2016-02-19 13:56

2016-02-19 13:56

Ny mötesplats på gång på Makerspace i Åmål

ÅMÅL: Hoppas på att engagera fler unga och skapa större trivsel

Åmåls kommun jobbar för att skapa en meningsfull tillvaro för ungdomar. I torsdags hölls ett seminarium på Makerspace för att kickstarta den kommande mötesplatsen som drivs i samarbete med Fryshuset.
– En aktiv stad har lättare för att behålla sina ungdomar, säger Sissa Pagels från Fryshusets Young Innovation Hub.

I torsdags kickstartade samarbetet mellan Makerspace och Fryshusets organisation Young Innovation Hub. Louise Lindén och Sissa Pagels från Stockholmsorganisationen gästade Åmål för att diskutera hur den nya mötesplatsen ska utformas.

I grupper

Diskussionerna skedde i workshopgrupper. Nästan 20 ungdomar, tjänstemän, politiker, samt representanter från föreningar och företag närvarade.

– Det är verkligen ett inspirerande gäng. Det märks att viljan finns för att få ungdomar engagerade, säger Sissa Pagels.

Landsbygdsproblem

Diskussionerna kretsade bland annat kring hur nuläget ser ut och vad som behöver åtgärdas. Deltagarna kom bland annat fram till att det inte finns mycket för ungdomar att göra på kvällar eller helger, speciellt inte för 16-18-åringar.

– Jag kommer själv från en liten stad i Blekinge och växte upp med samma landsbygdsproblem som existerar i Åmål. Det finns dock flera fördelar av att bo i en småstad som inte nämns lika ofta. Det är till exempel enklare att som ung synas och ta för sig än i till exempel Stockholm där man lättare smälter in i mängden, säger Sissa Pagels.

Mötesplats viktig

Hon tror att en stimulerande mötesplats för aktiva unga, kan hjälpa småkommuner att locka ungdomar till att stanna kvar.

Flera av hennes vänner från Blekinge valde att stanna kvar i hemorten efter att Young Innovation Hub etablerades där. De fick därmed en ny mötesplats där de träffade personer som de annars inte hade pratat med och blev vägledda till att skapa sina egna projekt.

Stipic håller med

Ivan Stipic, chef på integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen, som är initiativtagare till samarbetet med Fryshuset håller med om den teorin.

– Genom samarbetet med Fryshuset hoppas vi på att förvalta den verksamhet som Makerspace redan har arbetat fram och göra den hållbar.

Långsiktigt mål

– Det långsiktiga målet är att skapa en meningsfull tillvaro för ungdomar och hjälpa dem förverkliga sina idéer vilket kan leda till ökat självförtroende och större trivsel i Åmål, säger han.

I torsdags kickstartade samarbetet mellan Makerspace och Fryshusets organisation Young Innovation Hub. Louise Lindén och Sissa Pagels från Stockholmsorganisationen gästade Åmål för att diskutera hur den nya mötesplatsen ska utformas.

I grupper

Diskussionerna skedde i workshopgrupper. Nästan 20 ungdomar, tjänstemän, politiker, samt representanter från föreningar och företag närvarade.

– Det är verkligen ett inspirerande gäng. Det märks att viljan finns för att få ungdomar engagerade, säger Sissa Pagels.

Landsbygdsproblem

Diskussionerna kretsade bland annat kring hur nuläget ser ut och vad som behöver åtgärdas. Deltagarna kom bland annat fram till att det inte finns mycket för ungdomar att göra på kvällar eller helger, speciellt inte för 16-18-åringar.

– Jag kommer själv från en liten stad i Blekinge och växte upp med samma landsbygdsproblem som existerar i Åmål. Det finns dock flera fördelar av att bo i en småstad som inte nämns lika ofta. Det är till exempel enklare att som ung synas och ta för sig än i till exempel Stockholm där man lättare smälter in i mängden, säger Sissa Pagels.

Mötesplats viktig

Hon tror att en stimulerande mötesplats för aktiva unga, kan hjälpa småkommuner att locka ungdomar till att stanna kvar.

Flera av hennes vänner från Blekinge valde att stanna kvar i hemorten efter att Young Innovation Hub etablerades där. De fick därmed en ny mötesplats där de träffade personer som de annars inte hade pratat med och blev vägledda till att skapa sina egna projekt.

Stipic håller med

Ivan Stipic, chef på integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen, som är initiativtagare till samarbetet med Fryshuset håller med om den teorin.

– Genom samarbetet med Fryshuset hoppas vi på att förvalta den verksamhet som Makerspace redan har arbetat fram och göra den hållbar.

Långsiktigt mål

– Det långsiktiga målet är att skapa en meningsfull tillvaro för ungdomar och hjälpa dem förverkliga sina idéer vilket kan leda till ökat självförtroende och större trivsel i Åmål, säger han.

  • Emma Bäckström

Young Innovation Hub

Young Innovation Hub skapades av entreprenörerna Louise Lindén och Sissa Pagels, under 2014 i Stockholm och Blekinge.

Organisationen är en del av Fryshuset och har särskilt fokus på att skapa mötesplatser för ungdomar. Genom att hjälpa unga genomföra sina idéer är tanken att verksamheten ska fungera som en bro mellan skola, universitet, näringsliv och offentlig sektor.

Visionen är att sprida organisationsmodellen till olika delar av landet. Åmål är den första kommun som har skrivit ett samarbetsavtal med Fryshuset om att anamma modellen. Avtalet gäller i tre år.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.