2016-03-16 17:45

2016-03-16 17:46

Åmåls inriktning är en skola för centralorten

SKOLAN: Beslut tidigast i höst

Beslutsfattarna i Åmål inriktar sig allt mer på att det ska bli en enda låg- och mellanstadieskola i centralorten.
– Andemeningen är ju den. Så har det sett ut en längre tid, säger kommunalrådet Michael Karlsson (S).

Åmål har kommit allt närmare en grundskola, från förskoleklass till årskurs 6, för hela centralorten. På annat sätt kan man inte tolka kommunstyrelsens beslut vid det senaste sammanträdet.

Efter förslag från styrgruppen för skolans utveckling, har kommunstyrelsen beslutat att föreslå kommunfullmäktige att fatta ett inriktningsbeslut om en enda skola för centrala Åmål.

Till fullmäktige

Fullmäktige tar upp frågan vid mötet på onsdag i nästa vecka.

– Det här är ett sätt att komma framåt i processen, säger kommunalrådet Michael Karlsson (S). Nu utreder vi kostnaden för en skola först och så får vi ta ställning om det är rimligt att genomföra. Om det skulle bli ett nej där, så tar det inte lika lång tid att räkna på kostnaden för två skolor. Vi har en ganska bra bild av kostnaden för att driva två skolor och också av renoveringsbehoven för Södra skolan.

Den fortsatta processen och arbetet ska inrikta sig mot en skola – för att få fram ett kostnadsförslag. Det förslaget blir sedan underlag för det slutgiltiga beslutet i kommunfullmäktige.

Inget beslut nu

I kommunstyrelsen i förra veckan fick Michael Karlsson igenom ett tillägg till styrgruppens förslag, där det förtydligas att det arbete som nu görs gäller att arbeta fram ett kostnadsförslag för bygget av en grundskola.

– Detta för att förtydliga för alla berörda att vi i det här läget inte tar något beslut om att det bara är en skola som gäller, säger Karlsson.

– Samtidigt har ju andemeningen varit att inrikta oss mot att bygga en grundskola. Så har vi resonerat en längre tid, i de olika grupper som arbetar med frågan.

Åkab upphandlar

Åkab är i slutskedet av upphandlingsarbetet, när det gäller en så kallad partneringsentreprenör, en samarbetspartner som är med från början, tar fram ritningar, utarbetar förfrågningsunderlag och tar fram kostnadskalkyler.

Så fort upphandlingen är klar, kan arbetet ta fart på allvar.

I tisdags reste en stor grupp politiker och tjänstemän från Åmål, cirka 50 personer, till Göteborg för studiebesök på två skolor: Taubeskolan och Västerhedsskolan. Syftet var att få inspiration och idéer till lösningar som passar för Åmål.

– Det var bra att få se rätt så nybyggda skolor och höra hur de resonerat. Sen är det ju stor skillnad mellan Åmål och Göteborg. Men de var ganska öppna med att berätta vad som gått fel i processen och vi fick råd om vad vi ska göra och inte göra.

Inte före sommaren

I slutet av april eller i början på maj blir det ytterligare en studieresa, då till tre skolor i Stockholmsområdet.

Beslutsprocessen i skolfrågan har utvecklats i flera olika steg. I december i fjol beslutades till exempel att planerna, förutom klass 1-6, också skulle inrymma förskolan. Det senaste beskedet var att ett beslut om skolbygget ska kunna tas i maj eller juni. Nu är läget snarare så att det kanske under tidig höst kan tas ett beslut om det är en grundskola som ska bli inriktningen, eller inte.

– Möjligen kan vi få en delrapport före sommaren om hur vi ligger till, men jag skulle tro att i början på hösten kan vi ta ett beslut om vi skall ha en skola eller två. Man får komma ihåg att det är ett stort beslut för oss i Åmål och vilket beslut vi än tar så måste vi leva med det i minst 50 år, säger kommunalrådet Michael Karlsson.

Åmål har kommit allt närmare en grundskola, från förskoleklass till årskurs 6, för hela centralorten. På annat sätt kan man inte tolka kommunstyrelsens beslut vid det senaste sammanträdet.

Efter förslag från styrgruppen för skolans utveckling, har kommunstyrelsen beslutat att föreslå kommunfullmäktige att fatta ett inriktningsbeslut om en enda skola för centrala Åmål.

Till fullmäktige

Fullmäktige tar upp frågan vid mötet på onsdag i nästa vecka.

– Det här är ett sätt att komma framåt i processen, säger kommunalrådet Michael Karlsson (S). Nu utreder vi kostnaden för en skola först och så får vi ta ställning om det är rimligt att genomföra. Om det skulle bli ett nej där, så tar det inte lika lång tid att räkna på kostnaden för två skolor. Vi har en ganska bra bild av kostnaden för att driva två skolor och också av renoveringsbehoven för Södra skolan.

Den fortsatta processen och arbetet ska inrikta sig mot en skola – för att få fram ett kostnadsförslag. Det förslaget blir sedan underlag för det slutgiltiga beslutet i kommunfullmäktige.

Inget beslut nu

I kommunstyrelsen i förra veckan fick Michael Karlsson igenom ett tillägg till styrgruppens förslag, där det förtydligas att det arbete som nu görs gäller att arbeta fram ett kostnadsförslag för bygget av en grundskola.

– Detta för att förtydliga för alla berörda att vi i det här läget inte tar något beslut om att det bara är en skola som gäller, säger Karlsson.

– Samtidigt har ju andemeningen varit att inrikta oss mot att bygga en grundskola. Så har vi resonerat en längre tid, i de olika grupper som arbetar med frågan.

Åkab upphandlar

Åkab är i slutskedet av upphandlingsarbetet, när det gäller en så kallad partneringsentreprenör, en samarbetspartner som är med från början, tar fram ritningar, utarbetar förfrågningsunderlag och tar fram kostnadskalkyler.

Så fort upphandlingen är klar, kan arbetet ta fart på allvar.

I tisdags reste en stor grupp politiker och tjänstemän från Åmål, cirka 50 personer, till Göteborg för studiebesök på två skolor: Taubeskolan och Västerhedsskolan. Syftet var att få inspiration och idéer till lösningar som passar för Åmål.

– Det var bra att få se rätt så nybyggda skolor och höra hur de resonerat. Sen är det ju stor skillnad mellan Åmål och Göteborg. Men de var ganska öppna med att berätta vad som gått fel i processen och vi fick råd om vad vi ska göra och inte göra.

Inte före sommaren

I slutet av april eller i början på maj blir det ytterligare en studieresa, då till tre skolor i Stockholmsområdet.

Beslutsprocessen i skolfrågan har utvecklats i flera olika steg. I december i fjol beslutades till exempel att planerna, förutom klass 1-6, också skulle inrymma förskolan. Det senaste beskedet var att ett beslut om skolbygget ska kunna tas i maj eller juni. Nu är läget snarare så att det kanske under tidig höst kan tas ett beslut om det är en grundskola som ska bli inriktningen, eller inte.

– Möjligen kan vi få en delrapport före sommaren om hur vi ligger till, men jag skulle tro att i början på hösten kan vi ta ett beslut om vi skall ha en skola eller två. Man får komma ihåg att det är ett stort beslut för oss i Åmål och vilket beslut vi än tar så måste vi leva med det i minst 50 år, säger kommunalrådet Michael Karlsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.