2016-03-21 12:22

2016-03-21 12:22

Stadshotellet möter våren med bollar i luften

ÅMÅL: Ny kock och bättre konferensmöjligheter

Med nye direktören Jan Ericsson vid rodret håller Stadshotellet i Åmål på att sjösätta flera förbättringar. Huvudmålet är att locka stora konferenser och fylla byggnaden med liv även på kvällarna.

Poliser, politiker, privatpersoner och hockeytränare, alla typer av människor samlas dagligen kring lunchbuffén på Åmåls Stadshotell. Tråkigt nog brukar det vara betydligt tystare i de vackra lokalerna under kvällar och helger, åtminstone för tillfället. Bakom kulisserna filas det för fullt på diverse utvecklingsplaner med målsättning att pumpa nytt liv i den anrika byggnaden.

Kanske var det framtiden som gav sig till känna när det internationella hårvårdsföretaget Wella nyligen anordnade en stor konferens i festsalen. Närmare 50 kunder från olika delar av Västra Götaland deltog i evenemanget.

– Konferensverksamheten är ett ben som ska utvecklas, säger hotelldirektören Jan Ericsson.

Rent praktiskt och tekniskt skulle Stadshotellet redan nu kunna ta emot i stort sett vilket företag eller vilken organisation som helst. Omkring 100 000 kronor har investerats i bland annat högtalare, AV-skärm, myggmikrofoner och en ljusstark projektor med storskalig visningsduk. Det enda som fattas är snygg paketering.

Mordgåta i katalogen

– Hela konferenssatsningen bygger på att vi ska få hit större evenemang. Vi håller därför på att ta fram en katalog, säger Jan Ericsson, som efter en mjukstart blev heltidsdirektör för både Stadshotellet och Dalhall i höstas.

Tidigare har han bland annat arbetat som konsult. Ett samarbete resulterade i konceptet ”Mordgåtan”, som ursprungligen tänkt för stadshotellet i Karlstad, men eftersom de inte nappade kommer idén förmodligen att återanvändas i Åmål.

Båtturer på Vänern, äventyrsbanan i Steneby, travbanan på Mörtebol och golfbanan i Forsbacka är några andra aktivitetsfyllda lockbeten som Jan Ericsson hoppas kunna väva in i den kommande konferenskatalogen.

– Mitt uppdrag är att skapa lönsamhet, kvalitetsförbättring och ett aktivare hotell, säger han.

Det kanske viktigaste benet i verksamheten är ändå matserveringen, som numera sköts av Abdulsalam Hussein. Han tog över i januari, då den gamla kocken slutade efter åtta år på Stadshotellet.

Tronskiftet har gått smidigare än förväntat.

– Det finns inte hur många kockar som helst, åtminstone om man vill ha någon med kvalitet, säger Jan Ericsson. Vi hittade ingen vare sig i Åmål eller i resten av Dalsland.

Kocken ställde ett villkor

Allt fokus riktades till slut mot restaurangen på Karlstads golfklubb, där Abdulsalam Hussein överöstes med beröm av både kollegor och gäster. Efter lite övertalning och betänketid tackade han ja till köksjobbet i Åmål, men på ett villkor: Inget halvfabrikat ska få förekomma i köket.

– Det ska vara kvalitet på råvarorna, säger Abdulsalam Hussein, vars specialitet är svensk husmanskost, trots att han ursprungligen kommer från Kurdistan.

För att uppfylla villkoret och ändå inte rucka på lönsamheten har exempelvis kåldolmar bytts ut mot kålpudding. Det skulle kosta för mycket pengar att rulla dolmar för hand, även om kocken får hjälp av praktikanten Joakim Selberg. Denne har tagits in med förhoppning om att snart kunna hålla restaurangen öppen även på kvällstid.

– På grund av besparingar har vi inte haft någon à la carte-meny på länge. Men framåt sommaren är det tänkt att både hotellgäster och Åmålsbor ska kunna slinka in och äta enklare måltider som lasagne, räkmackor eller Stadts lyxburgare på kvällen, säger Jan Ericsson. Blir detta väl mottaget, så kommer vi att trappa upp till hösten.

After work och en sportklubb är två andra koncept som hotelldirektören hoppas på. Medan den förstnämnda satsningen redan har dragit i gång, så ligger den andra fortfarande i sin linda.

– Om vi får till det, så kommer vi att ha den första sportklubbaktiviteten i samband med Champions league-kvartsfinalerna den 12 april, säger Jan Ericsson, som dagen till ära har bjudit in hockeylegenden Håkan Loob för att berätta om hemligheten bakom Färjestad BK:s framgångsmodell.

Åmål får ett Diner 45

Stadshotellets systerverksamhet i Åmål, Dalhall, är också under utveckling. Sedan några månader tillbaka pågår en välbehövlig renovering av hotellrummen, men den största nyheten har ännu inte presenterats: Ett samarbete med restaurangföretaget Diner 45.

– Jag tror stenhårt på detta och det gör Dalsland Turist AB också, säger Jan Ericsson.

För närvarande har Diner 45 bara en restaurang, i Stöpafors utanför Sunne. Där serveras USA-influerade rätter med svenska råvaror i amerikansk 1950-talsmiljö. Med tanke på den raggarkultur som finns i Värmland, så är det inte konstigt att serveringen har blivit en succé. Inget talar för att konceptet skulle fungera sämre i Åmål.

