2016-03-16 18:42

2016-03-16 18:42

Unga européer möts i Åmål

ÅMÅL: Ungdomsutbyte med frivilligarbete i fokus

Om en knapp månad hålls en europeisk ungdomskonferens i Åmål om ideellt arbete. Ungdomar från Sverige, Polen, Rumänien, Spanien och Portugal flyttar in på Örnäs för att under fem dagar diskutera frivilliginsatsers betydelse, inte minst för social integration.

Det europeiska ungdomsutbytet handlar om hur man kan få fler unga att engagera sig ideellt, men också om värdet som frivilligarbete kan ha dels för den personliga utvecklingen, dels som en merit för den framtida karriären. Ungdomar med ledare från Sverige, Polen, Rumänien, Spanien och Portugal kommer att bo och arbeta på Örnäs camping och på Kamratgården den 11–17 april.

I torsdags träffades representanter för tre av de fem deltagande organisationerna i Åmål för att förbereda konferensen och göra klart programmet. Kristine Geimure från Samverket i Åmål var värd för Igor Pronobis, från Bydgoszcz i norra Polen, som arbetar för en organisation som heter Youth of Europe, och för Franscesca Giorgetti, som kommer från Milano i Italien, men representerar den portugisiska organisationen Onda verde i Porto.

Deltog på distans

De huvudansvariga från Spanien och Polen hade inte möjlighet att komma till Sverige, utan deltog i arbetet på distans.

Sveriges representanter i utbytet kommer från Karlbergsgymnasiet. Det kommer att vara två Åmålsungdomar och två nyanlända ungdomar, för att få med fler kulturer, men också för att ett av områdena som ska diskuteras är frivilligarbetets betydelse för mångkultur och integration.

– Vi ser det här som en möjlighet att se hur andra länder arbetar. Inte minst tycker vi att det kommer att bli intressant att lära av hur den här organisationen Samverket och Sverige välkomnar flyktingar och asylsökande, säger Igor Pronobis, som är ansvarig för den polska delegationen, men som inte själv kommer att delta i konferensen

Förutom workshops, paneldiskussion, brainstorming, presentationer och informationer, blir det bland annat skattjakt i Åmål och en båtutflykt i Tösse skärgård. Alla ungdomar kommer även att få testa svenska seder, som att äta surströmming.

Europa Direkt-kontoret har hållit i liknande konferenser i Åmål tidigare, med andra teman. Men den här gången är det frivilligcentralen Samverket som arrangerar ungdomsutbytet.

Knyta kontakter

Deltagarna ska jämföra arbetssätt och lära sig av varandra. Genom att de lär känna varandra är tanken också att de kan ha nytta av sina nya kontakter i framtiden.

– Utbytet är en möjlighet att visa olika verkligheter och förutsättningar och att få lära känna varandras länder. Det är en chans att öppna ungdomarnas blick för möjligheterna som finns utomlands. Som jag, det här är min första gång i Sverige, säger Francesca Giorgetti.

Även Åmålsborna kommer att få ta del av konferensen, för en av programpunkterna är att arrangera ett stort, internationellt integrationskafé i Plantaget.

Det europeiska ungdomsutbytet handlar om hur man kan få fler unga att engagera sig ideellt, men också om värdet som frivilligarbete kan ha dels för den personliga utvecklingen, dels som en merit för den framtida karriären. Ungdomar med ledare från Sverige, Polen, Rumänien, Spanien och Portugal kommer att bo och arbeta på Örnäs camping och på Kamratgården den 11–17 april.

I torsdags träffades representanter för tre av de fem deltagande organisationerna i Åmål för att förbereda konferensen och göra klart programmet. Kristine Geimure från Samverket i Åmål var värd för Igor Pronobis, från Bydgoszcz i norra Polen, som arbetar för en organisation som heter Youth of Europe, och för Franscesca Giorgetti, som kommer från Milano i Italien, men representerar den portugisiska organisationen Onda verde i Porto.

Deltog på distans

De huvudansvariga från Spanien och Polen hade inte möjlighet att komma till Sverige, utan deltog i arbetet på distans.

Sveriges representanter i utbytet kommer från Karlbergsgymnasiet. Det kommer att vara två Åmålsungdomar och två nyanlända ungdomar, för att få med fler kulturer, men också för att ett av områdena som ska diskuteras är frivilligarbetets betydelse för mångkultur och integration.

– Vi ser det här som en möjlighet att se hur andra länder arbetar. Inte minst tycker vi att det kommer att bli intressant att lära av hur den här organisationen Samverket och Sverige välkomnar flyktingar och asylsökande, säger Igor Pronobis, som är ansvarig för den polska delegationen, men som inte själv kommer att delta i konferensen

Förutom workshops, paneldiskussion, brainstorming, presentationer och informationer, blir det bland annat skattjakt i Åmål och en båtutflykt i Tösse skärgård. Alla ungdomar kommer även att få testa svenska seder, som att äta surströmming.

Europa Direkt-kontoret har hållit i liknande konferenser i Åmål tidigare, med andra teman. Men den här gången är det frivilligcentralen Samverket som arrangerar ungdomsutbytet.

Knyta kontakter

Deltagarna ska jämföra arbetssätt och lära sig av varandra. Genom att de lär känna varandra är tanken också att de kan ha nytta av sina nya kontakter i framtiden.

– Utbytet är en möjlighet att visa olika verkligheter och förutsättningar och att få lära känna varandras länder. Det är en chans att öppna ungdomarnas blick för möjligheterna som finns utomlands. Som jag, det här är min första gång i Sverige, säger Francesca Giorgetti.

Även Åmålsborna kommer att få ta del av konferensen, för en av programpunkterna är att arrangera ett stort, internationellt integrationskafé i Plantaget.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.