2016-02-15 10:53

2016-02-15 10:53

Stort intresse för skoldag i backen

EDSLESKOG: Tioåringar bjöds in till Högheden

Utför. I veckan bjöds alla tioåringar i Åmåls kommun in till Högheden för att få prova på utförsåkning gratis. Projektet som står bakom inbjudan heter ”Alla på snö” och har som syfte att få fler barn intresserade för vinteraktiviteter.

För andra året i rad deltar Åmåls kommun i det rikstäckande projektet ”Alla på snö” som drivs av Svenska Skidförbundet. Satsningen riktar sig mot barn i årskurs fyra och tanken är att ge dem kostnadsfri tillgång till utrustning, snöanläggning och vägledning för att de ska kunna utforska snöglädje under lekfulla former.

– Alla har inte föräldrar som ägnar sig åt vinteraktiviteter. Genom att få prova olika sporter på snö får ändå alla chansen till att se om det är något för dem, säger Ann Ottosson från Höghedens Slalomklubb.

Stort intresse

Till skillnad från förra året, hakade även de kommunala skolorna på projektet när det i veckan var dags för årets upplaga.

I onsdags gästades Höghedens slalombackar av Södra Skolan, Tösse Skola och Järbo Friskola, i torsdags var det Rösparksskolans tur.

– Intresset från barnen har varit superstort. I onsdags kom det ungefär 75 barn och i torsdags 50. Jag tror inte att det var någon som var missnöjd, säger Hanna Hansson som representerade Svenska Skidförbundet under de två dagarna.

Gymnasieelever ledde

I år inkluderades dessutom Karlbergsgymnasiet i projektet. Barn- och fritidsprogrammets årskurs två och tre samt vårdprogrammets årskurs två har genom Svenska Skidförbundet gått en grundutbildning i att leda på snö. Förra veckan praktiserade de sina ledarskapsegenskaper när de agerade som extra ledare till fyrorna.

– Två från skidförbundet var här i januari och visade hur man lär ut skidor på ett bra sätt. Vi åkte i barnbacken och gjorde bland annat bromstester. Den ser inte så lång ut, men det går att få upp bra fart i den om man inte bromsar, säger Glenn Edvardsson från barn- och fritidsprogrammet årskurs 2.

Svenska Skidförbundet kommer med förslag på hur dagen kan se ut. Det är dock Karlbergseleverna som har stått för detaljplaneringen.

– Vår riktlinje har varit att lära barnen glida på snö. Tanken var att de skulle åka längdskidor halva dagen och alpint resten av halvan. Men eftersom det inte finns någon snö håller vi oss till slalombacken och arrangerar lekar som följa John i backen, säger Glenn Edvardsson.

Fler skolbesök

Under veckan har fler elever gästat Högheden, däribland Rådaskolan från Mellerud som var där med sina högstadieelever i torsdags. En av eleverna var Lilian Tunqvist.

– Jag har inte åkt slalom sedan förra året och har glömt bort en del, så jag ska börja i barnbacken. Jag har som mål att åka i huvudbacken idag, den har jag aldrig åkt i, säger Lilian Tunqvist.

För andra året i rad deltar Åmåls kommun i det rikstäckande projektet ”Alla på snö” som drivs av Svenska Skidförbundet. Satsningen riktar sig mot barn i årskurs fyra och tanken är att ge dem kostnadsfri tillgång till utrustning, snöanläggning och vägledning för att de ska kunna utforska snöglädje under lekfulla former.

– Alla har inte föräldrar som ägnar sig åt vinteraktiviteter. Genom att få prova olika sporter på snö får ändå alla chansen till att se om det är något för dem, säger Ann Ottosson från Höghedens Slalomklubb.

Stort intresse

Till skillnad från förra året, hakade även de kommunala skolorna på projektet när det i veckan var dags för årets upplaga.

I onsdags gästades Höghedens slalombackar av Södra Skolan, Tösse Skola och Järbo Friskola, i torsdags var det Rösparksskolans tur.

– Intresset från barnen har varit superstort. I onsdags kom det ungefär 75 barn och i torsdags 50. Jag tror inte att det var någon som var missnöjd, säger Hanna Hansson som representerade Svenska Skidförbundet under de två dagarna.

Gymnasieelever ledde

I år inkluderades dessutom Karlbergsgymnasiet i projektet. Barn- och fritidsprogrammets årskurs två och tre samt vårdprogrammets årskurs två har genom Svenska Skidförbundet gått en grundutbildning i att leda på snö. Förra veckan praktiserade de sina ledarskapsegenskaper när de agerade som extra ledare till fyrorna.

– Två från skidförbundet var här i januari och visade hur man lär ut skidor på ett bra sätt. Vi åkte i barnbacken och gjorde bland annat bromstester. Den ser inte så lång ut, men det går att få upp bra fart i den om man inte bromsar, säger Glenn Edvardsson från barn- och fritidsprogrammet årskurs 2.

Svenska Skidförbundet kommer med förslag på hur dagen kan se ut. Det är dock Karlbergseleverna som har stått för detaljplaneringen.

– Vår riktlinje har varit att lära barnen glida på snö. Tanken var att de skulle åka längdskidor halva dagen och alpint resten av halvan. Men eftersom det inte finns någon snö håller vi oss till slalombacken och arrangerar lekar som följa John i backen, säger Glenn Edvardsson.

Fler skolbesök

Under veckan har fler elever gästat Högheden, däribland Rådaskolan från Mellerud som var där med sina högstadieelever i torsdags. En av eleverna var Lilian Tunqvist.

– Jag har inte åkt slalom sedan förra året och har glömt bort en del, så jag ska börja i barnbacken. Jag har som mål att åka i huvudbacken idag, den har jag aldrig åkt i, säger Lilian Tunqvist.

  • Emma Bäckström