2016-02-17 10:23

2016-02-17 19:10

Byggmax öppnar i Profabhuset

ÅMÅL: Skärgårdstunnan har flyttat in också

Byggmax sökte lokal i Säffle eller Åmål för öppnandet av en ny butik. Det blev Åmål.
Företaget räknar med att under juli–september öppna i före detta Profabhuset, dit även Skärgårdstunnan flyttat sin fabrik från Säffle.

Byggmax tänker öppna butik i Åmål någon gång under juli–september i år i före detta Profabhuset. Fem till sex personer ska anställas och bygglovsansökan lämnades in till kommunen på tisdagen.

– Vi har länge velat etablera oss i Åmål och har nu hittat ett bra Byggmax-läge, där det passerar mycket folk. Våra butiker i Karlstad och Arvika går riktigt bra, vilket gör att det känns kul att få möjlighet att öppna även i Åmål, säger Svante Rosengren, regionchef på Byggmax, i ett pressmeddelande.

Först i Dalsland

Dalsland har varit en vit fläck på kartan för den expansiva byggvarukedjan och företaget har framför allt letat lokaler i handelsområdet Säffle–Åmål, lagom långt från Karlstad och Trollhättan. Den mest lämpliga platsen visade sig finnas i Åmål. Vid den gamla grammofonfabriken, som även tidigare använts för handel, finns tillräckligt med utrymme, både för att bygga och för bilar och släp.

– Allting föll på plats här. Många gånger är det tillfälligheter som avgör, säger Svante Rosengren, som ser fram emot att öppna så snart som möjligt i Åmål.

Byggmax har på de tio senaste åren mer än fördubblat antalet butiker i Sverige till totalt 76. Under 2016 kommer företaget att etablera sig även i Kungälv och Trelleborg. Svante Rosengren ansvarar för 13 butiker i ett område från Örebro i norr till norra Småland i söder, såväl Arvika som Motala ingår i regionen.

Totalt 8 000 kvadrat

I Åmål kommer företaget att flytta in i 900 kvadratmeter butiksyta och cirka 100 kvadratmeter personalutrymmen i den befintliga byggnaden. Sedan kommer för Byggmax räkning en ny utehall på 1 100 kvadratmeter att behöva byggas, förutom en asfaltsplan med drive in och ett stort rullfacklager. Totalt handlar det om en yta på cirka 8 000 kvadratmeter.

Fastighetsägaren Företagscenter i Åmål vill sätta i gång med markarbeten så snart det går.

Från att fastigheten var nästan tom, har den på ett halvår halvfyllts med hyresgäster. Tidigare har såväl sportcenter som flyktingboende diskuterats, men det ser ut att sluta med att byggnaden används för industri och handel – som tidigare.

– För att lyckas hyra ut en så stor fastighet till bra hyresgäster krävs det gott om idéer. Vi jobbar stenhårt på flera idéer samtidigt och sen är det någon av dem som faller väl ut, säger Henrik Sekander Edvardsson, en av delägarna i Företagscenter i Åmål.

Företagscenter i Åmål har sedan tidigare fått företaget Skärgårdstunnan som hyresgäst. Skärgårdstunnan, som bland annat drivs av en av Företagscenter i Åmåls delägare, har flyttat sin fabrik från Säffle till Åmål i november. Restaurang Nygård öppnade ungefär samtidigt. Sedan tidigare finns även ett av kommunens dagcenter, guldsmeden Lars Berne och Medsupplies Scandinavia i huset.

Stora butiksytor

Fortfarande är de stora butiksytorna lediga, både Profabs före detta lokaler och skobutikens i källaren, liksom en del kontor.

– Vi har många förfrågningar nu, så kanske kan det bli fullt snart, säger Henrik Sekander Edvardsson. Det är fantastiskt kul, bara vi satte i gång och började jobba med fastigheten på allvar så började det hända grejer. Byggmax är en milstolpe för oss som etablering.

Byggmax tänker öppna butik i Åmål någon gång under juli–september i år i före detta Profabhuset. Fem till sex personer ska anställas och bygglovsansökan lämnades in till kommunen på tisdagen.

– Vi har länge velat etablera oss i Åmål och har nu hittat ett bra Byggmax-läge, där det passerar mycket folk. Våra butiker i Karlstad och Arvika går riktigt bra, vilket gör att det känns kul att få möjlighet att öppna även i Åmål, säger Svante Rosengren, regionchef på Byggmax, i ett pressmeddelande.

Först i Dalsland

Dalsland har varit en vit fläck på kartan för den expansiva byggvarukedjan och företaget har framför allt letat lokaler i handelsområdet Säffle–Åmål, lagom långt från Karlstad och Trollhättan. Den mest lämpliga platsen visade sig finnas i Åmål. Vid den gamla grammofonfabriken, som även tidigare använts för handel, finns tillräckligt med utrymme, både för att bygga och för bilar och släp.

– Allting föll på plats här. Många gånger är det tillfälligheter som avgör, säger Svante Rosengren, som ser fram emot att öppna så snart som möjligt i Åmål.

Byggmax har på de tio senaste åren mer än fördubblat antalet butiker i Sverige till totalt 76. Under 2016 kommer företaget att etablera sig även i Kungälv och Trelleborg. Svante Rosengren ansvarar för 13 butiker i ett område från Örebro i norr till norra Småland i söder, såväl Arvika som Motala ingår i regionen.

Totalt 8 000 kvadrat

I Åmål kommer företaget att flytta in i 900 kvadratmeter butiksyta och cirka 100 kvadratmeter personalutrymmen i den befintliga byggnaden. Sedan kommer för Byggmax räkning en ny utehall på 1 100 kvadratmeter att behöva byggas, förutom en asfaltsplan med drive in och ett stort rullfacklager. Totalt handlar det om en yta på cirka 8 000 kvadratmeter.

Fastighetsägaren Företagscenter i Åmål vill sätta i gång med markarbeten så snart det går.

Från att fastigheten var nästan tom, har den på ett halvår halvfyllts med hyresgäster. Tidigare har såväl sportcenter som flyktingboende diskuterats, men det ser ut att sluta med att byggnaden används för industri och handel – som tidigare.

– För att lyckas hyra ut en så stor fastighet till bra hyresgäster krävs det gott om idéer. Vi jobbar stenhårt på flera idéer samtidigt och sen är det någon av dem som faller väl ut, säger Henrik Sekander Edvardsson, en av delägarna i Företagscenter i Åmål.

Företagscenter i Åmål har sedan tidigare fått företaget Skärgårdstunnan som hyresgäst. Skärgårdstunnan, som bland annat drivs av en av Företagscenter i Åmåls delägare, har flyttat sin fabrik från Säffle till Åmål i november. Restaurang Nygård öppnade ungefär samtidigt. Sedan tidigare finns även ett av kommunens dagcenter, guldsmeden Lars Berne och Medsupplies Scandinavia i huset.

Stora butiksytor

Fortfarande är de stora butiksytorna lediga, både Profabs före detta lokaler och skobutikens i källaren, liksom en del kontor.

– Vi har många förfrågningar nu, så kanske kan det bli fullt snart, säger Henrik Sekander Edvardsson. Det är fantastiskt kul, bara vi satte i gång och började jobba med fastigheten på allvar så började det hända grejer. Byggmax är en milstolpe för oss som etablering.