2016-03-17 15:46

2016-03-17 15:46

Annonsmiss upphävde strandskyddet i Mellerud

MELLERUD: Tillfälliga beslut kommer att tas

Länsstyrelsen missade att annonsera i flera berörda lokaltidningar. Det får regeringen att upphäva beslutet om utvidgning av strandskyddet i tolv kommuner, däribland Mellerud och Dals Ed.

Länsstyrelsen i Västra Götaland kommer att fatta tillfälliga beslut om utvidgning av strandskyddet under den tid som krävs fram till slutgiltiga beslut kan fattas. Detta för att värna om strandskyddsområdenas natur- och friluftsvärden.

Upp till sex månader

Lagstiftningen ger möjlighet att fatta sådana beslut under en begränsad period på sex månader, som längst fram till 9 september.

Men för att få fatta slutgiltiga beslut så krävs en ny remissomgång – ”som självklart ska kungöras korrekt för att markägare, myndigheter, organisationer och allmänheten, ska få möjlighet att komma med synpunkter”, skriver länsstyrelsen.

Tolv kommuner berörs, däribland Uddevalla, Vänersborg, Dals Ed och Mellerud. I Mellerud gäller det ett strandskyddsområde till Vänern på 300 meter och till ett flertal sjöar, däribland Ånimmen, på 250 meter.

Har brustit

Regeringen tar bara ställning till det formella i hanteringen och där har alltså länsstyrelsen i Västra Götaland brustit.

Regeringen tar inte ställning till om det är motiverat och lämpligt att utvidga strandskyddet i de aktuella områdena.

Samtidigt som länsstyrelsen fattat de tillfälliga besluten kommer förslagen på remiss. Berörda insatser har möjlighet att yttra sig fram till och med den 29 april innan de slutgiltiga besluten tas.

Länsstyrelsen i Västra Götaland kommer att fatta tillfälliga beslut om utvidgning av strandskyddet under den tid som krävs fram till slutgiltiga beslut kan fattas. Detta för att värna om strandskyddsområdenas natur- och friluftsvärden.

Upp till sex månader

Lagstiftningen ger möjlighet att fatta sådana beslut under en begränsad period på sex månader, som längst fram till 9 september.

Men för att få fatta slutgiltiga beslut så krävs en ny remissomgång – ”som självklart ska kungöras korrekt för att markägare, myndigheter, organisationer och allmänheten, ska få möjlighet att komma med synpunkter”, skriver länsstyrelsen.

Tolv kommuner berörs, däribland Uddevalla, Vänersborg, Dals Ed och Mellerud. I Mellerud gäller det ett strandskyddsområde till Vänern på 300 meter och till ett flertal sjöar, däribland Ånimmen, på 250 meter.

Har brustit

Regeringen tar bara ställning till det formella i hanteringen och där har alltså länsstyrelsen i Västra Götaland brustit.

Regeringen tar inte ställning till om det är motiverat och lämpligt att utvidga strandskyddet i de aktuella områdena.

Samtidigt som länsstyrelsen fattat de tillfälliga besluten kommer förslagen på remiss. Berörda insatser har möjlighet att yttra sig fram till och med den 29 april innan de slutgiltiga besluten tas.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.