2016-03-21 16:29

2016-03-21 16:29

Nio författare i Kulturmagasinet

ÅMÅL: Programmet spikat till de Nordiska Novelldagarna

I dag presenterades programmet till Bokdagar i Dalslands nionde novellfestival, som hålls i Kulturmagasinet den 20–21 maj. Tre av de fem nordiska länderna är representerade.

Nordiska Novelldagarna inleds på kvällen den 20:e maj, med föreläsning samt högläsning av författarna Alva Dahl, Susanne Ringell och Levi Henriksen. Dahl, som till vardags är forskare i nordiska språk på Uppsala universitet, kommer både att berätta om novellen som litterär konstform och läsa ett av sina egna alster.

Finländskan Susanne Rignell och norrmannen Levi Henriksen är sedan tidigare kända från Bokdagar i Dalslands novellevenemang.

Litterär lastbilsförare

Festivalens andra dag, 21 maj, inleds med den Augustprisnominerade Kerstin Norborg, som följs av den produktiva Cecilia Davidsson. Därefter överlämnas scenen till författaren, journalisten och långtradarchauffören David Ericsson. Han debuterade 1999 med den uppmärksammade novellsamlingen ”Truck Stop”.

Ericsson lämnar sedan plats på scenen åt den norska novellisten Laila Stien, som i sin tur överräcker stafettpinnen till den finske författaren Peter Sandström. Stiens noveller kännetecknas ofta av dess stilsäkerhet, medan Sandström har skrivit mycket om hur Vinterkriget har satt sina spår i flera generationer.

Den nionde och sista författaren som gästar novelldagarna i Åmål är Åsa Foster. 2014 nominerades hon till Borås Tidnings debutantpris för novellsamlingen ”Man måste inte alltid tala om det”.

Nordiska Novelldagarna inleds på kvällen den 20:e maj, med föreläsning samt högläsning av författarna Alva Dahl, Susanne Ringell och Levi Henriksen. Dahl, som till vardags är forskare i nordiska språk på Uppsala universitet, kommer både att berätta om novellen som litterär konstform och läsa ett av sina egna alster.

Finländskan Susanne Rignell och norrmannen Levi Henriksen är sedan tidigare kända från Bokdagar i Dalslands novellevenemang.

Litterär lastbilsförare

Festivalens andra dag, 21 maj, inleds med den Augustprisnominerade Kerstin Norborg, som följs av den produktiva Cecilia Davidsson. Därefter överlämnas scenen till författaren, journalisten och långtradarchauffören David Ericsson. Han debuterade 1999 med den uppmärksammade novellsamlingen ”Truck Stop”.

Ericsson lämnar sedan plats på scenen åt den norska novellisten Laila Stien, som i sin tur överräcker stafettpinnen till den finske författaren Peter Sandström. Stiens noveller kännetecknas ofta av dess stilsäkerhet, medan Sandström har skrivit mycket om hur Vinterkriget har satt sina spår i flera generationer.

Den nionde och sista författaren som gästar novelldagarna i Åmål är Åsa Foster. 2014 nominerades hon till Borås Tidnings debutantpris för novellsamlingen ”Man måste inte alltid tala om det”.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.