2016-03-02 09:08

2016-03-02 09:08

Veteraner från USA möter hård skåning

ÅMÅL: Nya bokningar till bluesfesten

Totalt 16 akter är nu klara sommarens Bluesfest i Åmål. Hårdockssångaren Pontus Snibb och två amerikaner med tunga meritlistor sticker ut bland nykomlingarna.

Som frontfigur i Malmöbandet Bonafide har Pontus Snibb både delat scen med hårdrocksikoner som Deep Purple och gjort den officiella signaturmelodin till Sweden Rock Festival. Men när Snibb gästar Åmål i sommar är det en helt annan typ av musik som gäller. Alla låtar kommer från albumet ”A Wreck of Blues” (2014), som spelades in medan Bonafide hade ett avbrott.

– Nu har jag gjort den riktiga bluesplattan, en gång för alla. Jag hade tänkt vänta tills jag fyllt 40–då har man åldern inne för blues, även om man är vit. Att det blev nu beror mest på att skivbolaget låg på, sa sångaren till Sydsvenska Dagbladet i samband med skivsläppet.

Tillsammans med sin pappa, trummisen Håkan Nyberg, och basisten Micke Nilsson ska Pontus Snibb både ge en egen konsert i Åmål och kompa Nisse Hellberg.

På backstageområdet vid djuphamnen kan skåningarna bland annat umgås med amerikanarna Michael Roach och Johnny Mars. Dessa herrar presenterades nyligen som bluesfestivalens fjortonde bokning. Under sin långa och mångfacetterade karriär har 73-årige Johnny Mars samarbetat med alla ifrån rocknestorn B.B. King till popgruppen Bananarama, medan 60-årige Michael Roach var med och grundade det europeiska bluesförbundet. Båda veteranerna är uppvuxna i South Carolina, har munspel som huvudinstrument och bor numera i Storbritannien.

Svenska och engelska

En annan akt som är nybokad till sommarens stora musikhändelse i Åmål är Mönsterås Blues Band. Gruppen bildades 1974 och har sedan dess släppt en lång radda ep-, lp- och cd-skivor. Låtlistan är alltid en blandning av egenkomponerad musik med svenska texter och amerikanska originallåtar på engelska.

1994 firade Mönsterås Blues Band 20-årsjubileum genom att starta Mönsterås Bluesfestival, det enda arrangemanget av sitt slag i Sverige som kan mäta sig med Åmåls Bluesfest vad gäller besökssiffror.

Som frontfigur i Malmöbandet Bonafide har Pontus Snibb både delat scen med hårdrocksikoner som Deep Purple och gjort den officiella signaturmelodin till Sweden Rock Festival. Men när Snibb gästar Åmål i sommar är det en helt annan typ av musik som gäller. Alla låtar kommer från albumet ”A Wreck of Blues” (2014), som spelades in medan Bonafide hade ett avbrott.

– Nu har jag gjort den riktiga bluesplattan, en gång för alla. Jag hade tänkt vänta tills jag fyllt 40–då har man åldern inne för blues, även om man är vit. Att det blev nu beror mest på att skivbolaget låg på, sa sångaren till Sydsvenska Dagbladet i samband med skivsläppet.

Tillsammans med sin pappa, trummisen Håkan Nyberg, och basisten Micke Nilsson ska Pontus Snibb både ge en egen konsert i Åmål och kompa Nisse Hellberg.

På backstageområdet vid djuphamnen kan skåningarna bland annat umgås med amerikanarna Michael Roach och Johnny Mars. Dessa herrar presenterades nyligen som bluesfestivalens fjortonde bokning. Under sin långa och mångfacetterade karriär har 73-årige Johnny Mars samarbetat med alla ifrån rocknestorn B.B. King till popgruppen Bananarama, medan 60-årige Michael Roach var med och grundade det europeiska bluesförbundet. Båda veteranerna är uppvuxna i South Carolina, har munspel som huvudinstrument och bor numera i Storbritannien.

Svenska och engelska

En annan akt som är nybokad till sommarens stora musikhändelse i Åmål är Mönsterås Blues Band. Gruppen bildades 1974 och har sedan dess släppt en lång radda ep-, lp- och cd-skivor. Låtlistan är alltid en blandning av egenkomponerad musik med svenska texter och amerikanska originallåtar på engelska.

1994 firade Mönsterås Blues Band 20-årsjubileum genom att starta Mönsterås Bluesfestival, det enda arrangemanget av sitt slag i Sverige som kan mäta sig med Åmåls Bluesfest vad gäller besökssiffror.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.