2016-03-11 15:55

2016-03-11 15:55

Sämre siffror än övriga Dalsland

NÄRINGSLIV: Åmål har få unga företagare

Framgångarna för Karlbergsgymnasiets UF-elever har ännu inte gett några större avtryck i verkligheten. Åmål har fortfarande den lägsta andelen unga företagare bland Dalslandskommunerna.

Bara 4,2 procent av alla Åmålsbor mellan 16–34 år har drivit egna företag under det gångna året. Bara Vänersborg och Trollhättan har lägre procentandelar i Fyrbodal. Det framgår av färsk statistik från intresseorganisationen Svenskt Näringsliv.

Som jämförelse är hela 7,2 procent de unga i Mellerud företagsamma, medan Färgelandas och Dals Eds procentandelar ligger på 7,0 respektive 6,7. Även Bengtsfors kommuns procentandel är högre än Åmåls, om än marginellt (4,7).

Rankingmässigt såg situationen exakt likadan ut i fjol.

Liten förbättring

Totalt sett fanns det i fjol 1 008 personer mellan 16–74 år som drev företag i Åmåls kommun. Siffran är något bättre än fjolårets (967), men det innebär inte något avancemang i kommunrankingen över Fyrbodal. Både 2014 och 2015 hade alla kommuner i området, utom Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan, en högre andel företagsamma än Åmål.

Den enda tabellen där Åmål inte ligger sist bland Dalslandskommunerna handlar om nystartade företag. Där svarade Bengtsfors i fjol för den lägsta noteringen i hela Västra Götaland med 9,4 nyföretagare per 1 000 invånare. I Åmål var motsvarande andel 12 per 1 000, vilket är bättre än Dals Ed, men sämre än Mellerud och Färgelanda.

Tabellen toppas i överlägsen stil av Tanum, där två av hundra kommuninvånare startade nya verksamheter.

Bara 4,2 procent av alla Åmålsbor mellan 16–34 år har drivit egna företag under det gångna året. Bara Vänersborg och Trollhättan har lägre procentandelar i Fyrbodal. Det framgår av färsk statistik från intresseorganisationen Svenskt Näringsliv.

Som jämförelse är hela 7,2 procent de unga i Mellerud företagsamma, medan Färgelandas och Dals Eds procentandelar ligger på 7,0 respektive 6,7. Även Bengtsfors kommuns procentandel är högre än Åmåls, om än marginellt (4,7).

Rankingmässigt såg situationen exakt likadan ut i fjol.

Liten förbättring

Totalt sett fanns det i fjol 1 008 personer mellan 16–74 år som drev företag i Åmåls kommun. Siffran är något bättre än fjolårets (967), men det innebär inte något avancemang i kommunrankingen över Fyrbodal. Både 2014 och 2015 hade alla kommuner i området, utom Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan, en högre andel företagsamma än Åmål.

Den enda tabellen där Åmål inte ligger sist bland Dalslandskommunerna handlar om nystartade företag. Där svarade Bengtsfors i fjol för den lägsta noteringen i hela Västra Götaland med 9,4 nyföretagare per 1 000 invånare. I Åmål var motsvarande andel 12 per 1 000, vilket är bättre än Dals Ed, men sämre än Mellerud och Färgelanda.

Tabellen toppas i överlägsen stil av Tanum, där två av hundra kommuninvånare startade nya verksamheter.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.