2016-02-24 16:30

2016-02-24 16:30

Fackböcker lockar mest

ÅMÅL: Lugn start på bokrean – som vanligt

En enda fyndjägare hängde på låset när Åmåls bokhandel inledde årets rea på onsdagsmorgonen.
– Intresset har ändrat sig över tid, säger ägaren Jürgen Picha.

För 15–20 år sedan kunde det vara köbildning på gågatan när bokrean inleddes, men numera går det oftast betydligt lugnare till. Alla som besökte Åmåls bokhandel under gårdagens första öppentimme gick att räkna på tio fingrar.

– För längesedan var bokrean en helt annan sak än i dag, säger bokhandlaren Jürgen Picha, som tror att den hårdnande konkurrensen från matbutiker och e-handel är en förklaring till varför hajpen kring premiärdagen har mattats av.

Därmed inte sagt att kvaliteten på utbudet har försämrats, snarare tvärtom.

– Förr fanns det bara en reakatalog för hela landet med cirka 2 500 titlar. Då kunde hända att vi bara fick hit ett exemplar av vissa böcker. Nu går det oftast att beställa in fler exemplar efter hand, säger Jürgen Picha.

På romansidan är Kristina Sandbergs hyllade hemmafrusvit en av de väntade reastorsäljarna hos Åmåls bokhandel. Annars är det fackböcker av olika slag som brukar locka mest. Hitler, Goebbels och kartor över finska karelen pryder några av alla böcker som skildrar andra världskriget.

– Jag tror att intresset för historiska böcker har att göra med att samtiden går så förbannat fort, säger Iréne Picha från ägarfamiljen.

För 15–20 år sedan kunde det vara köbildning på gågatan när bokrean inleddes, men numera går det oftast betydligt lugnare till. Alla som besökte Åmåls bokhandel under gårdagens första öppentimme gick att räkna på tio fingrar.

– För längesedan var bokrean en helt annan sak än i dag, säger bokhandlaren Jürgen Picha, som tror att den hårdnande konkurrensen från matbutiker och e-handel är en förklaring till varför hajpen kring premiärdagen har mattats av.

Därmed inte sagt att kvaliteten på utbudet har försämrats, snarare tvärtom.

– Förr fanns det bara en reakatalog för hela landet med cirka 2 500 titlar. Då kunde hända att vi bara fick hit ett exemplar av vissa böcker. Nu går det oftast att beställa in fler exemplar efter hand, säger Jürgen Picha.

På romansidan är Kristina Sandbergs hyllade hemmafrusvit en av de väntade reastorsäljarna hos Åmåls bokhandel. Annars är det fackböcker av olika slag som brukar locka mest. Hitler, Goebbels och kartor över finska karelen pryder några av alla böcker som skildrar andra världskriget.

– Jag tror att intresset för historiska böcker har att göra med att samtiden går så förbannat fort, säger Iréne Picha från ägarfamiljen.