2016-03-01 12:31

2016-03-02 16:18

Två Åmålskillar uttagna till SM 2016 i Malmö

SVERIGE: Karlbergsgymnasiet fortsätter producera talangfulla svetsare

Uttagningarna till svets-SM 2016 är avklarade. 34 gallrades ner till sex. Två av dem som tog sig vidare är skolade på Karlbergsgymnasiet i Åmål.
– Ännu en fjäder i hatten för Karlberg, säger Kenneth Stålhandske, lärare på skolans industriprogram.

Karlbergsgymnasiet ligger i framkanten när det gäller att producera skickliga svetsare i Sverige. Tidigare har Karl Johansson, Markus Fredriksson och Jimmie Karlsson tagit sig till yrkes-VM genom att koras till svenska mästare. Nu ligger förhoppningarna på Jonathan Larsson och Niklas Sandelius som har kvalat sig in till årets upplaga av svets-SM.

– Det är två killar med en fallenhet för hantverket. Men det som gör dem till vinnare är att de har en stark vilja, är mästerliga på att fokusera och håller siktet på målet, säger Kenneth Stålhandske som är lärare på Karlbergsgymnasiets industriprogram.

Två av sex från Åmål

I slutet av januari ställdes Åmålskillarna mot de 15 bästa svetsarna i Sydsverige, när deltävlingen i Osby avgjordes. Kvaltävlingen bestod av sju moment, så som att svetsa ihop rör och utföra v-fogar på ett så snyggt sätt som möjligt. Alla arbeten bedömdes och poängsattes av en jury.

Svetsarna från Mellansverige möttes i Haninge, och Nordsverige i Piteå. Totalt deltog 34 svetsare. De sex med bäst poäng från samtliga distrikt, gick vidare till svets-SM som hålls i Malmö den 11-13 maj.

Trea och fyra

Bronsplatsen tog 20-årige Niklas Sandelius, med 74, 648 poäng. Han är före detta student på Karlbergsgymnasiet och studerar numera på yrkeshögskolan i Osby.

Jonathan Larsson, som läser sista året på Karlbergsgymnasiet, var honom tätt i hälarna. Med 73, 823 poäng knep han fjärdeplatsen.

– Genom att ta sig till SM har killarna säkrat sin framtid inom branschen. Med en stor tävling i ryggen kommer de att vara eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Kenneth Stålhandske.

Förhoppningen är att någon av dem ska följa sina föregångare i spåren och se till att ännu en Åmålskille representerar Sverige i yrkes-VM, som hålls i Abu Dhabi hösten 2017.

– Efter OS och fotbolls-VM är yrkes-VM världens tredje största tävling. Det är verkligen en livsupplevelse, säger Kenneth Stålhandske.

Karlbergsgymnasiet ligger i framkanten när det gäller att producera skickliga svetsare i Sverige. Tidigare har Karl Johansson, Markus Fredriksson och Jimmie Karlsson tagit sig till yrkes-VM genom att koras till svenska mästare. Nu ligger förhoppningarna på Jonathan Larsson och Niklas Sandelius som har kvalat sig in till årets upplaga av svets-SM.

– Det är två killar med en fallenhet för hantverket. Men det som gör dem till vinnare är att de har en stark vilja, är mästerliga på att fokusera och håller siktet på målet, säger Kenneth Stålhandske som är lärare på Karlbergsgymnasiets industriprogram.

Två av sex från Åmål

I slutet av januari ställdes Åmålskillarna mot de 15 bästa svetsarna i Sydsverige, när deltävlingen i Osby avgjordes. Kvaltävlingen bestod av sju moment, så som att svetsa ihop rör och utföra v-fogar på ett så snyggt sätt som möjligt. Alla arbeten bedömdes och poängsattes av en jury.

Svetsarna från Mellansverige möttes i Haninge, och Nordsverige i Piteå. Totalt deltog 34 svetsare. De sex med bäst poäng från samtliga distrikt, gick vidare till svets-SM som hålls i Malmö den 11-13 maj.

Trea och fyra

Bronsplatsen tog 20-årige Niklas Sandelius, med 74, 648 poäng. Han är före detta student på Karlbergsgymnasiet och studerar numera på yrkeshögskolan i Osby.

Jonathan Larsson, som läser sista året på Karlbergsgymnasiet, var honom tätt i hälarna. Med 73, 823 poäng knep han fjärdeplatsen.

– Genom att ta sig till SM har killarna säkrat sin framtid inom branschen. Med en stor tävling i ryggen kommer de att vara eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Kenneth Stålhandske.

Förhoppningen är att någon av dem ska följa sina föregångare i spåren och se till att ännu en Åmålskille representerar Sverige i yrkes-VM, som hålls i Abu Dhabi hösten 2017.

– Efter OS och fotbolls-VM är yrkes-VM världens tredje största tävling. Det är verkligen en livsupplevelse, säger Kenneth Stålhandske.

  • Emma Bäckström

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.