2016-02-15 16:39

2016-02-15 16:39

Dalsländsk polisoro nådde regeringen

STOCKHOLM: Bengtsfors och Åmåls kommunalråd uppvaktade inrikesminister Anders Ygeman (S)

Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S) framförde igår sina synpunkter på den bristande polisnärvaron i Dalsland vid ett möte med inrikesminister Anders Ygeman (S) i Stockholm.

Även Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, och lanthandlaren Ingela Andrée från Gustavsfors ingick i delegationen som fick en halvtimme med inrikesministern på regeringskansliet i Rosenbad. Var och en målade upp olika bilder av hur minskad polisiär närvaro slår mot Dalsland.

– Jag vill att stat och kommuner får en större samverkan kring dessa frågor, säger Michael Karlsson.

För Åmåls del oroar han sig bland annat över nytolkningen av lov, lagen om ordningsvakter. Från början användes vakterna mest på HVB-hem och liknande, men nu talas det om att utöka deras befogenhet, för att delvis ersätta vanlig gatupolis.

– Jag tror inte det var så lagstiftarna tänkte att det skulle bli när lagen inträdde, vilket jag framförde till inrikesministern. Vem är ytterst ansvarig om någonting går snett? Det hade han inget bra svar på, även om han förstod problematiken, säger Michael Karlsson.

Nya vägar mot målet

Bengtsforsbon Per Eriksson framförde kritik mot att lokala polisresurser har flyttats till Mellerud, medan Ingela Andrée berättade hur länge hon har fått vänta på hjälp de gånger hennes butik blivit utsatt för inbrott.

– Vi är nöjda med att ha träffat den ytterst ansvarige ministern, men mötet påverkar nog inte så mycket det som redan är bestämt, säger Michael Karlsson. Däremot kan det leda till andra ingångar i vårt fortsatta arbete för att stärka polisnärvaron i Dalsland.

Även Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors, och lanthandlaren Ingela Andrée från Gustavsfors ingick i delegationen som fick en halvtimme med inrikesministern på regeringskansliet i Rosenbad. Var och en målade upp olika bilder av hur minskad polisiär närvaro slår mot Dalsland.

– Jag vill att stat och kommuner får en större samverkan kring dessa frågor, säger Michael Karlsson.

För Åmåls del oroar han sig bland annat över nytolkningen av lov, lagen om ordningsvakter. Från början användes vakterna mest på HVB-hem och liknande, men nu talas det om att utöka deras befogenhet, för att delvis ersätta vanlig gatupolis.

– Jag tror inte det var så lagstiftarna tänkte att det skulle bli när lagen inträdde, vilket jag framförde till inrikesministern. Vem är ytterst ansvarig om någonting går snett? Det hade han inget bra svar på, även om han förstod problematiken, säger Michael Karlsson.

Nya vägar mot målet

Bengtsforsbon Per Eriksson framförde kritik mot att lokala polisresurser har flyttats till Mellerud, medan Ingela Andrée berättade hur länge hon har fått vänta på hjälp de gånger hennes butik blivit utsatt för inbrott.

– Vi är nöjda med att ha träffat den ytterst ansvarige ministern, men mötet påverkar nog inte så mycket det som redan är bestämt, säger Michael Karlsson. Däremot kan det leda till andra ingångar i vårt fortsatta arbete för att stärka polisnärvaron i Dalsland.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.