2016-03-08 12:18

2016-03-08 12:18

Björn Borg och strippor på Åmåls fotofest

ÅMÅL: Toppfotograferna Jacob Forsell och Sanna Sjöswärd ställer ut uppmärksammade bilder på fotofesten

Två tunga affischnamn är klara för Åmåls fotofest, som drar i gång den 30 april. Medan Jacob Forsell visar bilder av en ung tennislegend på uppgång, så har Sanna Sjöswärd grottat ner sig i scenkonstnärer av det mer lugubra slaget.

Som mångårig pressfotograf på Expressen har Jacob Forsell bland andra plåtat författaren Astrid Lindgren, statsministern Olof Palme och den spanske diktatorn Franco. Men mest uppmärksamhet har han kanske ändå fått för sina närgånga bilder av en långhårig bolltalang från Södertälje. Det är också dessa som han kommer att ställa ut på Kulturhuset i Åmål, från den 30 april till den 7 maj. Utställningen heter ”Åren med Björn Borg” och har tidigare visats på bland annat Kalmar slott.

Löpte parallellt

Även om Jacob Forsell är tio år äldre än Björn Borg, så löpte deras karriärer parallellt under stora delar av 1970-talet. Kameran var med både vid de stora triumferna och i den triviala vardagen med mat, resor och svettiga omklädningsrum.

Efter kvällstidningskarriären (1964–1990) arbetade Jacob Forsell som biträdande informationschef för Cancerfonden i sju år, innan han blev frilansfotograf och bokredaktör. Under större delen av 1980-talet var han också ordförande i Pressfotografernas Klubb. Mest anmärkningsvärt från denna tid är att han fick en lag uppkallad efter sig, Lex Forsell, som skyddar fotografernas upphovsrätt.

Det andra affischnamnet som är klart för Åmåls fotofest är Sanna Sjöswärd. Hon kommer både att ställa ut bilder och hålla en workshop i porträttfotografering.

Varnade allmänheten

Utställningen i fråga heter ”Kleine Nachtrevue” och skildrar strippor som arbetar med sin identitet. När bilderna visades i Sundsvall 2014 kände sig arrangörerna tvungna att gå ut med en varning till allmänheten.

Sanna Sjöswärd är född i Iran och har arbetat som professionell fotograf sedan 2002. Hon har haft flera uppmärksammade utställningar, däribland ”Rötter” och ”Eldsjälar”. Den sistnämnda visades i Åmåls konsthall i samband med Fotofesten 2012.

Som mångårig pressfotograf på Expressen har Jacob Forsell bland andra plåtat författaren Astrid Lindgren, statsministern Olof Palme och den spanske diktatorn Franco. Men mest uppmärksamhet har han kanske ändå fått för sina närgånga bilder av en långhårig bolltalang från Södertälje. Det är också dessa som han kommer att ställa ut på Kulturhuset i Åmål, från den 30 april till den 7 maj. Utställningen heter ”Åren med Björn Borg” och har tidigare visats på bland annat Kalmar slott.

Löpte parallellt

Även om Jacob Forsell är tio år äldre än Björn Borg, så löpte deras karriärer parallellt under stora delar av 1970-talet. Kameran var med både vid de stora triumferna och i den triviala vardagen med mat, resor och svettiga omklädningsrum.

Efter kvällstidningskarriären (1964–1990) arbetade Jacob Forsell som biträdande informationschef för Cancerfonden i sju år, innan han blev frilansfotograf och bokredaktör. Under större delen av 1980-talet var han också ordförande i Pressfotografernas Klubb. Mest anmärkningsvärt från denna tid är att han fick en lag uppkallad efter sig, Lex Forsell, som skyddar fotografernas upphovsrätt.

Det andra affischnamnet som är klart för Åmåls fotofest är Sanna Sjöswärd. Hon kommer både att ställa ut bilder och hålla en workshop i porträttfotografering.

Varnade allmänheten

Utställningen i fråga heter ”Kleine Nachtrevue” och skildrar strippor som arbetar med sin identitet. När bilderna visades i Sundsvall 2014 kände sig arrangörerna tvungna att gå ut med en varning till allmänheten.

Sanna Sjöswärd är född i Iran och har arbetat som professionell fotograf sedan 2002. Hon har haft flera uppmärksammade utställningar, däribland ”Rötter” och ”Eldsjälar”. Den sistnämnda visades i Åmåls konsthall i samband med Fotofesten 2012.