2016-02-24 16:15

2016-02-24 16:15

"Varje krona är viktig"

ÅMÅL: Mjölkbonden Ulrika Bäckström ger tummen upp till Arlas sparpaket

Först avslöjades omfattande slöserier bland cheferna, sedan presenterades ett kraftigt sparpaket. Åmålsbonden Ulrika Bäckström tror att händelserna som har skakat Arla kan stärka koncernen på sikt.

Denna vecka anordnades ett stort möte med närmare 200 av Arlas mjölkbönder i Halmstad. Sammankomsten hade ingenting med den senaste tidens turbulens att göra, utan handlade om vardagliga saker som bokslut.

Med på mötet fanns bland andra Åmålsbon Ulrika Bäckström, ordförande i Västra Arla-kretsen. Hon ställer sig utan att tveka bakom det sparpaket som nyligen presenterades, vilket innebär att omkring 500 av totalt 7 000 jobb i mejerikoncernen ser ut att försvinna.

– Förslaget är bra, säger Ulrika Bäckström. Vi måste spara och det har varit för mycket folk i koncernen.

Kommer besparingen att gynna er mjölkbönder?

– Inte på kort sikt. Arla är ett för stort företag för att så små förändringar ska kunna märkas direkt. Sparpaketet i sig är mest en goodwill-grej, men det är ändå bra när ledningen tar tag i problem.

Tre gånger på mindre än ett år har tv-programmet ”Uppdrag granskning” fokuserat på Arla. Det senaste avslöjandet handlade om hur vissa chefer spenderat böndernas mjölkpengar på sprit, resor och krogbesök.

Liksom många andra reagerade Ulrika Bäckström när hon såg reportaget, men hon tycker också att det var lite väl hårdvinklat.

– Journalisterna hade rotat fram varenda människa som använt tjänstekorten på fel sätt. Det kanske är bra att vara övertydlig om vad som gått fel, men egentligen hade Arlas Sverigechef redan dragit i gång ett upprensningsarbete själv, innan programmet spelades in.

Ett annat potentiellt bekymmer för Arla är uppkomsten av nya, lokala mejeriföretag. Sådana planer har diskuterats även i norra Dalsland, men än är det ingen som vågat satsa.

– Det finns ingen gård i Åmålsområdet som kan sälja all mjölk de producerar i närområdet med vinst, säger Ulrika Bäckström.

Denna vecka anordnades ett stort möte med närmare 200 av Arlas mjölkbönder i Halmstad. Sammankomsten hade ingenting med den senaste tidens turbulens att göra, utan handlade om vardagliga saker som bokslut.

Med på mötet fanns bland andra Åmålsbon Ulrika Bäckström, ordförande i Västra Arla-kretsen. Hon ställer sig utan att tveka bakom det sparpaket som nyligen presenterades, vilket innebär att omkring 500 av totalt 7 000 jobb i mejerikoncernen ser ut att försvinna.

– Förslaget är bra, säger Ulrika Bäckström. Vi måste spara och det har varit för mycket folk i koncernen.

Kommer besparingen att gynna er mjölkbönder?

– Inte på kort sikt. Arla är ett för stort företag för att så små förändringar ska kunna märkas direkt. Sparpaketet i sig är mest en goodwill-grej, men det är ändå bra när ledningen tar tag i problem.

Tre gånger på mindre än ett år har tv-programmet ”Uppdrag granskning” fokuserat på Arla. Det senaste avslöjandet handlade om hur vissa chefer spenderat böndernas mjölkpengar på sprit, resor och krogbesök.

Liksom många andra reagerade Ulrika Bäckström när hon såg reportaget, men hon tycker också att det var lite väl hårdvinklat.

– Journalisterna hade rotat fram varenda människa som använt tjänstekorten på fel sätt. Det kanske är bra att vara övertydlig om vad som gått fel, men egentligen hade Arlas Sverigechef redan dragit i gång ett upprensningsarbete själv, innan programmet spelades in.

Ett annat potentiellt bekymmer för Arla är uppkomsten av nya, lokala mejeriföretag. Sådana planer har diskuterats även i norra Dalsland, men än är det ingen som vågat satsa.

– Det finns ingen gård i Åmålsområdet som kan sälja all mjölk de producerar i närområdet med vinst, säger Ulrika Bäckström.