2016-03-11 16:16

2016-03-11 20:54

Falsk läkare ringer äldre

ÅMÅL: Bedragare uppger att han arbetar på vårdcentral

Minst en äldre person i Åmåls kommun har på sistone blivit uppringd av en man som uppger att han är läkare på en lokal vårdcentral, utan att vara det. Syftet med samtalen är att lura till sig pengar. Liknande försök till bedrägerier rapporteras från olika delar av landet.
– Väldigt obehagligt, säger chefen på Närhälsans vårdcentral i Åmål Maria Bruhn.

Det är Närhälsan som varnar för bedragaren i social media. Där skriver de bland annat att han är mycket vältalig och presenterar sig med vanliga son-namn.

– I Åmål är det närstående till en äldre person som har signalerat till oss att en bedragare är i farten. Ärendet har lämnats vidare till vår interna säkerhetsavdelning, säger Maria Bruhn.

Liknande fall har förekommit även på andra platser i Västra Götaland.

Två scenarior

I det ena av två kända scenarior presenterar sig den misstänkte bedragaren som läkare på en lokal vårdcentral, sedan säger han att det har kommit en ny revolutionerande medicin som patienten bör få. Men för att kunna importera medicinen från utlandet krävs det att patienten sätter in pengar på ett bankkonto.

I det andra scenariot erbjuder den falske läkaren deltagande i en forskningsstudie, som skulle gagna personens hälsa. Men för att få delta krävs det att en startavgift på 5 000 kronor sätts in på ett bankkonto.

Ingen polisanmälan

Förutom en vårdcentral i Åmål har mannen även uppgett att han ringer från Närhälsan Odens vårdcentral i Falköping och Närhälsan Dalum vårdcentral i Ulricehamn. En riktig läkare hos Närhälsan skulle aldrig kontakta patienter för att fråga efter pengar.

– Fruktansvärt tråkigt och väldigt obehagligt att någon beter sig på det här sättet, säger Maria Bruhn.

Åmålspolisen har ännu inte fått in någon anmälan mot den misstänkte bedragaren.

Liknande bedrägeriförsök har tidigare rapporterats i bland annat Kronobergs län, Stockholmsområdet och Dalarna.

Det är Närhälsan som varnar för bedragaren i social media. Där skriver de bland annat att han är mycket vältalig och presenterar sig med vanliga son-namn.

– I Åmål är det närstående till en äldre person som har signalerat till oss att en bedragare är i farten. Ärendet har lämnats vidare till vår interna säkerhetsavdelning, säger Maria Bruhn.

Liknande fall har förekommit även på andra platser i Västra Götaland.

Två scenarior

I det ena av två kända scenarior presenterar sig den misstänkte bedragaren som läkare på en lokal vårdcentral, sedan säger han att det har kommit en ny revolutionerande medicin som patienten bör få. Men för att kunna importera medicinen från utlandet krävs det att patienten sätter in pengar på ett bankkonto.

I det andra scenariot erbjuder den falske läkaren deltagande i en forskningsstudie, som skulle gagna personens hälsa. Men för att få delta krävs det att en startavgift på 5 000 kronor sätts in på ett bankkonto.

Ingen polisanmälan

Förutom en vårdcentral i Åmål har mannen även uppgett att han ringer från Närhälsan Odens vårdcentral i Falköping och Närhälsan Dalum vårdcentral i Ulricehamn. En riktig läkare hos Närhälsan skulle aldrig kontakta patienter för att fråga efter pengar.

– Fruktansvärt tråkigt och väldigt obehagligt att någon beter sig på det här sättet, säger Maria Bruhn.

Åmålspolisen har ännu inte fått in någon anmälan mot den misstänkte bedragaren.

Liknande bedrägeriförsök har tidigare rapporterats i bland annat Kronobergs län, Stockholmsområdet och Dalarna.