2016-03-04 15:33

2016-03-04 15:33

Modernt framträdande

ÅMÅL: Stor variation på både uttryckssätt och sinnesstämningar

Genom att kombinera text, bild och musik höjde serietecknaren Henri Gylander torsdagens författarkväll till en ny nivå. Efter hans allvarsamma berättelser om livet, tog Sven Olov Karlsson vid och lättade upp stämningen med sina humoristiska texter om Västmanland.

Den första författaren under torsdagens författarkväll på Café XO bjöd på ett annorlunda framträdande. Den sverigefinska serietecknaren Henri Gylander kombinerade både text, bild och musik när han läste högt ur sin grafiska novellsamling ”Livet före döden”. Bilderna från boken visades på en storbildsskärm medan bakgrundsmusik och ljudeffekter förstärkte känslorna som berättelserna väckte.

– Alla uttryckssätt har sina möjligheter och begränsningar. En kombination av olika kreativa tekniker kan generera i en komplexare helhet, säger Henri Gylander.

Stor seriekultur

Det var i samband med en 30-årskris som Henri Gylander började ägna sig åt serieteckning för vuxna. Dessförinnan hade han arbetat ihop med proggrockbandet Ginger Trees, men tyckte inte att musiken räckte till som uttryckssätt. Han ville bredda sig i sin kreativitet och hoppade på en serieskola i Malmö.

– I flera år tänkte jag på serier som ytlig underhållning för ungdomar. Men jag upptäckte att genren innefattar så mycket mer än till exempel Batman och Hälge. Det finns en stor seriekultur för vuxna i Sverige, säger Henri Gylander.

Allvarsamma texter

Henri Gylander skriver oftast utifrån ett samhällsrelaterat tema eller egenupplevda händelser. Han senaste novellsamling, ”Livet före döden”, består av sju allvarsamma serienoveller. Tre grundfrågeställningar som diskuteras är vad det innebär att leva, vad som förväntas av en som människa och hur mycket man egentligen tar för givet. Henri Gylander var det enda av sina föräldrars fyra barn som fick leva i mer än bara några minuter. Därmed lärde han sig i tidig ålder att inte ta livet för givet och uppskatta allt vad det innebär, glädje likväl som sorg.

– Ibland är det jobbigt att vända ut och in på sig själv i skrivandeprocessen. Men jag tycker att det är mer angeläget att skriva om det som är personligt, även om det är smärtsamt, säger Henri Gylander.

Humor i centrum

Kvällens andre författare, Sven Olov Karlsson, har lovat sig själv att aldrig skriva en roman om en kommissarie eller journalist som löser mord på Gotland eller Öland. Inte ens under pseudonym. Hans senaste bok, ”Västmanland”, som är författarens första novellsamling handlar i stället om just Västmanland. Med ett kapitel per kommun skildrar han sitt hemlandskap.

– Jag har använt kommunerna som lådor där jag har stoppat ner berättelserna och låtit dem växa fram, säger Sven Olov Karlsson.

Variationen på novellerna är påtalande. En av dem handlar om en man som kämpar för sitt liv för att få sin första bok publicerad. En annan om en alkemist som vill framställa guld, men som lyckas med något helt annat. En tredje om en kvinna vars psykoterapeut har fått för sig att hon är suicid, bara för att självmordsstatistiken i Västmanland är anmärkningsvärt hög. Kännetecknade för samtliga noveller är den humoristiska tonen.

– Humor gör det roliga roligare och kan göra det allvarsamma lättare att diskutera, säger Sven Olov Karlsson.

Den första författaren under torsdagens författarkväll på Café XO bjöd på ett annorlunda framträdande. Den sverigefinska serietecknaren Henri Gylander kombinerade både text, bild och musik när han läste högt ur sin grafiska novellsamling ”Livet före döden”. Bilderna från boken visades på en storbildsskärm medan bakgrundsmusik och ljudeffekter förstärkte känslorna som berättelserna väckte.

– Alla uttryckssätt har sina möjligheter och begränsningar. En kombination av olika kreativa tekniker kan generera i en komplexare helhet, säger Henri Gylander.

Stor seriekultur

Det var i samband med en 30-årskris som Henri Gylander började ägna sig åt serieteckning för vuxna. Dessförinnan hade han arbetat ihop med proggrockbandet Ginger Trees, men tyckte inte att musiken räckte till som uttryckssätt. Han ville bredda sig i sin kreativitet och hoppade på en serieskola i Malmö.

– I flera år tänkte jag på serier som ytlig underhållning för ungdomar. Men jag upptäckte att genren innefattar så mycket mer än till exempel Batman och Hälge. Det finns en stor seriekultur för vuxna i Sverige, säger Henri Gylander.

Allvarsamma texter

Henri Gylander skriver oftast utifrån ett samhällsrelaterat tema eller egenupplevda händelser. Han senaste novellsamling, ”Livet före döden”, består av sju allvarsamma serienoveller. Tre grundfrågeställningar som diskuteras är vad det innebär att leva, vad som förväntas av en som människa och hur mycket man egentligen tar för givet. Henri Gylander var det enda av sina föräldrars fyra barn som fick leva i mer än bara några minuter. Därmed lärde han sig i tidig ålder att inte ta livet för givet och uppskatta allt vad det innebär, glädje likväl som sorg.

– Ibland är det jobbigt att vända ut och in på sig själv i skrivandeprocessen. Men jag tycker att det är mer angeläget att skriva om det som är personligt, även om det är smärtsamt, säger Henri Gylander.

Humor i centrum

Kvällens andre författare, Sven Olov Karlsson, har lovat sig själv att aldrig skriva en roman om en kommissarie eller journalist som löser mord på Gotland eller Öland. Inte ens under pseudonym. Hans senaste bok, ”Västmanland”, som är författarens första novellsamling handlar i stället om just Västmanland. Med ett kapitel per kommun skildrar han sitt hemlandskap.

– Jag har använt kommunerna som lådor där jag har stoppat ner berättelserna och låtit dem växa fram, säger Sven Olov Karlsson.

Variationen på novellerna är påtalande. En av dem handlar om en man som kämpar för sitt liv för att få sin första bok publicerad. En annan om en alkemist som vill framställa guld, men som lyckas med något helt annat. En tredje om en kvinna vars psykoterapeut har fått för sig att hon är suicid, bara för att självmordsstatistiken i Västmanland är anmärkningsvärt hög. Kännetecknade för samtliga noveller är den humoristiska tonen.

– Humor gör det roliga roligare och kan göra det allvarsamma lättare att diskutera, säger Sven Olov Karlsson.

  • Emma Bäckström

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.