol har tjänat ut sitt syfte.

– Den gamla anläggningen är otidsenlig och dyr i drift med höga uppvärmningskostnader, säger Jan Grimling. Personalen går över till den nya anläggningen, som är anpassad för moderna åkares krav på korta reparationstider.

Kan köra igenom

Bland annat kommer den nya anläggningen, till skillnad mot den gamla, att ha ett genomkörningsskepp. Det innebär att lastbilarna och bussarna kan köra rakt igenom byggnaden, vilket i sin tur ger kortare väntetider och mindre köer.

– Förhoppningen är att vi ska rekrytera ytterligare personal på lastbilssidan, om verksamheten växer i den takt som vi hoppas och tror att den kommer göra, säger Jan Grimling.

Eftersom Skanska ännu inte har lämnat någon slutoffert, så återstår det att se när bygget kommer i gång. Troligtvis hinner inte spaden sättas i marken förrän till hösten.

– Målet är att verksamheten ska komma i gång under våren 2017, säger Jan Grimling.

Tovekskoncernen grundades 1994 och är i dag verksamma på 14 orter, från Åmål i norr till Falkenberg i söder. Tillsammans har de cirka 600 anställda och omsätter ungefär 3 miljarder kronor.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.