– Dalhall är en bättre byggnad än Stöpaforsrestaurangen, som ligger i en gammal lanthandel. Vi har även fler bilar som passerar utanför, säger Jan Ericsson.

Poliser, politiker, privatpersoner och hockeytränare, alla typer av människor samlas dagligen kring lunchbuffén på Åmåls Stadshotell. Tråkigt nog brukar det vara betydligt tystare i de vackra lokalerna under kvällar och helger, åtminstone för tillfället. Bakom kulisserna filas det för fullt på diverse utvecklingsplaner med målsättning att pumpa nytt liv i den anrika byggnaden.

Kanske var det framtiden som gav sig till känna när det internationella hårvårdsföretaget Wella nyligen anordnade en stor konferens i festsalen. Närmare 50 kunder från olika delar av Västra Götaland deltog i evenemanget.

– Konferensverksamheten är ett ben som ska utvecklas, säger hotelldirektören Jan Ericsson.

Rent praktiskt och tekniskt skulle Stadshotellet redan nu kunna ta emot i stort sett vilket företag eller vilken organisation som helst. Omkring 100 000 kronor har investerats i bland annat högtalare, AV-skärm, myggmikrofoner och en ljusstark projektor med storskalig visningsduk. Det enda som fattas är snygg paketering.

Mordgåta i katalogen

– Hela konferenssatsningen bygger på att vi ska få hit större evenemang. Vi håller därför på att ta fram en katalog, säger Jan Ericsson, som efter en mjukstart blev heltidsdirektör för både Stadshotellet och Dalhall i höstas.

Tidigare har han bland annat arbetat som konsult. Ett samarbete resulterade i konceptet ”Mordgåtan”, som ursprungligen tänkt för stadshotellet i Karlstad, men eftersom de inte nappade kommer idén förmodligen att återanvändas i Åmål.

Båtturer på Vänern, äventyrsbanan i Steneby, travbanan på Mörtebol och golfbanan i Forsbacka är några andra aktivitetsfyllda lockbeten som Jan Ericsson hoppas kunna väva in i den kommande konferenskatalogen.

– Mitt uppdrag är att skapa lönsamhet, kvalitetsförbättring och ett aktivare hotell, säger han.

Det kanske viktigaste benet i verksamheten är ändå matserveringen, som numera sköts av Abdulsalam Hussein. Han tog över i januari, då den gamla kocken slutade efter åtta år på Stadshotellet.

Tronskiftet har gått smidigare än förväntat.

– Det finns inte hur många kockar som helst, åtminstone om man vill ha någon med kvalitet, säger Jan Ericsson. Vi hittade ingen vare sig i Åmål eller i resten av Dalsland.

Kocken ställde ett villkor

Allt fokus riktades till slut mot restaurangen på Karlstads golfklubb, där Abdulsalam Hussein överöstes med beröm av både kollegor och gäster. Efter lite övertalning och betänketid tackade han ja till köksjobbet i Åmål, men på ett villkor: Inget halvfabrikat ska få förekomma i köket.

– Det ska vara kvalitet på råvarorna, säger Abdulsalam Hussein, vars specialitet är svensk husmanskost, trots att han ursprungligen kommer från Kurdistan.

För att uppfylla villkoret och ändå inte rucka på lönsamheten har exempelvis kåldolmar bytts ut mot kålpudding. Det skulle kosta för mycket pengar att rulla dolmar för hand, även om kocken får hjälp av praktikanten Joakim Selberg. Denne har tagits in med förhoppning om att snart kunna hålla restaurangen öppen även på kvällstid.

– På grund av besparingar har vi inte haft någon à la carte-meny på länge. Men framåt sommaren är det tänkt att både hotellgäster och Åmålsbor ska kunna slinka in och äta enklare måltider som lasagne, räkmackor eller Stadts lyxburgare på kvällen, säger Jan Ericsson. Blir detta väl mottaget, så kommer vi att trappa upp till hösten.

After work och en sportklubb är två andra koncept som hotelldirektören hoppas på. Medan den förstnämnda satsningen redan har dragit i gång, så ligger den andra fortfarande i sin linda.

– Om vi får till det, så kommer vi att ha den första sportklubbaktiviteten i samband med Champions league-kvartsfinalerna den 12 april, säger Jan Ericsson, som dagen till ära har bjudit in hockeylegenden Håkan Loob för att berätta om hemligheten bakom Färjestad BK:s framgångsmodell.

Åmål får ett Diner 45

Stadshotellets systerverksamhet i Åmål, Dalhall, är också under utveckling. Sedan några månader tillbaka pågår en välbehövlig renovering av hotellrummen, men den största nyheten har ännu inte presenterats: Ett samarbete med restaurangföretaget Diner 45.

– Jag tror stenhårt på detta och det gör Dalsland Turist AB också, säger Jan Ericsson.

För närvarande har Diner 45 bara en restaurang, i Stöpafors utanför Sunne. Där serveras USA-influerade rätter med svenska råvaror i amerikansk 1950-talsmiljö. Med tanke på den raggarkultur som finns i Värmland, så är det inte konstigt att serveringen har blivit en succé. Inget talar för att konceptet skulle fungera sämre i Åmål.

– Dalhall är en bättre byggnad än Stöpaforsrestaurangen, som ligger i en gammal lanthandel. Vi har även fler bilar som passerar utanför, säger Jan Ericsson.