2016-03-16 08:45

2016-03-16 08:45

Dalsländska emigrantöden

ÅMÅL: Radioprataren Elisabeth Renström föreläser på Kulturhuset

På lördag firas släktforskningens dag med en föreläsning på Kulurhuset i Åmål om vad som hände med några av de dalsländska USA-emigranterna.

Det är frilansjournalisten Elisabeth Renström som har bjudits in för att dela med sig av sina historiska kunskaper på Kulturhuset. Några kommer säkert att känna igen hennes röst från P1-programmet ”Släktband”, som hon leder ihop med Gunilla Nordlund. I programmet använder sig Elisabeth Renström av såväl moderna som vedertagna hjälpmedel för att forska på enskilda släkter och livsöden.

Fina utmärkelser

”Släktband” hade premiär den 7 november 2004 och har sedan dess belönats med flera prestigefulla utmärkelser, bland annat Stora Radiopriset i kategorin Årets folkbildare (2010).

Föreläsningen är en del av släktforskningens dag och anordnas i samarbete mellan Åmåls Kulturhus, Åmåls Släktforskare och Studieförbundet Vuxenskolan. Samma arrangörer låg även bakom en förläsning om DNA-släktforskning, som hölls på Kulturhuset i förra månaden.

Det är frilansjournalisten Elisabeth Renström som har bjudits in för att dela med sig av sina historiska kunskaper på Kulturhuset. Några kommer säkert att känna igen hennes röst från P1-programmet ”Släktband”, som hon leder ihop med Gunilla Nordlund. I programmet använder sig Elisabeth Renström av såväl moderna som vedertagna hjälpmedel för att forska på enskilda släkter och livsöden.

Fina utmärkelser

”Släktband” hade premiär den 7 november 2004 och har sedan dess belönats med flera prestigefulla utmärkelser, bland annat Stora Radiopriset i kategorin Årets folkbildare (2010).

Föreläsningen är en del av släktforskningens dag och anordnas i samarbete mellan Åmåls Kulturhus, Åmåls Släktforskare och Studieförbundet Vuxenskolan. Samma arrangörer låg även bakom en förläsning om DNA-släktforskning, som hölls på Kulturhuset i förra månaden.