2016-03-01 10:59

2016-03-01 10:59

Finsk illustratör möter journalist på författarkväll

ÅMÅL: Annorlunda på Café XO

Torsdagens författarkväll på Café XO i Åmål gästas av den sverigefinska serietecknaren Henri Gylander och journalisten Sven Olov Karlsson, som hämtat mycket inspiration från ruckel.

Helsingforsfödde Henri Gylander är, som det brukar heta, en man med många strängar på sin lyra. 2003 skivdebuterade han med proggrockbandet Ginger Trees, men eftersom musik är ett begränsat uttrycksmedel började han så småningom ägna sig åt serietecknande för vuxna i stället. Tove Jansson är en av inspirationskällorna.

Känsla och syn

I fjol släppte Henri Gylander sin sjätte bok, den grafiska novellsamlingen ”Livet före döden”. Handlingen kretsar kring drömmar, fantasier och verkligheten, både den som syns och den som känns.

På Café XO i Åmål får Gylander sällskap av författaren och jorunalisten Sven Olov Karlsson från Norberg. Hemma i Västmanland är han kanske framför allt känd som lokal radiokrönikör, men nationellt sett har han haft mest framgång med sina reportageböcker. Tillsammans med fotografen Philip Pereira dos Reis har Karlsson bland annat gett ut två uppskattade verk om svenska ödehus.

För tillfället är Sven Olov Karlsson aktuell med novellsamlingen ”Västmanland”. Med ett kapitel per kommun skildrar han sitt hemlandskap.

– En stark samling som ger intensivt liv åt en hel liten värld, skrev Dagens Nyheters recensent Malin Ullgren i samband med släppet.

Helsingforsfödde Henri Gylander är, som det brukar heta, en man med många strängar på sin lyra. 2003 skivdebuterade han med proggrockbandet Ginger Trees, men eftersom musik är ett begränsat uttrycksmedel började han så småningom ägna sig åt serietecknande för vuxna i stället. Tove Jansson är en av inspirationskällorna.

Känsla och syn

I fjol släppte Henri Gylander sin sjätte bok, den grafiska novellsamlingen ”Livet före döden”. Handlingen kretsar kring drömmar, fantasier och verkligheten, både den som syns och den som känns.

På Café XO i Åmål får Gylander sällskap av författaren och jorunalisten Sven Olov Karlsson från Norberg. Hemma i Västmanland är han kanske framför allt känd som lokal radiokrönikör, men nationellt sett har han haft mest framgång med sina reportageböcker. Tillsammans med fotografen Philip Pereira dos Reis har Karlsson bland annat gett ut två uppskattade verk om svenska ödehus.

För tillfället är Sven Olov Karlsson aktuell med novellsamlingen ”Västmanland”. Med ett kapitel per kommun skildrar han sitt hemlandskap.

– En stark samling som ger intensivt liv åt en hel liten värld, skrev Dagens Nyheters recensent Malin Ullgren i samband med släppet.